Den första skrivretreaten till Älvdalen hittade jag via Facebook. Då visste jag inte var Älvdalen låg.

Det var i maj 2014 och vitsipporna blommade. Kanske skulle jag aldrig ha återvänt om det inte vore för det där protokollet från september 1668.

Tini och Lennart

När jag återvände i november hade Tini och Lennart övertagit Tre Björnar. Sedan dess har de väckt rum för rum ur törnrosasömnen.

Rum nummer tio blev mitt i många år. Tapeterna har Tini fått. Hon efterlyste tapeten via Radion och fick svar från en kvinna som haft rullarna liggande sedan sjuttiotalet.

 

Nu har Britas koja har blivit mitt andra hem där jag ligger uppkrupen i sängen och skriver på mitt romanprojekt.

I Älvdalen finns ett lugn. Du omfamnas av de stora skogarna och bergen. Älven får orden att flöda.

På ovanvåningen finns sex rum. Rum nummer sju har egen toalett – övriga gäster delar på två toaletter och en dusch.

I senaste renoveringen fick rum 16 nya tapeter som Tini hittat på loppis för tio kronor rullen. Även spegeln är ett loppisfynd. Krokarna är av porslin och satt i rummet när renoveringen började. I Lennarts föräldrahem fanns en rulle gardintyg som Lennarts mamma vävt. Nu väntar de på att komma upp i rum 16.

 

 

På Tre Björnar har nästan varenda pryl en egen historia.

Sängarna håller hotellstandard och är köpta lokalt på Vasabädden.

Jag föredrar lågsäsongen med en kopp te i vandrarhemsköket efter frostnupna, krispiga promenader.

 

Frukosten

Frukosten är inte gigantisk – men närproducerad och ofta egenodlad. (Ärligt talat förstår jag inte hur Tini hinner allt. Äppelmos på egna äpplen, blåbär, lingon och hallon. Egenodlade tomater i november.) På vLoggen kan du se frukosten från september.

Hembakat och lokalproducerat

Tini är en mästare på ta-till-vara-matlagning. Rester från frukostgröten hamnar i brödet (jo, hon bakar allt bröd.) Knäckebrödet köper hon lådvis på Leksandsknäcke. Först trodde jag att även det var hembakat för kanterna är sneda. Det är andrasortering. Vi människor är märkliga.

Pålägget köps från Karelius, ett lokalt charkuteri i Lima (Västerdalarna) Siljan chark i Mora. Mjölk, smör och grönsaker är krav och ekologiskt så långt det går.

Egenodlat och egenplockat

Variationen av sylt och marmelader är stor. Särskilt minns jag sylten med rabarber, vinbär och vithchoklad. Den här veckan har vi fått naturella bär varje morgon – i olika varianter.

Tre Björnar är mitt andra hem. Hit kommer jag återvända så länge Tini och Lennart har vandrarhemmet. Det handlar inte bara om huset – det handlar om atmosfären de skapar och Tinis kvalitetstänk.

Här kan du läsa om upplevelser i Älvdalen

Frukosten på Tre Björnar den 16 mars 2015

Rummen på Tre Björnar den 18 november 2015

Första besöket på Tre Björnar den 4 maj 2014


1 kommentar

Kantareller i Älvdalen - andebark.se · november 17, 2018 kl. 7:04 e m

[…] Vandrarhemmet STF Tre Björnar […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *