Himmel, hav och fiskebyar sammanfattar Sydkustleden från Simrishamn till Malmö.

Tidig midsommarafton rullade vi cyklarna på Tåget i Tågarp för färd söderut. Det blåste från öster och vi valde att starta cykelturen i Ystad för att utnyttja medvinden till Simrishamn.

Ystad – Hammar

Vi hade rökt lax i kylen som vi tog med oss som förrätt som vi tänkte äta på tåget. Nu hoppade vi ju av redan i Ystad, så första matstoppet blev vid Hammarsbackar. Har du gott om tid föreslår jag att du parkerar cyklarna här och vandrar till Alesstenar.

Sydkustleden är skyltad från stationen i Ystad. Vi valde dock att lämna leden och cykla längs havet till Nybrostrand. Vi följde leden längs bilvägen mellan Nybrostrand och Hammar (området närmast havet är militärområde). I Hammar släppte vi återigen leden och följde kustvägen till Kåseberga.

Kåseberga

Kåseberga är en av mina favoritplatser på Österlen. (Förhoppningsvis kommer Sydkustlden i framtiden gå via Kåseberga.) En stekt sill med mos i backen med utsikt ner över hamnen – det är sommar! (Här hittar du fler bilder från Kåseberga.)

Peppinge – Löderup – Borrby

Den tillfälliga sträckningen av Sydkustleden hittar du om du följer vägen norrut från Kåseberga via Peppinge och upp till Löderup. Här är biltrafiken glesare än nere vid kustvägen. Utsikten består av stora grönsaksfält och gårdar.

Det är tätt mellan kyrkorna längs leden, Löderup, Hörup och Borrby. Förr kunde jag orientera mig efter kyrktornen. Numera har Borrby fått ny gestalt sedan tornet skadades i stormen Urd 2016.

Från Borrby rullar det lätt ner mot kusten på asfalterade småvägar. Här börjar en av Sydkustledens bästa sträckor.

Skillinge

I Skillinge finns det gott om kaféer och krogar (även om Skillinge hamnkrog verkar stängt den här säsongen).

Nere i hamnen såldes Österlenglass – det fick bli sommarens premiärglass äten på en skuggig parkbänk med utsikt över havet.

Brantevik

Från Skillinge till Simrishamn är Sydkustleden väldigt bra skyltad längs cykelbanor med gräsbevuxet avstånd till bilvägen. Bara älskar de här vyerna.

Tips: Ge dig tid att titta på hällristningarna söder om Simrishamn.

Simrishamn

Älskar du rosor ska du absolut besöka Simrishamn i månadsskiftet juni-juli. Vi njöt rosendoft på Hotell Turistgården och Rosentorget.

Zorba, en av Hotell Turistgårdens trehundra rosor.

I Simrishamn tog vi tåget tillbaka till Ystad för att fortsätta cyklingen i motvind västerut.

Ystad

Även i Ystad finns det gott om rosor. Många fastighetsägare har imponerande klängrosor längs väggarna. Vill du veta rosornas namn kan du besöka Rosariet bakom Klostret.

Vi hade tur – både pioner och rosor blommade när vi var här!

Ystad är en underbar sommarstad där du kan tillbringa flera dagar. (Längst ner har jag lagt länkar till tidigare inlägg om Ystad.)

Svarte

Från Ystad till Smygehuk går leden mestadels på separata cykelbanor intill havet. Vackra vyer och så lättcyklat att det vore en perfekt tur för barnfamiljen.

Abbekås

I Abbekås finns en mysig hamnkrog nere vid hamnen – perfekt för ett matstopp.

Hörte – Beddingestrand

Beddingestrands bebyggelse sträcker ut sig på en lång kuststräcka. Här är det aldrig tråkigt att cykla.

Smygehamn – Smygehuk

Intill Sydkustleden ligger Sveriges sydligaste udde och Sveriges sydligaste vandrarhem där vi tillbringade natten.

Eftersom piren tycktes vara ännu längre söderut än fyren bestämde vi oss för att cykla tillbaka till Smygehamn. Efteråt fick vi veta att det här området har en livaktig huggormskoloni som gärna vill expandera österut.
Efter en tidig tur i Smygehuk fortsatte vi västerut längs Sydostleden.

Böste läge

Sydkustleden följer vägen genom Böste, vi gjorde en avstickare ner i byn. Visserligen är det inte asfalterade vägar, men många mysiga gränder och hus.

Cyklar du från Trelleborg till Ystad kan du svänga ner här så kommer du genom byn istället för längs bilvägen.

Gislövs läge

Även i Gislövs läge lämnade vi Sydkustleden för att känna havsvindarna. Jag tror jag blivit överkänslig mot billjud och blir på helspänn när jag inte får njuta tystnaden.

Sydkustleden följer tack och lov inte bilvägen genom hela Gislövs läge utan man får även kryssa ner genom sommarstugeområdena.

Trelleborg

Trelleborg framhåller palmerna i marknadsföringen, men de imponerade inte på oss.

I Trelleborg passerar Sydkustleden intill en cykelaffär.

Istället imponerades vi av stadens många statyer och Stadsparken med frigående höns och påfåglar.

Det här är Trelleborgs äldsta hus. Någon gång vill jag besöka Trelleborgen – men det får bli om jag har eget ärende till Trelleborg någon gång.

Höllviken

Från Trelleborg till Höllviken snirklar Sydkustleden sig genom öppna fält. Ganska tråkigt i längden – särskilt om du har motvind. Vi lämnade leden efter flygfältet och cyklade ner till Fredshög, men vägen var hårt trafikerad så det är inget som rekommenderas även om utsikten är betydligt trevligare. Ett önskemål här vore en cykelled som gick nere längs kusten till Stavstensudden och Skåre.

Ärligt talat tröttnade vi på att cykla och checkade in på Kungshaga gård där vi tog en tupplur.

Vi har cyklat banvallen ner till Skanör tidigare och tycker den är ganska tråkig, därför tänkte vi leta oss ner till Falsterbo på näsets sydsida, men gav upp och vände tillbaka till Bistron invid banvallen där vi åt en fransk middag.

Vellinge

Från Höllviken till Vellinge går cykelleden intill bilvägen. Redan vid Vellingeblomman tog vi första stoppet. Det var för tidigt för brunch – men nästa gång planerar vi rutten så att det blir lagom att äta här.

Upplevelseträdgårdarna på Vellingeblomman är verkligen värda ett besök. De här dinosaurierna är två år gamla, så småningom kommer växterna helt täcka konstruktionen.

Hököpinge – Tygelsjö – V Klagstorp

Var vi tappade bort Sydkustledens skyltar vet vi inte. Det är nackdelen med att det är så långt mellan skyltarna – du kan ha cyklat flera kilometer innan du upptäcker att du är lost. Här vid Västra Klagstorp hade vi fortfarande inte fattat det, men när vi kom upp till nästa korsning irrade vi rundor och letade skyltar ett tag innan vi insåg att det var väldigt länge sedan vi sett någon. Vi plockade upp kartan och insåg att leden antagligen skulle gått via Klagshamn. Cykla tillbaka? Nej, vi valde närmaste väg till kusten och hamnade i Bunkeflostrand.

Bunkeflostrand

Någon skylt om Sydkustleden hittade vi inte, så vi gav upp och cyklade ner till kusten istället.

Och det var tur – för där hittade vi en fantastisk cykelväg med bra underlag. Den ledde till dagens bästa cykelupplevelse.

Lernacken

Brofästet invid Lernacken är imponerande, men ännu mer imponerande är cyklingen längs asfalterade bilfria vägar längs havet.

Limhamn

I Limhamn byggs det massor av bostäder. Vi följde kusten utan att hitta några skyltar om Sydkustleden. Men det gjorde inget. Så länge vi hade vattnet på vänster sida visste vi att vi cyklade på rätt håll.

Malmö

Malmö må vara Sveriges bästa cykelstad. Att cykla längs Ribban ger samma vibbar som att cykla genom Vondelpark i Amsterdam. Dock har staden inte insett potentialen i cykelturism för då hade de garanterat lagt mer resurser på att skapa en välskyltad cykelled genom Malmö.

Malmös mysigaste lunchställe? Slottsträdgårdens kafé enligt oss.

Nu gör det ingenting om du cyklar mellan Malmö och Höllviken – nej, jag skulle snarare rekommendera dig att lämna leden och göra dina egna upptäckter. Nästa gång ska vi ha koll på kartan och cykla längs kusten från Gessie villastad och norrut.

Äta

Ahls rökeri i Kåseberga

Hamnkrogen i Abbekås

Bistron i Höllviken

Slottsträdgårdens kafé i Malmö

Fler ställen att äta på

Simrishamn

Fillos och annat gott i Simrishamn januari 2019

En gaffel kort på Maritim

Röken i Simrishamn maj 2019

Börje Ohlssons skafferi i Simrishamn januari 2019

Sova

Fyren i Smygehuk

Kungshaga gård i Höllviken

I närheten av Simrishamn

Turistgården i Simrishamn

En gaffelkort på Maritim i Simrishamn november 2018

Farmors Lycka maj 2019

Uppleva

Rosentorget i Simrishamn

Rosariet vid Klostret i Ystad

Smygehuk och fyren

Stadsparken i Trelleborg

Vellingeblomman

Brofästet vid Lernacken

Fler upplevelser längs Sydkustleden

Simrishamn

Österlens museum januari 2019

Barnens bokhandel januari 2019

Ystad

Klostret i Ystad december 2018

En vecka i Ystad sommaren 2018

Malmö

Slottsträdgården i Malmö april 2019

Mer om Sydkustleden

Sydkustledens hemsida

Malmö – Barsebäck


17 kommentarer

Britt-Marie Bengtsson · augusti 6, 2019 kl. 11:42 f m

Hi hi skönt att inte vara ensam om att vara lost grusväg: snarringe, värlinge, fuglie, villie, östra grevie.

  Annika Andebark · augusti 18, 2019 kl. 5:06 e m

  Haha – det är lätt att cykla vilse – men oj så många fina upplevelser man hittar!

   Roland Beijer · juli 16, 2021 kl. 7:51 f m

   Är gammal Österlen- och sydskånebo och har även ”turistat” en hel del i områdena både som vandrare, bilist, motorcyklist och inte minst cyklist.
   En sak som är lite tråkig med alla de här små mysiga platserna är att det ofta är svårt att hitta ställen att äta om man är på en tight budget. Det kan ibland kännas som att man främst vänder sig till ett klientel som inte blinkar då de betalar 150-200 kr för en dagens lunch. Det finns alternativ, men när man är van vid den mångfalden och blandningen av högt och lågt som man finner i tex Malmö, kan det kännas lite magert med utbudet. Läge att planera lite då det gäller matintaget alltså, om man vill hålla igen på matkontot.

    Annika Andebark · juli 23, 2021 kl. 8:08 f m

    Håller helt med!
    Den bästa maten brukar vi få om vi köper med oss något och hittar en vacker plats att äta på.

Ljuden i naturen - andebark.se · juni 24, 2019 kl. 12:59 e m

[…] Här hittar du en sammanfattning av cyklingen […]

Kåseberga: rökt sill med utsikt – Cyklat · juni 26, 2019 kl. 9:53 f m

[…] Här kan du läsa om midsommarcyklingen mellan Simrishamn och Malmö. […]

Smygehuk: Sveriges sydligaste udde – Cyklat · juni 26, 2019 kl. 11:00 f m

[…] Här kan du läsa en sammanfattning av vår midsommarcykling 2019 mellan Simrishamn och Malmö läng… […]

Abbekås hamnkrog: gemytligt och vällagat – Cyklat · juni 26, 2019 kl. 7:38 e m

[…] Här kan du läsa om midsommarcyklingen 2019 på Sydkustleden […]

Barbistro: franskt i Ljunghusen – Cyklat · juni 26, 2019 kl. 8:09 e m

[…] Här kan du läsa en sammanfattning av midsommarcyklingen 2019 längs Sydkustleden. […]

Stadsparken i Trelleborg: påfåglar och rosor – Cyklat · juni 28, 2019 kl. 2:20 e m

[…] Här kan du läsa om vår midsommarcykling längs Sydkustleden […]

Rosentorget: okända rosor från Österlens gårdar – Cyklat · juni 28, 2019 kl. 2:32 e m

[…] Här kan du läsa om midsommarcyklingen 2019 längs Sydkustleden […]

Vellingeblomman: Upplevelseträdgårdar utan entré – Cyklat · juni 28, 2019 kl. 2:39 e m

[…] Midsommarcyklingen 2019 längs Sydkustleden […]

Öresundsbron – Cyklat · juni 28, 2019 kl. 2:55 e m

[…] Här hittar du hela midsommarcyklingen 2019 […]

Semestertips – Cyklat · juli 8, 2019 kl. 12:29 e m

[…] Sydkustleden från Simrishamn till Malmö i juni 2019 […]

Fisk i Ystad – Cyklat · augusti 21, 2019 kl. 8:23 e m

[…] Sydkustleden via Ystad […]

Häxprocesser i sydöstra Skåne – Cyklat · juni 24, 2020 kl. 3:03 e m

[…] Cykla Sydkustleden från Ystad till Simrishamn och gör en avstickare från Borrby till Hammenhög. […]

Cyklat · augusti 23, 2020 kl. 6:34 e m

[…] Vi började med lunch på Bäckahästen i Ystad och besökte därefter Klosterträdgården innan jag cyklade till Kåseberga på Sydkustleden. […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *