I många år har jag beundrat Annika Christensens trädgårdsbilder – både i Allt om trädgård och på instagram. När hon köpte elcykel hos Cykelhandlaren bjöd hon in oss till sin trädgård och lovade visa oss sina hemliga platser på Hallandsåsen.

Häng med och njut!

Vi parkerade vid kyrkan i Munka Ljungby och följde Gånarpsvägen norrut (på hemvägen hittade vi en cykelväg nästan hela sträckan).
Både Munka Ljungby och Gånarp ligger i Ängelholms kommun, en kommun där man förstått vikten av bra cykelvägar. Utanför tätorten kan skyltningen förbättras – men kommunen har några av Skånes bästa cykelvägar.
Älskar cykelvägar som den här – när de lämnar bilvägarna och istället följer stengärden eller vattendrag.

Annikas Naturligating

Varje trädgård har sin charm och speglar sin trädgårdsmästares intressen och personlighet, ändå vill jag påstå att Annika Christensens trädgård är den finaste jag sett. Den innehåller flera olika rum med helt olika känsla. Nivåerna skapar spänning och tydlig avgränsning mellan rummen. Men det jag älskar allra mest är trädgårdens alla invånare – här surrar det av humlor i varje vrå och fjärilarna fladdrar över ett hav av blommor i alla dess färger.

Lägg märke till den milsvida utsikten, det är som om trädgården fortsätter ända till motorvägen. Gånarp ligger på Hallandsåsens sluttning och trädgården har två nivåer med en trappa emellan. (Gå in på Annikas instakonto för att se bilder som gör trädgården rättvisa.)
Annika är trädgårdsfotograf och överallt hittar du vackra stilleben och massor av krukor. Till vänster i bilden sprider floxen väldoft och fjärilarna fladdrar. Ingen bild i världen gör den här trädgården rättvisa.
Annika jobbar med naturen istället för mot den. Här en vinda som tillåts klättra upp i murgrönan och lyser med sin skönhet i allt det gröna.
Trädgården är full av kontraster – från färgsprakande solrabatter till lugn grönska. Här en singelgång som följer gräsmattan under fruktträden vidare ut i solen.
Överallt dessa krukstilleben att njuta av. I söder skriker gladorna och under äppelträden trimmar gräsklipparen ytorna ljudlöst. Att gå i Annikas trädgård är som att besöka en konstutställning.
Jag är inte ensam om att älska den här trädgården. Även Cykelhandlaren njöt av dofter och insekter.
Den här axveronikan var humlornas stor favorit och finns nu på vår inköpslista.
I trädgårdslandet samsas ätbara växter. Här fyller Annika på med nya plantor efterhand som hon skördar.
Oregano sprider sig villigt, men vad gör det när den både är vacker, god och bra för vildbin och fjärilar.
Solrosor, luktärt, svartkål och amarant. Jag säger det igen – här är varje rabatt ett konstverk.
Cykelhandlaren justerade Annikas hjälm (jodå, det behövs regelbundet). Sedan bar det iväg mot Hallandsåsens hemliga vattenfall.
Innan vi cyklade fick jag en av Annikas välkända buketter – oregano, vildmorrot – och luktärt! Dessutom färgmatchade med Cykelhandlarens skjorta (jag passar på att slita på hans skjortor hela sommaren. Luftigt att cykla i.

Rössjön

Vi följde vägen längs Västersjöns södra strand och kom så småningom fram till Rössjön.

Historiska vägar

Efter en kort drickapaus visade Annika oss till Hallandsåsens bortglömda vägar som slingrades uppför åsen med lagom stigning. Det var som att cykla i snapphanarnas fotspår.

Vi skulle aldrig ha funnit vägen utan Annikas hjälp.
I stenens skåror är mynt intryckta, som på de älvdalska offerplatserna.
Turen är inte lättcyklad. Det krävs att du kan hantera cykeln – både i lurigt underlag och när den behöver lyftas över den här stocken.
Vägen har knappast byggt sig själv. Du ser hur brant åsen. Vägen är inkrävd i åsen med stora stenar i ytterkanten.

Vattenfallet

Den här platsen! Här skulle vad som helst kunna hända – älvor, troll eller snapphanar. Inget skulle förvåna mig.
Cykelhandlaren har en ängels tålamod. Givetvis skulle både jag och Annika förevigas.
Med cykel lockar du fram barnasinnet!

En vacker dörr …

Vi stannade vid skolan i Ugglehult och Cykelhandlaren tog ett foto av oss på trappan. Då satt det inte någon fjäril över nyckelhålet – men strax därefter la han märke till den.
Den satt exakt över nyckelhålet, men då hann jag inte föreviga den innan den flög iväg. Sedan satte den sig på exakt samma ställe igen. Vet de hur deras kropp är formad?
Annika lämnade oss strax efter Ugglehult – och vi fortsatte mot Arons livs i Hjärnarp

Hjärnarp

Vägen mellan Hjärnarp och Västersjön tillhör våra absoluta favoritvägar – ja, du vet varför …
Vi har berättat om Arons livs tidigare – den här gången blev det en portion Cesarsallad, en nygrillad kyckling och en massa andra sallader vi ville pröva.

Småvägar mellan Hjärnarp och Gånarp

Så många nya vägar längs Hallandsåsens sydsida. Hit kommer vi att återvända – många gånger. Med fler cykelskyltar skulle Ängelholm toppa listan över bästa cykelkommunen.

Gånarp

Vi stannade till hos Annika och hämta den underbara buketten jag fått.

Från Gånarp leder en bilfri cykelled både till Hjärnarp (norrut) och till Tåstarp (söderut)
Cykelvägar som den här …
Cykelhandlaren fick kämpa för att nå vildkörsbären som växte längs vägen.
Lägg märke till utsikten ner mot Skälderviken

Cyklat

Den 26 januari 2020 cyklade vi längs Västersjöns norrsida

I slutet av det här inlägget från den 19 januari 202 hittar du bilder från Västersjöns sydsida

Den 2 maj 2019 cyklade vi förbi godset Rössjöholm på Rössjöns södersida.

Äta

Väster om Västersjön hittar du Arons livs

Öster om Rössjön ligger Örkelljunga där du hittar Stationen som är Cykelhandlarens favoritställe

Resans rutt

Annika Christensens trädgård är privat och inte öppen för allmänheten. Vattenfallen är svåra att hitta för den som inte känner till vägen – och vi vill gärna att det ska förbli så för att inte förstöra magin.

Om du också vill uppleva dessa fantastiska platser erbjuder Annika Christensen guidade cykelturer i grupp. Du når Annika för offert via hennes instagramkonto eller FB där du även hittar hennes mailadress.

Annikas naturliga ting på instagram

Annika Christensen på facebook


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *