Vad är Österlen Lyser?

När vi frågar boenden på Österlen är svaret svävande. Det finns inte någon publikdragande äppeltavla, det finns inga ÖSKG bollar och egentligen inget riktigt program.

Det handlar mer om att vid ett bestämt tillfälle sätta ut marschaller längs vägarna, tända ett ljus i fönstret eller hålla öppet när man egentligen har säsongsstängt.

Österlen Lyser är svårt att beskriva för det är olika varje år. Det enda som är gemensamt är ljuset och gemenskapen.

Vem besöker Österlen Lyser?

Jag tjuvlyssnar på söndagens frukostsamtal. Fyra gäster är från Halmstad berättar hur de årligen besöker släktens gravar för att tända ljus. Ett annat sällskap har bokat en helg i Simrishamn utan att veta att det var Österlen Lyser. De gläds över att det var så mycket aktiviteter på lördagskvällen.

Egentligen är nog Österlen Lyser mest för österlenborna som går man ur huse för att träffa sina grannar och beundra byns egna ljusinstallationer. Men mängden av små aktiviteter öppnar upp Österlen för besökare under lågsäsongen när annars det mesta är stängt.

Planeringen

Min planering började när jag hittade ett bra erbjudande på Secrets Escapes. Rutten la jag upp efter att vi skulle bo på Brösarps Gästis på söndagen. Tyvärr fick rutten läggas om med kort varsel när Sven var tvungen att åka hem redan söndags morgon.

Istället tog vi bilen till Simrishamn och cyklade norrut (du hittar länk längst ner på sidan). I Baskemölla var det öppet både på glashyttan och i keramikverkstaden. Det bjöds på varm äppelmust och gemytliga samtal över den brinnande elden utanför.

Höstmarknaden på Svabesholms kungsgård fanns inte med i Österlen Lysers program – den råkade jag se via instagram. Så det kan vara klokt att hålla ögonen öppna – det finns många som hänger på Österlen Lyser-helgen utan att vara med i programmet.

På Svabesholms kungsgård bjöds det både på must och smakprover av korv. Inte heller här behövde man betala någon entré – och det var så mycket trevligare än den kommersiella julmarknaden som pågick samtidigt på Vrams Gunnarstorp.

Här brann marschaller och eldar. Du kunde köpa grillad korv eller äta i caféet. Vi köpte lokalproducerad äppelcidervinäger, smör och rökt korv innan vi begav oss till den engelska trädgården som var upplyst och hade fri entré dagen till ära.

Vilken upplevelse! Den gav mig mer än Tivolis tusentals ljusslingor i december.

När vi lämnade Svabesholms kungsgård var det nästan alldeles mörkt. Marschaller brann längs vägen när vi rullade ner mot Södra Mellby. Efter en rejäl uppförsbacke nådde vi församlingshemmet där de pilgrimer som skulle vandra den gamla kyrkvägen till Vitaby kyrka bjöds på soppa. Vi avstod från soppan och cyklade längs marschallerna. Supermysigt.

Från Vitaby tog vi den kolsvarta bilvägen ner till Vitemölla. Där fick verkligen min nya cykelbelysning visa vad den gick för  (det kommer vLogg så småningom).

I Vitemölla var hamen upplyst av marschaller och byborna samlades kring den varma äppelbrygden från Kiviks musteri som det bjöds på.

Ner mot Simrishamn fortsatte vi njuta av upplysta träd och marschaller längs vägarna.

Egentligen hade jag planerat en 15 kilometer lång tur via Gislöv till Baskemölla. Men efter dagens 75 kilometer i cykelsadeln tog tröttheten överhand och vi såg inte ens elddansen i Simrishamn.

Det får bli ett besök på Österlen Lyser nästa år också – men då lär det vara ett nytt program.

Här hittar du mer om vår novembertur på Österlen

Lördagens cykling

Söndagens cykling

Sydostleden

En gaffel kort på Martim

Brösarps Gästis

Den planerade rutten kan du se på mitt instagram.

Vill du veta mer?

Österlen Lysers hemsida

Anders Wingårdhs hemsida

Elisabeth Palms hemsida

Svabesholms kungsgårds FB-sida


10 kommentarer

En gaffel kort på Maritim i Simrishamn – Cyklat · november 9, 2018 kl. 7:35 e m

[…] Vi passade på att cykla Sydostleden samtidigt som evenemanget Österlen Lyser ägde rum. Här kan du läsa mer om Sydostleden och Österlen Lyser. […]

Sydostleden från Simrishamn till Vitemölla i november – Cyklat · november 10, 2018 kl. 7:40 f m

[…] Väljer du att cykla  på Österlen utanför högsäsongen kan många matställen och butiker vara stängda för säsongen. Därför passade vi på att besöka Österlen under Alla helgonahelgen i samband med Österlen Lyser (som du kan läsa mer om här). […]

Simrishamn - Vitemölla - andebark.se · november 10, 2018 kl. 10:46 f m

[…] Österlen Lyser […]

Äggakaga till frukost på Brösarps Gästis – Cyklat · november 10, 2018 kl. 4:25 e m

[…] Vi passade på att cykla Sydostleden samtidigt som evenemanget Österlen Lyser ägde rum. Här kan du läsa mer om Sydostleden och Österlen Lyser. […]

Bye-bye november - andebark.se · december 3, 2018 kl. 3:27 e m

[…] jag åkte till Älvdalen skrev jag ihop några inlägg till nya sidan cyklat om Österlen Lyser. Det känns som om jag börjar hitta min ton för cyklat.se. Vad tycker […]

Julklappstips till vintercyklisten - andebark.se · december 12, 2018 kl. 1:51 e m

[…] Österlen Lyser […]

Österlen: 84 km längs blommande rapsfält – Cyklat · maj 7, 2019 kl. 8:05 f m

[…] Österlen Lyser, november 2018 […]

Cykeltips i november – Cyklat · november 1, 2019 kl. 12:08 e m

[…] Idag den 1 november invigs Österlen Lyser. Ett evenemang jag verkligen kan rekommendera. I år ska vi sova på Sköllens gård utanför Brantevik. Här kan du läsa om när vi cyklade mellan Simrishamn och Kivik Österlen Lyser 2018. […]

Österlen Lyser: upplevelser när det regnar – Cyklat · november 6, 2019 kl. 4:30 e m

[…] Här kan du läsa om vår cykling Österlen Lyser 2018 (även vLoggar) […]

Lyxcykling runt Brösarp – Cyklat · januari 14, 2020 kl. 6:29 e m

[…] Svabesholms kungsgård, november 2018 […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *