Simrishamn måste vara en av landets cafétätaste samhällen i förhållande till befolkningen. I samband med att jag var på skrivretreat i början av januari 2019 besökte jag några av dem. (Du hittar länkar längst ner i inlägget.)

KIN

Ett ekologiskt café med en härlig mix av udda möbler. Rustikt, ekologiskt och vegetariskt. Jag åt dagens soppa – riktigt god. Till det serverades en sallad och bröd. Mysig stämning.

BRYGGERIET

På mina promenader la jag märke till att café Bryggeriet längs Storgatan verkade välbesökt. Atmosfären kändes mysig så jag beställde en grekisk sallad.

Det var mitt livs första grekiska sallad med majs och isbergssallad men utan rödlök och gurka. Besvikelsen gjorde att jag tog en tur till Brunnshallen och köpte varmrökt lax och grönsaker de två återstående dagarna.

Att hitta en måndagsöppen restaurang i Simrishamn är inte lätt i januari. Hotell Svea kunde öppna bara för oss, det andra alternativet som fanns att tillgå var Cimbris.

Miljön var mysig, men maten under all kritik. Faktiskt den sämsta laxplanka jag någonsin ätit. Min lax var rå i mitten (en annan kursdeltagare fick överkokt lax i sin maträtt).

Kurskollegor berättade att Quartey’s öppnat på måndagen. Fillos – jag hade ingen aning om vad det var, så jag köpte med mig en bit lasagne för att äta på rummet min extra skrivdag. Medan jag väntade kom flera kunder in och köpte Fillos. Nyfikenheten tog överhand så jag beställde även en Fillos.

”Du ska äta den nygjord.”

Wow – det var verkligen en matupplevelse. Den vegetariska lasagnen är den godaste jag någonsin ätit. För att inte tala om Fillos. Spröda, nygräddade. Det är som om man känner när råvarorna är valda med omsorg, när tillagandet blir till en konst. Jag längtar redan tillbaka.

Och det allra bästa var den klimatsmarta inriktningen. Ekologiskt, vegetariskt, småskaligt med trägafflar till take away. Sommartid lär kön ringla lång utan för butiken. När platserna inte räcker på uteserveringen går det bra att sitta och äta i trädgården på Hafreborg.

Här hittar du fler bilder från Simrishamn

Här hittar du länkar till hemsidorna

KIN Brödbutik och Fik i Simrishamn

Bryggeriet Simrishamn

Cimbris

Quartey’s

Börje Olssons skafferi

En gaffelkort på Maritim


4 kommentarer

Konst och Kultur - andebark.se · januari 13, 2019 kl. 7:22 e m

[…] (Nu kan du läsa om matställen i Simrishamn på https://www.cyklat.se.) […]

Cykeltips i april – Cyklat · april 1, 2019 kl. 9:55 f m

[…] Här åt jag när jag besökte Simrishamn i januari 2019 […]

Sydkustleden Simrishamn – Malmö – Cyklat · juni 24, 2019 kl. 11:45 f m

[…] Fillos i Simrishamn […]

Research för Tidsresebyrån - ANDEBARK · augusti 13, 2020 kl. 10:48 f m

[…] är en av Sydostledens vackraste sträckningar. I Simrishamn finns Österlens museum. Du kan köpa Filos mitt emot Österlens museum och äta i […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *