Tycho Brahe leden 14 km

Längs Kattegattleden och Sydkustleden ökar antalet cyklister snabbt. För att attrahera cyklister till ett område krävs en cykelinfrastruktur. Därför har det varit att ära att få provcykla den blivande Tycho Brahe leden mellan Tågarp och Eket. (Längst ner i inlägget hittar du vLoggen från cyklingen.)

Tycho Braheleden Kågeröd – Ljungbyhed

Tycho Braheleden Ljungbyhed – Eket

Vi ställde bilen i Kågeröd, men inom några år kommer du kunna ta tåget dit.

Duveke – ett av många stora gods runt Söderåsen
Det bor en bonde i Cykelhandlaren när skörden mognar. Gång på gång stannar han, smakar på vetekärnor och bedömer vattenhalt.

Mellan Kågeröd och Tågarp slingrar asfaltvägar mellan långa alléer. 14 kilometer riktigt härlig cykling.

Sireköpinge kyrka
Mellan Sireköpiinge kyrka och Tågarp hittar du Flinkmans café ut till vägen. Här kan du tillbringa timmar med att studera finurligt återbruk och roliga inredningsdetaljer.
Tågarp ligger i en sänka och genomskärs av den starkt trafikerade väg 110.

Grusvägar nordväst om Tågarp

Vi lämnade Tycho Braheleden vid väg 110 och svängde höger och sedan nästan direkt vänster in på en grusväg.

Tycho Braheleden till Vadensjö

I Gluggstorp anslöt vi till Tycho Braheleden igen. Leden följde asfaltvägar, om än inte lika roliga att cykla på som till Sireköpinge.

Raksträcka från Vadensjö. Inte mycket bilar, men tråkig cykling

Härslöv – Glumslöv

Efter Vadensjö blev cyklingen riktigt tråkig medan molnen i väster blev allt mörkare. Vi lämnade leden och fortsatte till Härslöv och sedan västerut. Enligt kartan är ”Norra slingan” mellan Vallåkra och Säbyholm utmärkt som cykelväg. Massor av bilar så valde att korsa vägen och cykla småvägar via bl a Tomatens hus till Glumslöv.

Rydebäck

I Rydebäck hittade vi Sydkustleden. Trevlig sträckning och bra skyltning.

Vi hade skickat mail till restaurang Tegel och bett att få boka bord. Emellertid saknade hemsidan länk till mailen och jag hade missuppfattat mailadressen. Trots att restaurangen var i princip folktom fick vi vända. Märkligt bemötande, när vi t o m visade mailet som i skickat.

En restaurang med så tråkig service kommer vi inte besöka fler gånger.

Istället fortsatte vi längs leden och kom till Rya golfkrog. Där serveras brunch mellan 12-13 (de rekommenderade oss att boka). Fastän tiden hade passerat kunde vi få äta brunch. Visserligen fyllde de inte på mer – men å andra sidan fick vi äta två till priset av en. Ostron och ägghalvor var slut – men det fanns väldigt mycket annat att äta av.

Här vet de hur gäster ska bemötas så hit återkommer vi gärna – nästa gång bokar vi brunchen i god tid för det är den värd! (Inlägg kommer.)

Medan vi åt drog regnmolnen förbi och himlen fylldes av fotovänliga moln.

Vägen upp från Rya golfkrog.
Utsikt från backen från Rya golfklubb. Längs horisonten anans Ven.

Från Rya golfklubb cyklade vi inåt landet och under järnvägen och motorvägen. I t-korsningen valde vi att cykla mot Kvisttofta.

Tänk så olika moln det finns. Gång på gång stannade jag bara för att föreviga de där molnen.

Vallåkra

När du kommer in i Vallåkra hänvisar en skylt in till Naturreservatet Borgen. Mitt nyvaknade geologiska intresse förde oss dit. Så intressant att även det får bli ett eget inlägg.

Vallåkra stenkärlsfabrik ligger intill ett naturreservat. Förutom försäljning av egen tillverkade stenkärl finns här en krog och bra information om dinosauriespåren som hittades här på 1970-talet. Hit kommer vi återvända.

Småvägar till Kågeröd

Vallåkra ligger i Rååns dalgång.
Här följer den gamla vägen Råån ner till Bälteberga. Svårcyklad och vi gissade att det fanns betesdjur där som skulle göra det svårt att ta sig genom hagarna.

Via kartan hittade vi nya småvägar till Kingelstad, korsade väg 110 och passerade Gultarp innan vi kom till Sverigeleden invid Videröra. Här består beläggningen av mer tungcyklad oljegrus än tidigare fina asfalt. Men bilarna var få och cyklingen trevlig.

Vid Videröra mötte vi Sverigeleden till Halmstads by.

Tycho Braheleden

Vid Halmstads kyrka var vi tillbaka på Tycho Braheleden där vi började. Men det gjorde absolut ingenting. Längs de gamla alléerna kan jag cykla hur ofta som helst utan att tröttna.

Duveke Säteri. Vad menas egentligen med Säteri?

Resans rutt

64 kilometer nästan enbart på asfaltsväg och längs flera leder. Den här turen kan vi verkligen rekommendera – framförallt för att det finns många stopp att göra längs vägen fastän man är mitt ute på landet.

Länkar

Samlingsinlägg om Tycho Brahe-leden

Flinckmans café i Sireköpinge

Gamla vägen mellan Vallåkra och Lund


4 kommentarer

Fem tips för att komma igång – Cyklat · augusti 31, 2019 kl. 6:39 f m

[…] 4 augusti – 67 km Kågeröd – Rydebäck […]

Flinckmans café – Cyklat · augusti 31, 2019 kl. 6:41 e m

[…] Här kan du läsa mer om Tycho Braheleden mellan Kågeröd och Landskrona […]

Tycho Brahe leden – Cyklat · september 14, 2019 kl. 12:03 e m

[…] Alléer och stora gårdar […]

Tycho Brahe leden (2): Ljungbyhed – Eket – Cyklat · oktober 2, 2019 kl. 7:05 e m

[…] Tycho Braheleden Kågeröd – Landskrona (3) […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *