Mitt i uppförsbacken från Ljungbyhed mot Klåveröd ligger en röd stuga. Sommartid ser du bilarna som parkerat längs vägen innan du kan läsa vad det står på skylten. ”Lotta på Åsen”.

Just där i uppförsbacken brukar vi vara så förbannat trötta på uppförslutet. Det är en sån där backe som suger, som tar musten ur en, som fortsätter i evigheter. Därför blir det ofta ett stopp.

Våfflor är en klassiker. Riktig vispgrädde och olika sorters sylt att välja på. Men det finns även kakbuffé, men för oss som försöker undvika socker är det inget alternativ. Den här gången kunde vi dock inte motstå kanelbullarna. 21 kronor för en kanelbulle – högst rimligt.

Det sägs att Lotta på Åsen är till salu, så jag passade på att gå en runda inomhus. Där har jag aldrig varit, det är i trädgården de flesta sitter om det inte regnar.

Bullen fick vi ta direkt, våfflan kom de ut med. Men först kom de ut med en rosarutig duk. På borden runt omkring hälldes kaffet ur blänkande kopparpannor – precis som hos Flickorna Lundgren, men här är priserna mer humana.

På hemsidan står det att våffelreceptet är från 1800-talet. Om du väntar dig en vanlig frasvåffla blir du besviken. Konsistensen är mer degig – men fraset finns där ändå. Väldigt god – men inte som vanliga frasvåfflor.

Vispgrädden är riktig och sylten känns hemkokt.

Ett besök hos Lotta på Åsen hör sommaren till. Nu håller vi tummarna för att det får bli så många somrar framöver.

Länkar

Här hittar du fler matstopp på och kring Söderåsen

Lotta på Åsens hemsida


5 kommentarer

Anne Hansson · juli 19, 2019 kl. 12:02 e m

Flinkmans cafe är ocks ett trevligt ställe, bor man inte för långt där ifrån kan man ta en cykel tur dit

Eett annat ställe vi också har hittat är Bialitt dom har jätte goda våfflor

    Annika Andebark · juli 22, 2019 kl. 8:16 f m

    Stort tack för tipsen!

    Var ligger Flinkmans café?

Fika på Söderåsdagen - andebark.se · juli 19, 2019 kl. 10:40 f m

[…] Söderåsens mest berömda kaffestuga med kakbuffé där du kan äta hur mycket du vill. På Cyklat.se hittar du fler bilder. […]

Äta på Söderåsen – Cyklat · november 10, 2019 kl. 9:25 e m

[…] Våffelstopp mitt i uppförsbacken. […]

Semestertips på Söderåsen – Cyklat · juli 27, 2020 kl. 11:00 f m

[…] skulle jag rekommendera att du cyklar upp till Stenestad. Du kommer passera Lotta på Åsen, Klåveröds vandrarhem (där du hittar många vandringsleder) och Klåverödsdammen. I Stenestad […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *