Idag var trädgårdsupplevelserna i fokus för söndagscyklingen.

För det mesta planerar vi rutten efter maten eller fina vägar. Idag var det stoppen som var i fokus och vi utgick från Trädgårdsrundans karta.

Förutom att cykling är en bra rörelseform som ger massor av upplevelser är cykeln ett fantastiskt transportmedel. Som idag när vi skulle titta på trädgårdar i nordvästra Skåne. Någon rutt hade vi inte lagt upp – mer än att vi bestämt oss för att börja med Sverigeleden till Mörarp.

Hellbergs i Mörarp var länge ett av de största företagen i byn. Två av ägarnas söner arbetade i verksamheten och byggde sig vars en villa nere vid bäcken med vardera 5.000 kvm tomt. Idag var en av trädgårdarna öppen för allmänheten.

I Mörarp besökte vi villa Rosenhäll – vilken trädgård! Men eftersom det här är en sida om cykling lägger jag ett separat inlägg om trädgårdarna på min blogg.

Helsingborgs högsta punkt – 72 m ö h

Vi fortsatte längs Sverigeleden till Hjortshög där vi lämnade leden och svängde in på Hjortshögsvägen för att besöka Hjortshögs Aboretum. I anslutning till aboretumet ligger Helsingborgs högsta punkt.

I anslutning till Helsingborgs högsta punkt i Hjortshög fanns gott om bord och bänkar – perfekt för egen matsäck.

Någon rutt hade vi inte planerat utan vi utgick från kartan för Trädgårdsrundorna. Eftersom klockan passerat tolv letade vi matställe via TripAdvisor och hamnade på Vasatorps golfklubb som hade bra recensioner enligt TripAdvisor.

Bra underlag och få bilar.

Enligt vandringskartan skulle det gå att ta sig under motorvägen till Ramlösa – och mycket riktigt fanns det en grusväg som gick genom en tunnel och vidare till Bruces skog och naturreservat.

Svårcyklat underlag men fantastisk vägsträckning till Ramlösa

Fina cykelvägar men ingen skyltning, så vi frågade oss fram och fick tips om en grusväg som skulle ha fin sträckning. Jodå, det hade den – flera dammar med massor av fjärilar och ingen biltrafik.

Den här rosenträdgården i Ramlösa blev vår absoluta favorit. Ägarnas barnbarn hade bakat kanelbullar som såldes för tio kronor inklusive kaffe eller saft.

Tre trädgårdar var med i Ramlösa – var och en med sin egen karaktär – men alla med engagerade ägare som frikostigt delade med sig av erfarenheter och tips.

Ramlösa brunnspark har många stigar. Hit vill jag återvända när rhododendron blommar.

I Ramlösa brunnspark hittade vi en skylt om Landborgspromenaden. Den sammanfaller till stor del med Skåneleden och är väldigt lätt att följa. Varierad stigcykling utan biltrafik – helt fantastiskt att kunna cykla genom parker och naturområden hela vägen till Helsingborg. Den här sträckan kan vi varmt rekommendera.

På ”Söder” släppte vi Landborgpromenaden och hittade ett nytt oskyltat parkstråk som förde oss till Olympia och förbi Fredriksdal med Flora Linnea. Vilken underbar cykling – en upplevelse som fick oss att tänka på Vondelpark i Amsterdam. Undrar om helsingborgarna insett vilka härliga cykelvägar som finns i området. Det enda som behövs är lite skyltning för att besökarna ska upptäcka dem.

Tio i sex anlände vi till My white garden i Fleninge.

Vi cyklade med solen som riktmärke och hittade så småningom skyltar mot Väla som vi följde för att komma till Fleninge. Som tur var hittar Cykelhandlaren något sånär i Helsingborg – för även här var det ont om skyltar – däremot riktigt bra cykelvägar fram till Fleninge – sedan var det slut.

Från Fleninge till Hyllinge tvingades vi cykla på starkt trafikerade vägar. Därefter avtog trafiken, men cykelvägar värda namnet hittade vi inga i Åstorps och Bjuvs kommun.

Det märks verkligen skillnad när en kommun satsar på cykelinfrastruktur. I Bjuvs och Åstorps kommuner finns stor utvecklingspotential.

Resans rutt

65 km först via Sverigeleden till Mörarp och Hjortshög. Asfalterat, begränsat med trafik, men tidvis ganska tråkig.

Hjortshög via Vasatorp cyklade vi på vanliga vägar – begränsat med trafik och trevlig bebyggelse.

Från Vasatorp till Ramlösa cyklade vi på nästan bilfria vägar – med bättre underlag på en del av sträckan samt skyltar skulle det här kunna bli en riktigt bra cykelled.

Från Ramlösa till Helsingborg cyklade vi Landborgspromenaden – riktigt, riktigt rolig cykling!

Från Helsingborg till Fleninge finns det bra cykelvägar som bara behöver skyltas upp tydligare. Från Fleninge till Billesholm via Hyllinge är cyklingen direkt livsfarlig på sina ställen.

Länkar

Sju trädgårdar i nordvästra Skåne

Här kan du läsa mer om Trädgårdsrundorna i Nordvästra Skåne

Här hittar du länkar till några av våra andra trädgårdsrundor


8 kommentarer

Malin Lundskog · juni 24, 2019 kl. 9:31 e m

Vilka trädgårdar! Den där rosenträdgården i Ramlösa alltså – woooow!

    Annika Andebark · juni 26, 2019 kl. 11:09 f m

    Tack! Ja, tänk vilket arbete trädgårdsälskare lägger ner. Helt underbart att kunna cykla runt och njuta av andras arbete.

Sju trädgårdar i nordväst - andebark.se · juni 16, 2019 kl. 10:13 e m

[…] På https://www.cyklat.se kan du läsa mer om söndagens cykling […]

Cykeltips – Cyklat · december 4, 2019 kl. 7:52 e m

[…] Trädgårdsrunda i nordvästra Skåne […]

Fredriksdal (1) – Cyklat · maj 28, 2020 kl. 8:39 e m

[…] 2019 cyklade vi på trädgårdsrunda och hittade Landborgspromenaden. […]

Billesholm – Råå: 76 km i sommarvärme – Cyklat · maj 31, 2020 kl. 8:30 e m

[…] Den 16 juni 2019 cyklade vi på trädgårdsrunda och passerade både Hjortshög och Ramlösa brunnsp… […]

Ramlösa brunn: där tiden stått still – Cyklat · juni 4, 2020 kl. 3:29 e m

[…] 16 juni 2019 Trädgårdsrunda i nordväst […]

Ängelholm: cykelvänligt för trädgårdsälskaren – Cyklat · juni 14, 2020 kl. 8:22 e m

[…] Här kan du läsa om trädgårdsrundan 2019 […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *