Söndagen den 2 juni 2019 invigdes Sydkustleden som sammanbinder Sydostleden med Kattegattleden. Den är Sveriges tredje nationella cykelled och gör det möjligt att cykla längs kusten från Göteborg till Växjö – en sträcka på 90 mil.

Förvirrande skylt i Malmö. Om du ska cykla Sydkustleden till Lomma ska du inte alls välja höger utan istället mot Värnhemstorget/Östervärn. Dock upphör skyltarna och vi valde att följa den blå skyltningen mot Lomma. Den vägen går längs hårt trafikerade bilvägar.

Vi tog bilen till Tågarp och tåget till Malmö. Målet var att cykla till Helsingborg och sedan ta tåget tillbaka till Tågarp. Nu blev det inte så. Redan utanför Malmö Central cyklade vi fel. Vi cyklade mot norr (eftersom det kändes logiskt när vi skulle mot Helsingborg), men det visade sig att vi skulle cyklat söderut för att komma till Helsingborg. Det var lätt att hitta Sydkustleden, men ingenstans upplystes vi om vilken riktning vi skulle välja.

Varför upplyser inte den här skylten om var Sydkustleden går?

Vägen till Lomma har en trevlig sträckning – och vi åt på Fiskeboden i Lomma. Här blir du aldrig besviken. Den här gången var helgspecialen fjällröding med murkelsås – otroligt gott! Glasdörrarna ut mot vattnet var öppna och vi kunde njuta av fiskmåsar och segelbåtar som gled förbi.

Fiskeboden i Lomma – alltid lika gått. Bra service och trevlig personal!
Jordgubbspaus på stranden i Lomma

Från Lomma är det lätt att följa leden till Bjärred. Från Långa bryggan är det svårt att förstå skyltningen, men här fick vi välbehövliga råd från depån.

Därefter går leden inåt landet till Löddeköpinge. Här hade Lions invigningsdagen till ära kompletterat skyltningen med ballonger som gjorde det lättare att hitta.

Stort tack till Lions i Löddeköpinge som vet hur skyltning ska gå till!

I Barsebäck var vi lost igen. Först körde vi ena vägen utan att hitta en enda skylt, sedan fortsatte vi ner till Barsebäckshamn. Till slut valde vi att följa den betydligt bättre skyltade Skåneleden längs havet. Så klart inget för en landsvägscykel – men helt underbar led för våra hybridcyklar!

Från Barsebäcks hamn valde vi Skåneleden norrut i brist på skyltar längs Sydkustleden.

Så småningom hittade vi tillbaka till Sydkustleden och följde den in i Hofterup – där var det kört igen. Gång på gång tappade vi bort leden – till slut gav vi upp och cyklade tillbaka till Tågarp via Häljarp och Rönneberga backar. Där hittade vi en helt fantastiskt nerförsbacke till Tågarp. Inget ont utan att det har något gott med sig.

Resans rutt

68 km från Malmö till Tågarp.

Äta längs rutten

Fiskeboden i Lomma – alltid lika vällagat och gott

Peggys fisk- och skaldjur i Löddeköpinge – dock stängt söndagar

Barsebäcks Hamnkrog

På långa bryggan Bjärred måste du boka bord

Uppleva längs rutten

Alnarpsparken

Slottsträdgården i Malmö

Fler länkar

Här hittar du fler bilder från cykelturen

Sydkustledens hemsida

Sydostledens hemsida

Kattegattledens hemsida


4 kommentarer

Sydkustleden - en besvikelse - andebark.se · juni 3, 2019 kl. 2:51 e m

[…] Här kan du läsa om vår premiärtur på Sydkustleden. […]

Glad midsommar! - andebark.se · juni 20, 2019 kl. 10:46 f m

[…] till Malmö. (Sträckan Malmö till Barsebäck cyklade vi på invigningen den 2 juni 2019 – mer om den cyklingen hittar du här.) Vi håller tummarna för att skyltningen förbättrats sedan […]

Sydkustleden Simrishamn – Malmö – Cyklat · juni 24, 2019 kl. 11:46 f m

[…] Malmö – Barsebäck […]

Hur lägger ni upp era rundor? – Cyklat · juni 29, 2019 kl. 9:11 f m

[…] Här kan du läsa om vårt försök att följa leden från Malmö och norrut. […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *