Oturligt nog drog ett regnområde in över Österlen i samband med Österlen Lyser 2019. Då är det bra att vara flexibel. Istället för att parkera i Tomelilla som planerat ställde vi bilen på Petersborg, gjorde längre stopp längs vägen och kortade ner cykelsträckan. Totalt cyklade vi inte mer än 55 kilometer – ändå blev det en mysig helg på Österlen.

Petersborgs gård

Vi parkerade på Petersborgs gård där bilen kunde stå kvar utan kostnad.

På gården odlas bland annat senapsfrö och du kan köpa nio olika sorters senap. Dessutom hittar du allt ifrån borstar från närliggande Borstakungen till sylt, must och kryddor.

Bor du i Lund har du tillgång till hela sortimentet även i Lunds saluhall där Petersborgs gård har en butik.

På Petersborgs hemsida hittar du öppettiderna

Simris Alg

Att vara pionjärer är en utmaning. Här i Hammenhög odlas en sorts alger med extremt goda egenskaper. Tyvärr mal byråkratins kvarnar långsamt, därför finns algerna endast till försäljning i USA (men de lär kunna köpas på nätet i USA).

I samband med Österlen Lyser höll algfarmen öppet i Hammenhög. Där följde vi med på rundvandring och såg algerna simma runt i rören och föröka sig. Vi testade även knastriga gröna monsteralger och kapslar med rött vampyrblod.

Simris Alg brukar ha visningar även på sommaren – du hittar mer info här.

När du cyklar måste du vara restrektiv med inköpen – här prioriterade vi en burk alger och knastrig Spirulina

En liten bit av Medelhavet

Längs Simrishamnsvägen i Hammenhög ligger en väl dold oas – en liten bit av Medelhavet. När jag bodde i Hammenhög smet jag ofta in här över lunchen. En klimatsmart upplevelse.

Även på hösten är trädgården värd ett besök. Dessutom gissar jag att Österlens största sortiment av oliver finns här.

På hemsidan hittar du öppettiderna

Tranes Handelskompani

I Gislöv – intill Smidesmuseet – finns Tranes med inriktning hållbar inredning och byggnadsvård. Här hittar du tidsenliga belysningar och armaturer, fönsterhaspar och dörrhandtag, tapeter och en massa andra byggnadsinredningar.

Tranes har även en e-butik, men jag upplevde sortimentet betydligt större i Gislöv. Väl värt ett besök om du söker byggnadsinventarier eller bara hållbara produkter i största allmänhet.

Öppettider hittar du på Tranes hemsida

Komstads skor

Eftersom det även regnade på söndagen genade vi förbi Komstad till bilen. När jag gick i skolan spikades det tofflor i Komstads gamla skola. Det var min klasskamrat Veronika Alfssons farfar som stod för spikandet. Idag är det Veronika och hennes bror Roger som tagit över affärsverksamheten. Fortfarande finns det gott om tofflor – men procentuellt sett utgör tofflorna idag en väldigt liten del av butiksytan. Nu hittar du allt från väskor och festskor till gummistövlar och grovskor.

Eftersom mina tofflor varit helt utslitna hela sommaren fick jag ett par nya. Priset överraskade – 215 kronor! Visst har vi letat tofflor, utan att hitta några jag gillat. Men alla tofflor vi tittat på har varit betydligt dyrare. Så nog är det värt att handla skorna i Komstad om man har vägarna förbi – och verkligen behöver något.

Öppettiderna hittar du på Komstad skor o tofflors facebooksida

Länkar

Här kan du läsa mer om vår cykling Österlen Lyser 2019

Här kan du läsa om vår cykling Österlen Lyser 2018 (även vLoggar)


3 kommentarer

Ta-sig-för-anda - andebark.se · november 6, 2019 kl. 4:31 e m

[…] Österlen Lyser när det regnar […]

Gott Nytt Decennium! - andebark.se · december 31, 2019 kl. 11:31 e m

[…] En cykeltur på Österlen Lyser kan varmt rekommenderas – i år hade vi dock inte lika stor tur med vädret som 2018. Här kan du läsa mer.  […]

Simris alg - binder koldioxid - ANDEBARK · januari 14, 2020 kl. 1:41 e m

[…] Här kan du läsa mer om när vi cyklade Österlen Lyser […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *