Med rejäla höjder blir cyklingen en utmaning. I Skåne är vi lyckligt lottade med Söderåsens 212 meter över havet och Hallandsåsens 226 meter över havet på gränsen mot Halland.

En av våra favoritvägar är den som går norr om Hallandsåsen från Hasslöv och vidare mot Vindarp. Det var den vi hade planerat att ta när vi såg en skylt mot Rollstorp som väckte vår nyfikenhet.

Vi hade dock inte väntat att uppförsbackarna skulle vara så branta. Å andra sidan var det bra underlag, inte en enda bil, bokskogar och hagar längs vägen.

När vi kom ner på Hallandsåsens Södersida väntade bokskogarna runt Västersjön och Rössjön. Grusvägen som går ända nere vid Rössjön är en annan av våra favoritvägar. Gör gärna en avstickar till snapphanenästet Trollehallar.

I vanliga fall skulle vi fortsatt på skogsvägarna förbi Lärkholm och Snäckebotorp, men hungern hade gjort sig påmind efter Hallandsåsens uppförsbackar och vi valde att dela asfalten med bilisterna till Stationen i Örkelljunga.

Lärkeröds byväg (som vi hittade på vägen tillbaka) visade sig vara ännu en oupptäckt pärla. Inget underlag för landsvägscykel, men bilfritt och naturnära. På Rügen skulle den garanterat varit utmärkt som cykelväg och funnits med på cykelkartan.

Vi korsade allén till Rössjöholm och såg att parken öppnas för allmänheten under sommaren. Så småningom kom vi ut till stranden av Rössjön, fortsatte längs Västerjöns sydsida (även om vi inte såg något vatten genom granskogen.

Söderifrån var det betydligt lättare att ta sig uppför Hallandsåsen. Och vilka nerförsbackar det var ända ner till bilen i Hasslöv. Rusiga av cykellycka stannade vi på ICA i Hjärnarp och köpte med oss massor från deras delikatessavdelning.

Resans rutt

Vi parkerade i Hasslöv och följde vägen mot Vindarp tills vi såg skylten mot Rollstorp. Vägen var rejält brant och det var som om uppförsbackarna aldrig tog slut.

Väl uppe på Hallandsåsen var det härligt rull ner mot Västersjön. Vi valde grusvägarna norr om Västersjön och Rössjön. Eftersom det var duggregn valde vi bilvägen till Örkelljunga (tidvis är trafiken intensiv).

Efter att ha ätit i Örkelljunga valde vi samma bilväg västerut. Vi valde Lärkeröds byväg och följde den förbi Rössjöholm fram till Rössjöns strand. Där svängde vi höger fram till vägen mot Hjärnarp där vi svängde vänster och följde vägen förbi Äspenäs och Ljungabolet fram till avtagsvägen mot Tullstorp som går upp mot Ugglehult, Nybygget och Lerbäckshult. Där går en liten väg upp över Hallandsåsen (se bilden nedan).

Nerförsbacken var asfalterad och helt fantastisk!

Länkar

Här hittar du länkar till tidigare inlägg om Örkelljunga

Trollehallar – ett snapphanenäste

Skottorp och kungabröllop

Laholm – Bjäre – 53 km


2 kommentarer

En enda lång cykelsemester - andebark.se · maj 4, 2019 kl. 10:08 f m

[…] Kort därefter var det första maj och vi begav oss till Hallandsåsen. Det inlägget finns nu på cyklat.se. […]

Fem försommarrundor – Cyklat · juni 26, 2019 kl. 7:20 e m

[…] På Hallandsåsen finns massor av bokskogar, slingrande vägar och härliga backar. .Perfekt för en söndagscykling. Här kan du läsa mer. […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *