Årets första soliga söndag!

Vi lastade cyklarna i bilen och körde till Hjärnarp där vi parkerade vid Arons livs (till sommaren kommer vi proviantera i deras manuella charkdisk där det finns massor av sallader, röror och färdigrätter).

Vilket väder!

Solen glittrade i Västersjön och vi valde de slingrande grusvägarna norr om Västersjön för att komma till Örkelljunga.

Det finns ett Bed & Bike i Hjärnarp. Till sommaren skulle jag vilja leta fina vägar från Billesholm till Hjärnarp och ta en övernattning här.
I norr reser Hallandsåsen sig. Hallandsåsen är full av småvägar att cykla.
Vi träffade några MTB-cyklister i skogen som intygade att det finns bra förutsättningar för MTB-cykling på Hallandsåsen.

Mellan Västersjön och Rössjön går en smal landremsa. Även cyklingen vid Rössjön är fin, men du kommer sällan så nära vattnet som vid Västersjön.

Skogarna norr om Rössjön ruvar på spännande historier. Idag upptäckte vi en jordkällare i backen. Lite längre fram kan du vandra till Trollahallar där Snapphanarna sägs haft ett läger. (Här kan du läsa mer.)
Tänk om stenarna kunde tala
När du kommer ut till asfaltsvägen svänger du höger och cyklar bara en kort sträcka innan du svänger vänster in mot ”Snäckebotorp” (om du vill slippa väg 114).
Älskar skyltar som den här med lokala berättelser. 1944 sköts ett brittiskt bombplan ner av tyskarna. Samtliga nio besättningsmän avled, planet exploderade och lämnade kvar en stor grop (som vi dock inte besökte).

När grusvägen kommer ut till väg 114 kan du korsa den och följa skylten ”Stivelsmosse”. Även den vägen mynnar ut i väg 114. Visserligen kan man svänga av på ytterligare en grusväg – men vi föredrar att rulla på asfalten ner i Örkelljunga. (1,8 km nerförsrull som avslutas nere på torget. Som du vet älskar jag nerförsrull.)

Stationen i Örkelljunga tillhör våra favoritställen. Deras plankor är både goda och prisvärda. Mer om det kan du läsa här.

För att hitta ”Gamla Hallandsvägen” slog vi in Rögle Tröskeln på google maps.
Härligt slingrande vägar och jag skulle gissa att det är de gamla vandringslederna från medeltiden som vi cyklade på.

Även på tillbakavägen kan du kryssa dig ner genom Stivelsmossen, men du får ändå några kilometer på väg 114. Idag hade vi tur. Trafiken var gles.

Var försiktig på väg 114 – även om det är 80 km i timmen kör folk väldigt fort här.
Vid kommungränsen mellan Örkelljunga och Ängelholm står en vägskylt mot Bassholma.
Ännu mer slingrande asfaltvägar och breda stenmurar. Tänk vad folket måste ha slitit en gång i tiden.
Medan solen sjönk ner bakom granarna färgades himlen röd.
Rössjön – så magiskt stilla.
Västersjön från sydsidan. Tyvärr ser du inte så mycket av Västersjön från sydsidan då du mestadels cyklar genom skog.
Klockan var nästan fem när vi kom fram till Hjärnarp. Himlen brann, men det var inte mörkt än. Äntligen går vi mot ljusare tider!

Resans rutt

Vi parkerade vid Arons livs i Hjärnarp och följde skylten mot Västersjön. Du kan välja svänga vänster och komma upp på Hallandsåsen men vi följde vägen mot Ugglehult. Så småningom övergår asfaltvägen till grus – idag hade vi tur – underlaget var lättcyklat. Tyvärr mötte vi ganska många bilar på den smala vägen.

Vid den smala landremsan mellan Västersjön och Rössjön valde vi att fortsätta norr om Rössjön. (Från vägen går en smal stig till Trollehallar – som du kan läsa mer om här.)

Vi valde grusvägarna via Snäckebotorp istället för den asfalterade väg 114 som leder till Örkelljunga. Dock valde vi asfalten de sista kilometerna ner till Örkelljunga (1,8 km nerförsrull!)

På tillbakavägen följde vi Gamla Hallandsvägen norrut och svängde sedan västerut och kom fram till väg 114. Vid kommungränsen mellan Ängelholm och Örkelljunga svängde vi vänster mot Bassholma och följde vägen fram till fyrvägskorsningen i Bassholma. Där svängde vi vänster, minns inte om det var skyltat Tåssjö eller Hjärnarp. Vägen är enkel att följa och vi mötte nog inte en enda bil förrän efter Västersjön. Så småningom kommer det skyltar mot Hjärnarp.

Totalt 60 km. På vägen dig (norr om sjöarna) var huvuddelen av sträckan grusväg. Söder om sjöarna var det nästan enbart asfalt.


5 kommentarer

SOL!!!! - ANDEBARK · januari 19, 2020 kl. 9:02 e m

[…] 6 mil blev det som du kan läsa om på https://www.cyklat.se. […]

Hallandsåsens södersida: 40 km från Rössjön till Hjärnarp – Cyklat · januari 26, 2020 kl. 6:49 e m

[…] Vi valde att cykla längs Västersjöns norra strand tillbaka. Fastän vi cyklade här förra söndagen var det helt annorlunda idag. Vackert även om himlen inte var blå. (Här hittar du bilderna från förra söndagen – samma plats men blå himmel.) […]

Arons i Hjärnarp – stort utbud i delikatessdisken och möjlighet att äta i cafédelen – Cyklat · januari 26, 2020 kl. 8:56 e m

[…] Hjärnarp – Örkelljunga t o r, 60 km […]

60 km ren luft och nästan bilfritt mellan Munka-Ljungby och Örkelljunga – Cyklat · mars 8, 2020 kl. 9:03 e m

[…] Vi svängde vänster på 114 och cyklade en kort sträcka för att sedan svänga in mot Snäckebotorp. En helt underbar nerförsbacke som fick själen att jubla och ledde fram till grusvägen vi cyklat så många gånger förr (som du kan läsa mer om här). […]

Munka Ljungby – Hjärnarp: 45km via Hallandsåsens magiska platser – Cyklat · juli 19, 2020 kl. 8:54 e m

[…] I slutet av det här inlägget från den 19 januari 202 hittar du bilder från Västersjöns sydsida […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *