Inte hade jag en aning om hur många upplevelser det finns kring Söderåsen. Den som dragit Tycho Braheleden har verkligen fattat vikten av stopp.

Om i söndags när det regnade. Då är det extra uppskattat med en anledning att gå in en stund. Och som av en händelse hade Klippans Yllefabrik söndagsöppet under sommaren.

Jag älskar när företag vårdar sin historia. Vi stannar vid tegelväggen och läser om Jöns Pettersson som 1882 köpte ett litet ullspinneri som gått i konkurs. Om hans son, Gustaf, som dog vid 30-års ålder, om den kloka änkan som anställde en VD till dess sonen Sven var gammal nog att ta över 28 år efter faderns död. (Sven var inte ens född när hans far dog.)

Sven utvecklade Klippans yllefabrik till Skandinaviens modernaste spinneri med 90 anställda.

Svens son, Gösta, upplevde en kärvare omvärld där de flesta spinnerierna i Sverige lades ner.

Vändpunkten kom först, när man 1992 fick kontakt med ett lettiskt spinneri och väveri, vars specialitet var plädar. Klippan hade haft lite plädar i sortimentet tidigare, men nu beslöt man sig för att helhjärtat satsa på denna produkt. Det var inte lätt att ställa om en gammaldags sovjetisk industri till att motsvara moderna krav, men efter några år lossnade det och plädförsäljningen tog rejäl fart. 1997 köpte Gösta Magnusson in sig i det lettiska företaget, samtidigt flyttade den kvarvarande produktionen i Klippan till Riga.

2003 var det dags för den femte generationen att träda in i företaget. Göstas barn, Pernilla Roos och Petter Magnusson började som produktutvecklare respektive ekonomichef. Båda hade haft framgångsrika karriärer innan de beslöt sig för att börja på familjeföretaget.

Gösta Magnusson stannade kvar som VD till 2012, då Pernilla och Petter tog över helt och hållet.

Idag går 75% av försäljningen på export. Företaget har 180 anställda i Lettland och 25 i Klippan.

Och som en händelse ligger denna outletbutik precis intill Tycho Braheleden.

Länkar

Tycho Brahe leden från Ljungbyhed till Eket

Klippans yllefabriks hemsida

Kategorier: GöraHantverk

2 kommentarer

Tycho Brahe leden (2): Ljungbyhed – Eket – Cyklat · juli 30, 2019 kl. 11:36 f m

[…] slipper man bli blöt av regnet – men å andra sidan blir kroppen fuktig av svett. Yllefabriken var ett välkommet avbrott så vi hann torka […]

Semestertips på Söderåsen – Cyklat · juli 27, 2020 kl. 7:00 e m

[…] Klippan hittar du yllefabriken. Sommartid har de fabriksförsäljning där du även kan läsa om hur yllefabriken växte […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *