Söderåsens varierande natur överraskar mig fortfarande. Vid Åstorp är Söderåsen mjukt böljande med oändliga bokskogar. Den här helgen upptäckte vi Kalvahagen – ett naturreservat perfekt för vårpromenader. I anslutning till Naturreservatet finns ett nyanlagt Aboretum och en lekpark som inbjuder till fysisk aktivitet för alla åldrar. Ett perfekt utflyktsmål hela året!

Kalvahagen och Fårahagen

Det är spännande att tänka att marken längs Söderåsens sluttningar började odlas redan på stenåldern (jodå, det finns spår av stenåldersboplatser längs Vegeå).

På informationsskylten med rubrik ”Fårahagen” kan du läsa följande:

”Det var här uppe på åsen som människor först bosatte sig och började bruka jorden. Den vida slätt som ligger nedanför mellan Söderåsen och Hallandsås, började inte koloniseras förrän långt senare. Där växte huvudsakligen snårskog på de sanka och vattensjuka markerna. Humlebäcken svämmade ständigt över. Det var först genom dikning och röjning som slättlandet kunde börja odlas och bebyggas. Det skedde inte förrän i mitten av 1800-talet. Tidigare användes slättmarken enbart till bete och ängsslåtter.”

Du kan än idag ana terrasserna som sänker sig neråt längs åsens sluttning. Däremot hittade vi inte hålvägen som ska gå diagonalt från Skannebacken ner i riktning mot kyrkan. (Det lär finnas massor av hålvägar på Söderåsen. Hålvägar har gröpts ur av djurs och människors trampande under tusentals år.)

Arboretum Circle of Life

”Ett arboretum är en botanisk trädgård främst inriktad på träd och buskar. Att samla många trädslag på ett och samma ställe tillåter betraktaren att uppleva en större del av naturens mångfald än annars skulle vara praktiskt möjligt.

Förutom den vackra och naturnära Söderåsen ger Arboretumet en fantastisk pedagogisk studiemiljö för såväl elever som naturintresserade och tillresande turister.

Arboretum Circle of Life Åstorp består för närvarande av totalt 55 träd och buskar därav 24 olika arter som alla finns på Söderåsen.”

Arboretet uppfördes av Åstorps turistförening under 2019

Arboretet ligger mellan Kalvahagen och Intenuddamarkenbanan. Än så länge är träden små, men det finns intressanta skyltar att läsa på. Hit kommer vi återvända regelbundet! Det finns bra parkeringsmöjligheter invid Arbetet.

Intenuddamarken bana

I området finns flera gymredskap utplacerade. Intenuddamarkenbanan är bra för att hålla barnasinnet vid liv.

Vilket område! Hit kommer vi återvända!
Björnekulla kyrka är lätt att känna igen där hon ligger på Söderåsens sluttning.

Äta och sova

I Åstorp blommar massor av japanska körsbärsträd. Här utanför vår favoritrestaurang Hotell och Restaurang Rosenberg

Hotell och restaurang Rosenberg – vårt favoritställe

Tontamrab, thailändskt

Här hittar du fler matställen på Söderåsen

Cykla

Den här gången cyklade vi till Åstorp via den blivande Söderåsleden

Här hittar du fler cykeltips kring Åstorp


1 kommentar

Semestertips på Söderåsen – Cyklat · juli 27, 2020 kl. 9:54 f m

[…] in på rummet och hämta din elcykel för en tur i Åstorp. Det finns ett arboretum intill Kalvahagen, ett utegym, inte-nudda-marken-bana och ett gruvmuseum i Nyvång (som vi ännu inte […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *