Österlen är perfekt att upptäcka med cykel. Längs Sydostleden är det tätt mellan gallerier och cafeer – på sommaren. Höst och vinter sänker sig lugnet, men värmen stannar kvar länge tack vare havet.

Väljer du att cykla  på Österlen utanför högsäsongen kan många matställen och butiker vara stängda för säsongen. Därför passade vi på att besöka Österlen under Alla helgonahelgen i samband med Österlen Lyser (som du kan läsa mer om här).

Sydostleden börjar i Simrishamn. Om du följer cykelvägen nere i hamnen lär du se skyltarna. Den svänger in vid Röken och följer kusten upp till Basekmölla. På vägen passerar du Vårhallarna, kohagar och har hela tiden havet vid din högra sida.

Om du följer ledens markering genom Baskemölla missar du hamnen. Där nere har du en fin utsikt upp mot Stenshuvud, men får en rejäl uppförsbacke när du ska upp till leden igen. Gillar du stigar kan du istället följa Skåneleden längs kusten till Vik. Skåneleden går nära havet, över stenhällar där du tvingas leda cykeln – men oj så mycket vackrare än Sydostleden som följer bilvägen mellan Baskemölla och Vik.

Efter Vik går Sydostleden genom Rörum och är dåligt utmärkt på sina ställen. Vi försökte cykla hela Sydostleden i juni, men cyklade vilse. Den här gången valde vi att lämna Sydostleden mellan Rörum och Kivik (du hittar länkar längst ner till hur vi cyklade den här gången).

Sydostleden har bra underlag och en stor del av leden kan du cykla på nästan bilfria vägar. Kivik tillhör undantagen. Därför lämnade vi leden och cyklade ner i villakvarteren direkt efter Kaptenshuset – det var mycket trevligare. (Det finns även andra småvägar du kan cykla så du kommer förbi Kungagraven. Ett klokt råd är att skaffa en bra cykelkarta och lämna Sydostleden där den går intill bilvägen.)

I och runt Kivik finns många bra caféer och restauranger ändå föredrar vi gå in på Buhres och botanisera bland rökta fiskar, salladsröror, ostar och annat spännande. Om vädret tillåter kan utsikten inte bli bättre än ute på piren.

Medan solen sänkte sig över trädtopparna delade vi en rökt makrill, tömde en burk Kiviks sallad, prövade en märklig ost tillsammans med fikonkaka. Vi avslutade med några Ingrid Marie äpple som vi plockat vid Tjörnedala och sköljde ner allt med vårt medhavda vatten. Ett tips om du ska cykla som vi är att alltid ha med dig en sked, gaffel och servetter i packningen.

Ingenstans i världen är ljuset som på Österlen. De här bilderna är inte redigerade. Kan du fatta hur vackert det är att cykla genom ett glödande landskap med Hanöbukten i bakgrunden?

Vi följde Sydostleden söderut mot Svabesholms Kungsgård och njöt av vartenda tramptag (trots att det tyvärr var ganska många bilar på sträckan).

I juni 2016 invigdes den 27 mil långa cykelleden mellan Växjö och Simrishamn. (Här kan du läsa mer om Sydostleden.) 

Den här gången gjorde vi flera avstickare från Sydostleden. Här kan du läsa om lördagens cykling och här kan du läsa var jag cyklade på söndagen. Som du kan se på Sydostledens hemsida är gör leden en lång omväg när du ska till Brösarp – därför kom jag även att cykla en del på Sydostleden på måndagen.

När vi cyklade mellan Simrishamn och Ravlunda i juni 2018 gjorde vi en vLogg som du hittar här. 

Längs Sydostleden finns det gott om mysiga Bed & Breakfast och hotell. Första natten sov vi på En gaffel kort på Maritim, där vi även åt. Andra natten sov jag på Brösarps Gästis.

Här kan du läsa mer om Österlen Lyser.


6 kommentarer

En gaffel kort på Maritim i Simrishamn – Cyklat · november 9, 2018 kl. 7:23 e m

[…] att cykla Sydostleden samtidigt som evenemanget Österlen Lyser ägde rum. Här kan du läsa mer om Sydostleden och Österlen […]

Äggakaga till frukost på Brösarps Gästis – Cyklat · november 9, 2018 kl. 7:44 e m

[…] att cykla Sydostleden samtidigt som evenemanget Österlen Lyser ägde rum. Här kan du läsa mer om Sydostleden och Österlen […]

Österlen Lyser med Höstmarknad på Svabesholms kungsgård – Cyklat · november 10, 2018 kl. 11:45 f m

[…] Sydostleden […]

Cykeltips i april – Cyklat · april 1, 2019 kl. 9:53 f m

[…] Här kan du läsa mer om när vi cyklade på Sydostleden från Simrishamn […]

Österlen: 84 km längs blommande rapsfält – Cyklat · maj 7, 2019 kl. 8:10 f m

[…] Sydostleden i november 2018 […]

Semestertips – Cyklat · juli 8, 2019 kl. 12:30 e m

[…] Sydostleden från Simrishamn till Vitemölla i november 2018 […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *