”En dag satte farmor kaffekoppen i diskstället och tofflorna som vanligt innanför dörren efter att ha tittat till sin gård efter flytten till byn. Trettiofem år senare stod farmors kaffekopp och tofflor kvar i hennes övergivna hus. Idag kan vi åter med glädje välkomna dig in i farmors värld.”

Så skriver Christine Arvidsson på Farmors Lyckas hemsida.

Farmors tofflor står nu bakom glas tillsammans med föremål från hennes liv.
Lamm och ägg är två produkter från egna gården som förädlas till gastronomiska nivåer.

2008 deltog jag och Christine i Mentorsprojektet QlaraBesked. Christine berättade om drömmen att väcka Ravlunda Gård ur törnrosasömnen och öppna den för allmänheten. Hon visade runt mig i boningshuset som stått öde sedan 1974, fullt möblerat. Farmors tofflor stod kvar vid dörren som hon ställt dem. Det har gått mer än tio år sedan dess och jag är imponerad av hur gården renoverats med varsam hand.

Natten mot måndagen disponerade vi hela gården och njöt av ron i TV-hörnan.

På väggarna hänger svartvita bilder som berättar historien om lantbruket på Österlen, lagfartsbevis från 1800-talet och utdrag ur 1700-talets rättegångsprocesser mellan greven på Torup och Ravlundaborna.

Riksdagsman? Vem var han denne Anders Hansson? Vilken var hans relation till Christines farmor?

Det här är ett hus med historia – och inte vems historia som helst. Dagens ägare, Christine, har barndomsminnen från gården när hon besökte farmor. Hon vet hur livet var och det är med den vördnaden och kärleken till Farmor som hon inrett gården.

Gångna relationers lugna lunk finns kvar i väggarna. Efter 83 kilometers cykling sjunker vi ner i sofforna framför TV:n i salongen. Säaloftet, där vi bor, har ingen TV, men det är en del av grejen. Lugnet. Det som är här och nu, på riktigt, genuint – allt från tidsenliga möbler inköpta på auktioner och loppisar till maten lagad från grunden. Här finns en omtanke i varje detalj.

Hit återvänder vi gärna!

Vi bodde på Säaloftet med egen ingång via balkongen.
Säaloftet har ett litet pentry, köksbord, soffgrupp och egen toalett och dusch med golvvärme.
Fårskinsfällar från egna gården går igen i inredningen
Utsikt från Säaloftet ut över fårhagarna
Här finns den riktiga tystnaden, inga bilar, inga störande fläktljud
Frukosten serveras på Farmors servis. Bacon och ägg från egna gården beställs från köket, lokalproducerad mat som sill från Buhres och tomater från Orelund.
Trädgården är nyanlagd efter gamla bilder
Juridiska dokument hänger inramade på det gamla kontoret. I byrån finns broschyrer som inspirerar till upptäcksfärd i omgivningarna.

Idag finns tio rum på Farmors Lycka, ett jacuzzi ute på gården och 1,6 km nerförsrull till Vitaby så har du skyltade cykelvägar såväl via Kattegattleden till Brösarp och Simrishamn som till Tomelilla.

Länkar

Här kan du läsa var vi cyklade på Österlen

Farmors Lyckas hemsida3 kommentarer

Österlen: 84 km längs blommande rapsfält – Cyklat · maj 7, 2019 kl. 8:10 f m

[…] Farmors Lycka, maj 2019 […]

Sydkustleden Simrishamn – Malmö – Cyklat · juni 26, 2019 kl. 8:12 e m

[…] Farmors Lycka maj 2019 […]

Semestertips: Kristianstad – Trelleborg 203 km – Cyklat · juli 8, 2019 kl. 12:34 e m

[…] Farmors Lycka i Ravlunda […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *