Idag ställde vi bilen i Ljungbyhed för att fortsätta cyklingen längs den blivande Tycho Brahe-leden till Eket. Där vände vi söderut längs vår favoritväg till Vedby och sedan fortsatte vi via Herrevads kloster tillbaka till Ljungbyhed.

En runda på totalt 63 kilometer.

När Tycho Brahe leden är klar kommer det bli riktigt, riktigt bra cykling.

Ljungbyhed – Klippan

Från Ljungbyhed till Klippan går leden längs Ljungbyheds flygplats. Trots vägen är platt och rak (och fyra kilometer grusväg) är den riktigt trevlig att cykla. Inte en enda bil.

Vid Rönne å stannar vi och rullar ner regnskärpet – eller om vi rullar upp det. Regnet som var utlovat till klockan tre kommer tidigare än beräknat. Med regnskärpen är det smidigt att rulla upp och rulla ner efter behov.

Klippan

Leden går via järnvägsstationen. Bra – för då är det lätt att ta tåget och börja cykla. Vi imponeras av Klippans många cykelbanor. Det ända som behövs nu för att ge kommunen ett toppbetyg som cykelkommun är bättre skyltning. Det är verkligen stor skillnad på cykelvägarna inom olika kommuner.

Leden går även förbi Klippans yllefabrik. Där stannar vi. Regnkläder eller icke regnkläder – det är frågan. Med regnkläder slipper man bli blöt av regnet – men å andra sidan blir kroppen fuktig av svett. Yllefabriken var ett välkommet avbrott så vi hann torka upp.

Gråmanstorp

Leden fortsätter ut ur Klippan och svänger in på en av våra favoritvägar. Även här cyklar vi utan att möta en enda bil. Fram till nu har underlaget varit platt – men här får vi första uppförsbacken. Vi cyklar under väg 13 och får ytterligare några kilometers grusväg, men det är bra grusväg och helt ok att cykla.

Stidsvig

Så småningom kommer vi ut på asfaltsväg och vi har 4-5 kilometers transportsträcka på asfalt innan vi är i Stidsvig.

På kartan vi följer ser det komplicerat ut att hitta leden. Här krävs det tydlig skyltning och borttagande av nuvarande skyltar (förbud att köra och återvändsgränd). Slingrande skogsvägar genom gles granskog i kuperad terräng. En sån här väg ska inte vara asfalterad. För framtiden är det viktigt att skapa skötselråd för att undvika felaktigt fyllningsmaterial vid lagning. Nu är den helt perfekt stigcykling ända fram till Friluftsmuseet Ingeborrarp som blir vårt nästa stopp.

Eket

Från Ingeborrarp är det ny asfalt och helt underbart rull nästan hela vägen ner till Woodlands golfrestaurang. Där får vi cykla på stora vägen en kort bit innan vi kommer fram till Eket där vi släpper den blivande Tycho Braheleden. Då har vi cyklat 38 kilometer längs Tycho Braheleden varav ca cirka 8 kilometer grusväg.

Favoritvägen

Via Åkarp tar vi oss ner till Esborrarp och följer den slingrande asfaltsvägen via Ishult och Bjärröd till Vedby. Samma väg som vi cyklat så många gånger förr från Örkelljunga. Men den här är så mycket cykelglädje varenda gång.

Nya vägar

Vi korsar vägen i Söndraby och efter järnvägsspåret tar vi vänster in på en smal asfaltsväg som leder oss ner till väg 21. Vi höll innan Flygrakans diversehandel (skrothandel) och följde slingrande vägar genom husasamlingar ner till Herrevads kloster och tillbaka till Ljungbyhed.

Resans rutt

Totalt 63 kilometer. En härlig runda där utsikten över Söderåsen dominerar upplevelsen.

Norrut cyklade vi ca 38 kilometer av Tycho Braheleden. Riktigt trevlig sträckning.

Max 25% grusväg/skogsväg resterande asfalt.

Fram till Klippan väldigt plant, därefter kuperat, men inga jobbiga uppförsbackar.

Här kan du läsa mer om Tycho Brahe leden

Samlingsinlägg om Tycho Brahe-leden

Tycho Braheleden Kågeröd – Ljungbyhed (1)

Tycho Braheleden Kågeröd – Landskrona (3)

– Innan leden ”I Tychos hjupspår” kommer att markeras som cykelled måste vägen bli säkrare för cyklisterna och kommunerna ska uppvakta vägverket i frågan.

Helsingborgs dagblad den 30 juli 2003

Tycho Brahe museet på Ven


6 kommentarer

Ingeborrarp: Friluftsmuseum och Värdshus – Cyklat · juli 30, 2019 kl. 11:18 f m

[…] Här kan du läsa om vår cykling längs Tycho Braheleden den 28 juli 2018 […]

Klippans yllefabrik: plädar till outletpriser – Cyklat · juli 30, 2019 kl. 11:35 f m

[…] Tycho Brahe leden från Ljungbyhed till Eket […]

Bye-bye juli - andebark.se · juli 31, 2019 kl. 2:17 e m

[…] Tycho Braheleden Ljungbyhed – Eket […]

Tågarp-Rydebäck: 67 kilometer med många möjligheter till stopp – Cyklat · augusti 4, 2019 kl. 8:54 e m

[…] Tycho Braheleden Ljungbyhed – Eket […]

Tycho Brahe leden – Cyklat · september 14, 2019 kl. 12:02 e m

[…] Mysig cykling på slingrande skogsvägar. […]

Ljungbyheds konditori – Cyklat · april 23, 2020 kl. 12:05 e m

[…] Ljungbyhed – Eket 63 km […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *