Enligt SMHI:s karta skymtade inte ett enda moln över Skåne när vi begav oss mot Ängelholm. Men molnen gick så lågt att vi var tvungna att använda vindrutetorkaren. I duggregn föredrar vi skog och la om rutten mot Hallandsåsen istället. Mellan Västersjön och Rössjön stannade vi och bestämde oss att testa en av vägarna som lockade förra söndagen.

Även om allting var grått var det underbart att komma ut. Vi fick upp rejält flås i första uppförsbackens grusväg. Porlande bäckar rann längs vägarna.

Vi träffade Erik som talade sig varm för gravelcykling och Hallandsåsens fina grusvägar.
Marken var rejält geggig och vi avstod från att följa Skåneleden mot Båstad.
Istället vände vi vid den större asfaltsvägen där vi kunde välja mellan att cykla ner för Hallandsåsen eller cykla mot Örkelljunga. Tillbaka in mot Skåne möttes vi av den här skylten.

Tack vare google maps hittade vi en liten väg som ledde oss till Djurholmens strövområde. Exakt var vi cyklade vet vi inte, men härligt nerförsrull fick vi till Lerbäckshult och vidare till Hjärnarp där vi åt på Arons livs.

Västersjön

Vi valde att cykla längs Västersjöns norra strand tillbaka. Fastän vi cyklade här förra söndagen var det helt annorlunda idag. Vackert även om himlen inte var blå. (Här hittar du bilderna från förra söndagen – samma plats men blå himmel.)

Rössjön

Länkar

Arons livs

Duggregn och tungcyklade grusvägar uppför Hallandsåsen begränsade dagens rutt till 40 km och fyra timmars utevistelse. Enligt professor Patrik Grahn kan dagsljus bidra till att förebygga psykisk ohälsa även om himlen är grå.

Här kan du läsa mer om vikten av dagsljus. Du hittar även en film där Patrik Grahn ger tips om vad du kan göra för att förebygga psykisk ohälsa.

Resans rutt

Vi parkerade bilen intill Rössjön och följde vägen mellan Västersjön och Rössjön norrut och svängde höger i t-korsningen mot ”Långhult”.

Vi fortsatte genom mossiga granskogar, slingrande vägar och bronsfärgade bokskogar tills jag helt förlorat orienteringen. Vi valde att vända vid Fladalt och använda Google Maps för att ta oss till Hjärnarp.

På flera ställen såg vi Skåneledens brandgula markering, men vågade inte följa den mot Båstad. Istället cyklade vi mot Djurholmens strövområde och kom så småningom ner till Lerbäckshult.

Efter att ha ätit i Hjärnarp cyklade vi tillbaka till Västersjön och följde grusvägarna intill sjökanten.


3 kommentarer

Hallandsåsen - ANDEBARK · januari 26, 2020 kl. 6:53 e m

[…] Vi är lyckligt lottade som bor läng Tornqvistzonen. Vilka fantastiska naturområden här finns. Idag cyklade vi nya vägar på Hallandsåsen. Här hittar du massor av bilder och ett försök till vägbeskrivning. […]

Arons i Hjärnarp – stort utbud i delikatessdisken och möjlighet att äta i cafédelen – Cyklat · januari 26, 2020 kl. 8:57 e m

[…] Rössjön via Hallandsåsen till Hjärnarp, 40 km […]

Munka Ljungby – Hjärnarp: 45km via Hallandsåsens magiska platser – Cyklat · juli 19, 2020 kl. 8:36 e m

[…] Den 26 januari 2020 cyklade vi längs Västersjöns norrsida […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *