I sjön Unnens norra ände ligger samhället Unnaryd. I samhällets södra ytterområde finns en hälsobringande källa som användes redan på 1600-talet, troligen ännu tidigare. Vattnet är järnrikt och sägs ha hälsobringande egenskaper. 1889 byggdes ett badhus nere vid sjön där ett färgeri tidigare funnits. Badhuset hade fyra rum med badkar, två duschrum och ångbad. I en broschyr jag hittade på pensionatet står det följande.

”I rummet för uppvärmning fanns två bassänger, en större för kallvatten och en mindre för varmvatten. På den här tiden fanns inga pumpar. Bassängerna låg på badhusets vind. Den planeringen gjorde att det blev tryck i ledningarna och möjligt att duscha. Vattnet transporterades till bassängerna genom självtryck från hälsokällan vars vattenyta låg högre upp än taknocken på badhuset. På så vis kunde vattnet rinna automatiskt från källan till bassängerna och vidare till duscharna. Uppvärmningen av vattnet var enkel. Genom en rörslinga med många hål pressades varm ånga ut i karet för varmvatten. Ångan kom från en vedpanna på undervåningen, där vattnet kokades.”

”Mellan åren 1896 och 1899 kulminerade aktiviteten på badanstalten. Då hade ryktet spridit sig om det fantastiska vattnet. Många gäster kom, framför allt från Halland, Skåne och olika delar av Småland.”

Än idag kan du dricka brunn i Alebo. I botten på källan lär man ha hittat mynt från 1600-talet. Kanske var det en offerkälla långt tidigare.

”Drickning ägde rum mellan klockan sju och åtta på morgonen. Då serverades ett glas vatten. Gästerna fick sätta sig två och två på den speciellt avsedda gungbrädan och dricka. Teorin var att vattnet skulle fördelas bättre i kroppen om gästen rörde på sig samtidigt som denne drack. Därmed skulle den bästa effekten uppnås. Vattnet var särskilt känt för sin kraftiga verkan mot anemi och reumatism.”

”För en person med anemi och reumatism ordinerades två glas vatten, tre saltbad och tre stålbad samt besök hos doktorn. Ett stålbad innebar att gästen skulle bada i vatten rikt på järn. Vattnet skulle dessutom ha en temperatur på minst 43 grader.”

Utsikt från rummet över sjön Unnen. Huset som renoveras vid strandkanten är det gamla badhuset. Tyvärr styckade den förre ägaren upp fastigheten. I dagarna omvandlas badhuset till en privatbostad. Därmed försvinner även pensionatets möjlighet till egen brygga.

Vi bodde i rummet på bottenvåningen med utsikt över sjön Unnen. Som synes var sängarna sköna.

Den första maj 2021 övertog Ida Gunnarsson pensionat Alebo och den 13 maj öppnades restaurangen efter att ha varit stängd sedan 2018. Idag serveras lunch på vardagar. På helgerna serverar Idas far våfflor. På kvällarna serveras middag. Ida och hennes man kommer ha fokus på att utveckla restaurangdelen, men de ruvar på ett guldkorn vad gäller pensionatet. Här finns en sekelskiftskänsla i väggarna. Vi uppskattade särskilt rummets takhöjd, utsikten över Unnen och de sköna sängarna.

Toastskagen – enkelt men väldigt gott.
Viltburgare – allt lagat från grunden. Även brödet hade de bakat själv.

Finns det något bättre än morgondopp? Eftersom de nya ägarna till badhuset inte flyttat in tog jag mig friheten att smyga ner på deras brygga för ett morgondopp. Därefter åt vi frukost i matsalen. Drycken stod framduka på buffén (bland annat ingefärsshots och tre sorters juice). Vi fick välja mellan nykokt gröt och pensionatets granola. Vi valde en av vart – båda serverades med rabarberkompott och turkisk yoghurt. Supergoda!

Cykelhandlaren föredrog granolan – men jag är som vanligt svag för nykokt gröt.
Istället för frukostbuffé serverades vi en riklig frukost vid bordet. Nybakade bullar som fortfarande var varma. Hemmagjort hallonsylt. Nykokt ägg. Högsta betyg.

Hit kommer vi återvända igen för att se hur Ida och hennes man utvecklar pensionat Alebo. Ett extra plus för att Idas man också älskar att cykla. Nu ser vi fram emot en hel pärm med cykelinspiration. (Vi kan tipsa om en Nissastigsidylllers gratis karta som vi hittade i Missionshuset i Fröslida.)

Länkar

Vi bokade rum direkt på Pensionat Alebos hemsida där utbudet var större än på booking.com

Midsommarcykling 2021


1 kommentar

Två dagar längs Hylteslingan slingrande skogsvägar – Cyklat · juni 27, 2021 kl. 9:16 e m

[…] Vi bodde på Alebo Pensionat […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *