I fredags var det tjugofem grader varmt i Billesholm. Då kan man nästan se hur träden slår ut. Den där skira grönskan som kan njutas i flera veckor försvinner på några dagar.

Det finns inte tid att vänta. Det är nu Söderåsens vårgrönska ska upplevas.

Hallabäcken

Vid Åvarp kan du vandra längs Hallabäcken, men om du följer Bouvsvägen finns det en återvändsgränd som är värd att cykla. Hit vill jag varje vår och vinter. Om våren är det bokarna och bäcken som lockar. Om vintern är det isskulpturerna som bildas vid vattenfallet.

Bouvsvägen till Hallagården

Svag lutning både uppför och nerför med utsikt över Söderåsen. Tyvärr är underlaget inte gjort för cykling. Tänk om det fanns en skötselplan som gjorde vägar cykelvänliga?

Hallagården – Stenestad Park

Detta är en av Söderåsens vackraste vägar om våren (se vLoggen nedan). Vägens lutning är den samma året om. Med asfaltsunderlag skulle den uppskattas av landsvägscyklister.

Stenestad – Kvidinge

Här är lutningen inte så brant, men även här är underlaget dåligt. Står du ut med grus kan du verkligen njuta av utsikten ner över fälten norr om Söderåsen.

Resans rutt

Vi cyklade vår vanliga väg från Cykelaffären mot Stenestad, men svängde in på Bouvskogsvägen till höger. Innan Hallabäcken svängde vi in till vänster för att komma bokarnas mest magiska plats.

Tyvärr tar vägen slut i tomma intet så vi cyklade tillbaka och fortsatte längs Bouvsvägen förbi Bauseröd och fram till Hallagården där vägen du kan ta vänster upp över Söderåsen.

Här är ännu en fantastisk väg när bokarna blommar. Det lutar rejält upp, en lutning som antagligen skulle uppskattas av landsvägscyklister om vägen vore asfalterad.

Efter att ha passerat Stenestads Park kom vi upp till vår vanliga träningsrunda (kanske skulle vi kalla den Billesholms Grand Prix) där vi tog vänster fram till Kvidingevägen. Helt fantastisk natur men uruselt underlag. Asfalterad vore en av de bättre vägarna vi någonsin cyklat. Det är andlöst vackert på flera ställen och lagom nedförslut för att man ska hinna njuta av Kohus, Mosshult och Högalid.

Väl nere vid väg 21 blir cyklingen väldigt tråkig. När vi väl kommit över vägen är underlaget bra förbi Kvidingemonumentet och genom några villakvarter. Tunneln under väg 21 är också ok – sedan är det riktigt tråkigt fram till Åstorp. Avgaser och billjud i öronen får stressen att darra även om vi tack och lov har en avskild vägbana.

43 kilometer.

Skånsk brunch på Hotell och Restaurang Rosenberg i Åstorp

Länkar

Över Söderåsen till Skäralid

Hotell och Restaurang Rosenberg


5 kommentarer

43 kilometer på Söderåsen - andebark.se · april 28, 2019 kl. 6:08 e m

[…] cyklat kan du läsa om dagens cykeltur som inte orsakade några fossila utsläpp men bjöd på fantastiska natur- och […]

Att cykla på Söderåsen – Cyklat · april 30, 2019 kl. 11:13 f m

[…] Här kan du läsa mer om cyklingen förbi Stenestads Park. […]

Bästa träningspasset: 48 km över Söderåsen – Cyklat · september 10, 2019 kl. 4:45 e m

[…] När bokskogarna slår ut på Söderåsen […]

Förundran - ANDEBARK · april 30, 2020 kl. 10:04 f m

[…] Här kan du se hur det såg ut på Söderåsen den 28 april 2019 […]

Stenestads Park – Cyklat · juli 27, 2020 kl. 10:09 f m

[…] Cyklingen till Stenestads park är magiskt vacker […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *