Tänk så många nya vägar det finns kvar att upptäcka. Idag hittade vi flera stycken. Några var nyskrapade – men lite nerkörda skulle de ha varit helt fantastiska.

Njut av bilderna (även om de långt ifrån gör vyerna rättvisa). Idag hade vi en helt fantastisk cykling – slingrande vägar, kuperat landskap och nästintill bilfritt.

Färingtofta kyrka – har valde vi ny rutt för att slippa biltrafiken på vägen mot N Rörum.

Slingrande grusvägar från Hjällaröd till Sösdala. Med lite regn och nerkörda småsten kan den här vägen bli riktigt bra att cykla på! Idag fick underlaget oss att längta efter asfalt.
Landskap som det här!!! Naturbete, kuperat och gamla träd.
Vi stannade invid vägkanten när vi fick möte med en tung lastbil – rökmolnet hängde kvar länge i luften.
I närheten av Vägasked hittade vi en porlande vårbäck omgiven av vitsippsbackar. Perfekt för en lunchpaus.
En söndag är enda möjligheten att proviantera på macken i Sösdala. Vi hade tagit med oss varm fisksoppa i termos. Såå gott med bästa utsikten.
Strax norr om Långhult väckte skylten Bastugn vår nyfikenhet. Enligt informationsskylten användes den vid beredning av bast från lindträd.
”Lindens långa, raka och klena stammar och grenar avverkades på våren, då saven steg, lades i vatten,”
”På hösten stoppades de in i den långa rökgången till den murade stenvalvsugnen. Värmen gjorde att barken och basten lättare släppte veden. Man flängde av basten av stammarna och grenarna. Av den beredda basten tillverkades rep, korgar, mattor, säckar och stora bärkassar ’byror’ för transport av hö etc. Den lättvägande lindveden användes som underlag för halmtak och kallades för ’ravel’ och taken för raveltak. Detta byggnadssätt användes ända fram till slutet av 1800-talet. Denna lindbastugn finns med på en skifteskarta från 1840-talet. Uppgifterna är hämtade ur Frostabygden år 1986. ’Ett gammalt hantverk’ av Arvid Andersson.”
Här kunde vi valt att svänga söder ut för att komma ut på asfaltsvägen, men vi kämpade oss vidare mot Sösdala på vägen där grusen var så mjuk att det var lika tungt att cykla som med punktering.
Sösdala har järnvägsstation. Här stannar tågen mellan Malmö och Hässleholm. ICA är söndagsstängt men det finns en söndagsöppen mack som säljer kanelbullar och pucko.
Från Sösdala valde vi den skyltade asfaltsvägen tillbaka till N Rörum. Riktigt fin! Den här platsar absolut i leden genom GeoPark Skåne.

Slingrande asfaltvägar … har du hört det förr?
Älskar vägar som den här! Och snart slår björkarna ut! De skiftade i grönt när vi kom hem.

Och överallt dessa vitsippor som vänder ansiktet mot solen.
Vägen från Hallamölla till Forestad är en av de absolut bästa vi cyklat. Trots att den är väldigt smal är den asfalterad. Den här borde absolut skyddas för gångare och cyklister. Kanske med en skylt som förbjuder motorfordon som inte har ärende till fastigheterna i området.

Resans rutt

Vi parkerade i Forestad, korsade Rönneån via stenbron och fortsatte på slingrande asfaltvägar till Färingtofta. Där insåg vi att vägen till Norra Rörum var väldigt trafikerad och valde den mindre vägen mot Koholma, Munkagården och Trullstorp till Norra Rörum. (Tyvärr var grusvägarna nyskapade och tungcyklade.) Vi följde asfaltsvägen till Vägasked och valde nästintill bilfria grusvägar till Långhult och sedan vägen norrut mot Norra Rörum. (Här blev vi nyfikna på skylten ”Bastugn” och fick stigcykling med rejäla uppförsbackar innan vi kom fram till Norra Rörum.)

I Norra Rörum hittade vi en fin asfaltsväg som var skyltad Hjällaröd från kyrkan. Även den övergick till slingrande, nyskrapad grusväg nästan ända fram till Sösdala.

Från Sösdala följde vi skyltningen mot Norra Rörum – en riktigt härlig asfaltsväg fram till den större vägen mellan Höör och Norra Rörum. I Norra Rörum valde vi samma väg som vi tidigare cyklat mot Hallaröd. Inledningsvis en fin väg, men tråkig den sista biten (där även Skåneleden går.)

Från Hallaröd hittade vi fantastiska asfaltvägar hela vägen tillbaka till Forestad (via Norra Hultarp, Torraröd och Anderstorp).

Äta i närheten

Den enda affär vi hittade låg i Sösdala och var söndagsstängt så vi provianterade på macken i Sösdala.

Ett annat tips är att proviantera på vägen till Forestad. Vi handlade efteråt på Coop i Kågeröd – en alldeles nyrenoverad butik som vi gärna stöttar.

Bageri och café i Billinge

Göra

Läs på om Thornquistzonen och leta spår från plattornas rörelser

På wikipedia kan du läsa mer om Thornquistzonen.

Fler cykelturer i Thornquistzonen

Söderåsen

Linderödsåsen

Fyledalen

Vombsänkan


4 kommentarer

Utforskar Linderödsåsen från Tjörnarp: 68 km slingrande vägar – Cyklat · april 13, 2020 kl. 5:33 f m

[…] Här hittar du bilder från vägen mellan N Rörum och Sösdala. […]

Cykla ifrån Coronan - ANDEBARK · april 14, 2020 kl. 9:39 f m

[…] Långfredag: Forestad – Sösdala 70 km […]

Matsäckstips - ANDEBARK · april 23, 2020 kl. 8:08 f m

[…] Påsk – Saffransgul fisksoppa […]

Forestad – Mammarp: 61 km kuperade grusvägar i bokskog – Cyklat · maj 21, 2020 kl. 7:30 e m

[…] Den 10 april 2020 cyklade vi från Forestad till Sösdala […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *