Sol från klarblå himmel och vindstilla (trodde vi). Då är det näst intill otänkbart för mig att tillbringa tid i en bil. Tur att vi bara bor några mil från Skånes bästa vildmark.

Billesholm – Stenestad

Vägen upp till Stenestad beundrar vi två gånger i veckan. Än har bokarna inte slagit ut – men knopparna är nära att brista. Det är som om hela naturen dallrar. Något enstaka träd lyser grönt i allt det bruna.

Ja, och ni ser på bilderna – underlaget upp till Stenestad är perfekt.

Stenestad – Klåveröd – vägen till höger innan Skärån

Här är trafiken livligare en solig vårdag då det finns många fina naturområden längs vägen. Underlaget är helt ok även om det är mer oljegrus.

Fikasugna hittar kaffe i Mormorsbod (Stenestad), Klåveröds vandrarhem och hos Lotta på Åsen. Kolla för säkerhets skull öppettiderna innan du ger dig av. Idag var inget av dem öppna när vi passerade.

Härlig vy nerför Söderåsen. Sommartid finns fikastopp både på Klåveröds vandrarhem och Lotta på Åsen.

”Återvändsgränden” till Skäralid

Här är ett riktigt guldkorn på Söderåsen med böljande beteshagar, stengärden och röda trähus längs vägen.

Lunchen intogs på Skäralids restaurang – inlägg kommer senare i vår.

Skäralid – Gillastig

Vi blir lyckliga när vi hittar nya vägar – som den här serpentinvägen upp på Söderåsen. Den här när bokarna slagit ut. Wow! Med bra asfalt istället för livsfarlig rullgrus skulle den här vägen kunna locka långväga landsvägscyklister. Tänk vilken oslipad diamant Söderåsen är!

Vägen till Vega som vi inte provade

Gillastig – Åkarpsmölla – Knutstorp – Kågeröd – Billesholm

Resans rutt

Eftersom Cykelhandlaren testade en City Hybrid inför cykelbytet saknade vi trip-mätare och kan inte ange exakt hur lång rundan blev. Räkna med minst fem mil.

Vi utgick från Cykelaffären och cyklade mot Norra Vram och svängde upp till Stenestad. Bra underlag och relativt begränsad trafik. (I Stenestad finns mormors bod – som du kan besöka i en av vLoggarna.) Vi svängde höger (vår vanliga träningsrunda) men följde sedan vägen till Ljungbyhed/Klåveröd österut.

Innan Skärån svängde vi höger in på en väg som är skyltad återvändsgränd. Det finns visserligen en vägbom, men det går att ta sig förbi med cykel. Det här skulle kunna bli en riktigt bra cykelväg om det grova underlaget hade ersatts med cykelvänlig grus.

När vi studerar kartan i efterhand ser vi att det finns en förbindelse så att man slipper cykla på den starkt trafikerade 108:an till Skäralids restaurang.. Tänk vilken skillnad några väl valda cykelskyltar skulle göra!

Vi planerade återfärden via Röstånga men blev nyfikna på vägskylten ”Serpentinvägen”. Det visade sig vara en riktigt skön serpentinväg med förrädiskt grusunderlag. Asfalt på den här och den skulle kunna bli riktigt het för landsvägscyklister. Här passerade vi även en väg märkt ”Gamla vägen” som vi har kvar att utforska.

Vi följde grusvägen och jublade när vi nådde asfalten i Gillastig. I Konga tog vi höger innan väg 109 och cyklade grusvägar till Åkarpsmölla – även detta skulle kunna bli fantastiska cykelvägar med bättre underlag fram till Knutstorp.

Vi fick cykla en kort sträcka på Sverigeleden innan vi kom till Kågeröd och anslöt till vår vanliga träningsrunda tillbaka till Billesholm.

Här kan du följa med till Mormors bod i Stenestad.

Inlägget kommer kompletteras med fler länkar under våren.


4 kommentarer

Två Nishiki över Söderåsen två gånger - andebark.se · april 14, 2019 kl. 8:57 e m

[…] Här kan du läsa mer om Söndagscyklingen över Söderåsen. […]

Att cykla på Söderåsen – Cyklat · april 29, 2019 kl. 9:36 e m

[…] Här kan du läsa mer om cyklingen på serpentinvägen. […]

Tips på fyra cykelturer om våren – Cyklat · april 30, 2019 kl. 7:32 e m

[…] Här kan du läsa om turen till Skäralid. […]

Bästa träningspasset: 48 km över Söderåsen – Cyklat · september 10, 2019 kl. 4:45 e m

[…] Nationalparken Skäralid […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *