I helgen samlades min familj för att umgås på Söderåsen. Vi inledde med lunch på Söderåsens golfklubb, fortsatte med en promenad i Stenestads Park och avslutade med middag, övernattning och frukost på Hotell och Restaurang Rosenberg.

Vi pratade om hur mycket det finns att upptäcka på Söderåsen och hur dåliga kommunerna varit på att marknadsföra denna spännande plats.

Medan Cykelhandlaren och jag trampade upp till Stenestad och upptäckte nya vägar runt Klåverödsdammen växte det fram två cykelpaket perfekta för större delen av året. Så här i Coronatider är det extra värdefullt med de små hotellen (Rosenberg har endast sju rum – perfekt för att samla familjen).

Tre dagar med elcykel

Det här paketet skulle funka med ankomst tisdag och avfärd fredag morgon eller med ankomst fredag och avfärd måndag morgon.

Dag 1 – Åstorps kommun

Stig av tåget i Åstorp och inled resan med lunch på Hotell och Restaurang Rosenberg (enligt mig serverar de Skånes bästa lunch med ett fantastiskt salladsbord). Tisdagar serveras fisk – dessutom har de alltid stekt sill på menyn på tisdagar.

I Åstorp blommar massor av japanska körsbärsträd. Här utanför vår favoritrestaurang Hotell och Restaurang Rosenberg

Checka in på rummet och hämta din elcykel för en tur i Åstorp. Det finns ett arboretum intill Kalvahagen, ett utegym, inte-nudda-marken-bana och ett gruvmuseum i Nyvång (som vi ännu inte besökt).

Intill det nybyggda aboretet ligger även Intenuddamarkenbanan.
Kalvahagen i Åstorp

Det bästa vore om du kan få äta på hotellet – men om det inte går finns en thailändsk restaurang i Åstorp.

Dag 2 – Bjuvs kommun

Gör ett besök på Gruvmuseet i Bjuv som har en fin utställning om dinosauriefynden som hittades i gruvgångarna. Du kan även besök en gruvgång och få en inblick i gruvarbetarnas liv.

På Bjuvs gruvmuseum finns en rekonstruktion av hur det var att arbeta i gruvschakten

Cykla längs det gamla järnvägsspåret till Foodhills där en gång Findusärtorna utvecklades. Fortsätt till Billesholms Folkets park – en bortglömd pärla som borde rustas upp och bli K-märkt. Fantisera om dåtidens förstamajtal när Per Albin Hansson talade från utescenen.

I bakgrunden anas Folkets hus

Ät lunch på Söderåsens golfklubb där det fortfarande finns byggnader kvar från gruvtiden.

Toppen som sticker upp bakom träden är slaggprodukter som från gruvbrytningen. Hissen användes för att få upp vagnarna med kol från underjorden.

Fortsätt till Ekeby där du hittar en skyltad slinga om Skrombergaverken. I Ekeby möbelaffär hittar du både fika och mat.

På Sitt in kan du få både lunch och fika

Turförslag: 49 km för att se gruvorna runt Söderåsen

Dag 3 – Klippans kommun

I Klippan hittar du yllefabriken. Sommartid har de fabriksförsäljning där du även kan läsa om hur yllefabriken växte fram.

Idag vävs plädarna i baltikum enligt skånsk design. På Klippans yllefabrik kan du göra många fynd.

I Klippans kommun ligger även Söderåsens nationalpark – Skäralid med utställningar om Söderåsen och dess tillkomst. Tyvärr är detta en plats som förstörts av för mycket turism. Idag finns det en restaurang med närproducerade råvaror som Naturvårdsverket vill lägga ner. Nationalparken har även förhindrat anläggandet av MTB-stigar runt Söderåsen – så när det gäller utvecklingen av Söderåsen som cykeldestination har Nationalparken snarare stjälpt än hjälpt.

Istället skulle jag rekommendera att du cyklar upp till Stenestad. Du kommer passera Lotta på Åsen, Klåveröds vandrarhem (där du hittar många vandringsleder) och Klåverödsdammen. I Stenestad har mormors bod öppet på helgerna. I Stenestad finns även Stenestads park.

Området omkring Klåverödsdammen
Området bakom Klåveröds vandrarhem

Vill du se häftig natur föreslår jag en tur till Soffebacken – en undangömd pärla som horderna av turister inte hittat till. Cykla ner till Åstorp via Dragesholm. En av de finaste nerförsbackarna jag vet.

Om du väljer nerförsbacken via Dragesholm kan du cykla mysiga grusvägar tillbaka till Åstorp.

Hösttur via Dragesholm.

Tre dagar med MTB

Klåveröds vandrarhem erbjuder både cykelguidning och cykeluthyrning. Trots att både markägare och nationalparken sätter käppar i hjulet vad gäller anläggandet av MTB-stigar på Söderåsen finns det massor att upptäcka både på MTB och till fots.

Om du hyr MTB-cykel via Söderåsens MTB kommer du garanterat få massor av tips så att du inser att tre dagar är alldeles för lite för att hinna utforska Söderåsen.

Klåveröds vandrarhem har en gedigen charm och är en bra bas för att utforska Söderåsen till fots eller på mtb.

Vid Klåveröds vandrarhem finns både en röd och en blå slinga som anlagts på mark som förvaltas av Stiftelsen Skånska landskap. I Åvarp har Team Albert MTB anlagt en bana om 7 kom på mark som ägs av Jönssons cykelaffär. Även i Åstorp finns MTB-spår. Mellan Åvarp och Åstorp finns bilfria grusvägar en stor del av sträckan.

Framtiden

Det är min förhoppning att offentliga aktörer ska se potentialen i Söderåsen som cykeldestination och skapa leder och en infrastruktur som minskar motorfordonen på Söderåsen till förmån för klimatvänliga färdmedel.

Förhoppningsvis inspireras TravelShop av det här inlägget och tar fram erbjudanden redan denna höst. För Söderåsen är en destination som funkar lika bra nästan hela året – från bokarnas skira vårgrönska till höstens färgsprakande skådespel. (Jodå, det funkar på vintern också – kombinera vandringar med en god bok framför brasan.)

Söderåsens MTB

Tack vare Lars Tydinger och Mats Karlsson har vi nu flera kilometer MTB-spår på Söderåsen. Genom att gå med i TeamAlbert MTB stöttar du deras arbete.

Jönssons cykelaffär samarbetar med Söderåsens MTB. SöderåsensMTB erbjuder huvudsakligen exklusiva modeller av märket Cube. Jönssons cykelaffär erbjuder Principia och Merida och har alltifrån barncyklar och enkla nybörjarcyklar till mer exklusiva modeller.

Tack vare Lars Tydinger och Mats Karlsson har vi nu en blå slinga runt Klåveröd och MTB-parken TeamAlbert MTB. Tillsammans med Marie Tydinger och Katarina Karlsson driver de Söderåsens MTB som hur ut MTB-cyklar och arrangerar läger.

TravelShop

Jönssons cykelaffär samarbetar med TravelShop, som arrangerar cykelresor. Cykelaffären hyr ut cyklar om minst tre månader, bistår med service och idéer. TravelShop erbjuder paketresor men skräddarsyr även resor för företag och grupper.

Göra på Söderåsen

Det finns så klart mycket mer än det här att göra i kommunerna runt Söderåsen – i det här inlägget hittar du fler tips.

Sova på Söderåsen

De största hotellen är Lydinge Resort och Röstånga Gästis. Mitt favorithotell är Hotell och Restaurang Rosenberg som bara har sju rum. Efterhand som jag kommer i kontakt med olika aktörer uppdaterar jag det här inlägget med tips på var man kan sova.

Äta på Söderåsen

Vi säger det igen – Hotell och Restaurang Rosenberg har en av Skånes bästa dagens. Särskilt på tisdagar när de serverar fisk.

När de inte har öppet (lördagar) eller om det skulle vara fullsatt väljer vi Tontanrab som också ligger i Åstorp.

Efterhand som vi dokumenterar olika ställen på Söderåsen fyller vi på med mattips på den här sidan.


5 kommentarer

Schakt Malmros och Söderåsens golfklubb – Cyklat · juli 27, 2020 kl. 9:54 f m

[…] Vill du semestra en vecka på Söderåsen har jag delat med mig av mina bästa tips här […]

Stenestads Park – Cyklat · juli 27, 2020 kl. 10:09 f m

[…] Vill du har tips för en veckas semester på Söderåsen? […]

Göra i Söderåsenkommunerna – Cyklat · juli 27, 2020 kl. 6:59 e m

[…] Här hittar du förslag på hur du kan lägga upp en veckas cykelsemester på Söderåsen. […]

Gruvorna runt Söderåsen: 49 km genom alléer – Cyklat · juli 27, 2020 kl. 7:04 e m

[…] I det här inlägget hittar du tips på hur du kan lägga upp en veckas cykelsemester på Söderåse… […]

Sova på Söderåsen – Cyklat · juli 27, 2020 kl. 7:42 e m

[…] Elcykel, hybridcykel, landsvägscykel, gravel eller MTB – på Söderåsen finns något för alla cyklar. Förhoppningsvis kommer du inom kort kunna köpa färdiga cykelpaket – men till dess hittar du turförslag för en veckas cykelsemester på Söderåsen här. […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *