Hösten 2018 träffade jag Lars Tydinger på Klåveröds vandrarhem. Vi delade båda en vision om att utveckla cyklingen på Söderåsen. Han menade att prio ett var att skapa en bilfri led runt Söderåsen. I dag testade vi sträckan från Åvarp till Åstorp. Det blåste kraftiga nordanvindar, men i skogen märkte vi dem inte. Däremot fick vi njuta av rejäl medvind från Åstorp till Billesholm.

I nuläget finns inte något alternativ till asfaltsvägen från Åvarp till Stenbrottet, men vem vet det kommer kanske. Från avfartsvägen in till stenbrottet är det bilfria skogsvägar, enkel och trevlig cykling.

Vi gjorde en avstickar till stenbrottet (vägen till vänster innan första fyrvägskorsningen). Här utspelar sig boken Höstdåd av Anders de la Motte.
Underlaget är lättcyklat men vägen rak vilket påminner om en banvall. Extra plus för att det är bilfritt!
Maglaby kärr – en oas perfekt för picknick.
I Åstorp blommar massor av japanska körsbärsträd – bland annat här utanför vår favoritrestaurang Hotell och Restaurang Rosenberg.

Resans rutt

Vi valde vägen Åvarpsvägen och att cykla genom skogen mot Stenestad. Uppförsbacken innan Stenbrottet är tuff och trafikerad. Förhoppningsvis kan vi i samarbete med markägaren hitta stigar upp till Stenbrottet istället. Cykla in mellan stenarna, följ vägen till höger och sväng vänster i första fyrvägskorsningen.
Bättre underlag än de flesta grusvägar. Följ vägen rakt fram.
Rakt fram, rakt fram tills du passerat två ledningsgator.
Sväng höger in på Stenbackavägen. Här känns det som att du cyklar runt och vi fick ta fram mobilen för att kolla att vi var rätt i förhållande till Maglaby kärr.
Vid Maglaby kärr ansluter du till Skåneleden men släpper leden i första trevägskorsningen där Söderåsleden viker av till vänster mot Åstorp.

Söderåsleden fortsätter på asfaltsvägen för att sedan svänga in mot Kärreberga stugby – men den sträckan får vi ta en annan gång.

Genom den här grinden kommer du till Söderåsleden.
Vi korsade vägen och följde stigen som var märkt Trollboken. Härlig stigcykling som tog oss via Kalvahagen till Åstorp.

Med rejäl vind i ryggen rullade vi från Åstorp via Norra Vram och och Åbromölla.

Göra

Arboretet och Kalvahagen

Äta

I Åstorp hittar du vår favoritrestaurang – Hotell och Restaurang Rosenberg

Du hittar även bra thaimat på Västergatan (den stora vägen genom Åstorp som passerar Oj stormarknad).

Här hittar du ett samlingsinlägg med matställen på Söderåsen

Sova

Hotell och Restaurang Rosenberg erbjuder mysigt inredda hotellrum.


2 kommentarer

Cykla ifrån Coronan - ANDEBARK · april 14, 2020 kl. 9:42 f m

[…] Annandag påsk: En del av Söderåsleden 28 km […]

Semestertips på Söderåsen – Cyklat · juli 27, 2020 kl. 7:25 e m

[…] Vid Klåveröds vandrarhem finns både en röd och en blå slinga som anlagts på mark som förvaltas av Stiftelsen Skånska landskap. I Åvarp har Team Albert MTB anlagt en bana om 7 kom på mark som ägs av Jönssons cykelaffär. Även i Åstorp finns MTB-spår. Mellan Åvarp och Åstorp finns bilfria grusvägar en stor del av sträckan. […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *