Vad sägs om en tidsresa i grårusket?

Mitt i Ystad hittar du Klostret som grundades 1267 av Francikanermunkar. De kallades även Gråbröder eftersom de bar grå yllekappor med rep om midjan och vandrade barfota större delen av året.

Franciskanernas klosterorden grundades i Italien av en förmögen klädhandlarson som efter en tids sjukdom lämnade rikedomen för fattigdom i bön. Han avled 1626 och redan fyra år senare nådde Gråbröderna Jylland. I Ystad började de anlägga klosterkyrkan 1267. Under tiden klostret byggdes bodde de troligen i enklare hus i närheten och ägnade dagarna åt predikoturer och tiggarrundor i Ystad.

Den 16 mars 1532 gav den danske kungen Fredrik I staden Ystad rätt att överta klosterbyggnaderna och kyrkan den dagen Gråbröderna flyttade ut.

Den 24 mars samma år trängde lutheranerna och deras borgmästare Hans Hjort in i klostret och krävde att få nycklarna.

”Bröderna blev förskräckta och gömde sig i sina celler, men blev med våld släpade därifrån och fick aldrig komma tillbaka igen. Det var så våldsamt att tre av dem dog några dagar senare och gardinen sattes i arrest under åtta veckor. Bröderna fick inte ta med sig något från klostret. En del av dem flyttade till andra franciskanerkloster i Europa. Några kan ha lämnat klosterlivet helt. ” Utställningen Klostret 750 år

Klosterkyrkan blev sockenkyrka och ett hospital inrättades i övriga lokaler. När hospitalet flyttade till Malmö användes det gamla klostret som lager och förföll efterhand. Klosterbyggnaderna blev en skamfläck för Ystad och rivningsbeslut fattades av de styrande.

Tack vare framsynta Ystadsbor och bidrag från bland annat familjen Lachman kunde klostret räddas. Idag är det en av Sveriges äldsta och bäst bevarade klosterbyggnader.

Idag arrangerar Ystads kulturhistoriska museum tillfälliga och permanenta utställningar i klosterbyggnaderna.

I samband med 750 års jubileet skapades utställningen om klostrets historia. Tack vare välformulerade informationsskyltar, teckningar och arkeologiska föremål blir klostret och klosterlivet levande.

I klosterkyrkan håller Ystads församling regelbundet gudstjänster. På golvets stenhällar minner namn och årtal om den tid när förmögna köpte en plats i himlen.

”I koret fick bara bröderna röra sig, och de hade i alla tider en egen ingång direkt dit från resten av klostret. I kombination med ljus, akustik, rökelse och andra atmosfärskapare kunde en sådan avgränsning förstärka känslan av helighet i rummet och ceremonin.” Informationstext i Klosterkyrkan


Fram till mars 2019 pågår familjeutställningen ”Jordens hemligheter – en arkeologisk upptäcksfärd” med utgångspunkt från fynd som hittats i Ystad och på Österlen. Om du passar på att besöka museet en fredag i oktober till mars är det fri entré.

Här kan du läsa mer om Ystad

Rosariet i Ystad

Vinterpromenad i Ystad 23 december 2018

Här hittar du information om pågående utställningar


5 kommentarer

Rosariet i Ystad - andebark.se · december 28, 2018 kl. 2:02 e m

[…] Klostret i Ystad […]

Ystad - andebark.se · december 28, 2018 kl. 2:22 e m

[…] The monastery […]

Sydkustleden Simrishamn – Malmö – Cyklat · juni 24, 2019 kl. 1:13 e m

[…] Klostret i Ystad december 2018 […]

Rosariet i Ystad: väldoft i överflöd – Cyklat · juni 28, 2019 kl. 2:05 e m

[…] I januari 2019 besökte jag Gråbrödraklostret […]

Häxprocesser i Ystad – Cyklat · december 31, 2019 kl. 4:38 e m

[…] Gråbrödraklostret i Ystad […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *