Hösten är en bra tid för att skaffa nya vanor. Varför inte göra upplevelsecyklingen till en vana? Du behöver inte cykla hela dagen (som vi gör) men en återkommande tur i veckan är ingen dum idé.
Här delar jag med mig av några tips för att skapa en ny cykelvana. Längst ner i inlägget hittar du länkar till var vi cyklade i augusti.
1 . Cykel
Skaffa en cykel – eller se till att smörja kedjan och pumpa däcken på den du har. För kortare turer där det inte är kuperat behöver du inget avancerat. Det viktiga är välpumpade däck.
Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer cykel
Funderar du på att skaffa elcykel hittar du flera test här
2. Less is More
Börja enkelt. Googla på nätet – finns det något mysigt café eller glasställe i närheten? Kan du ta dig dit med cykel?
Börja med en kort runda – det räcker kanske med fem kilometer. Det viktiga är inte längden – utan att det är mysigt, att du njuter. Kanske kan du cykla till ditt svampställe i skogen? Bor du i Malmö cyklar du kanske längs ribban för att avsluta med en fika i Slottsträdgården? Har du tänkt på hur mycket mysigare Kåseberga skulle vara om fler cyklade dit istället för att ta bilen?
Gör turen till en utflykt. Det viktiga är att det blir av.
3. Nödproviant
Cykelupplevelser kan vara nästan gratis (slitage på däck och drivmedel i form av näringsriktig mat är de enda kostnaderna). Vi ser alltid till att ha vatten med oss och en flaska nödproviant.
Nödprovianten kan bestå av nötter, frön, torkad frukt och kakaoribs. Innehållet varierar efter vad som finns i skåpen. Vi häller helt enkelt ner det i en flaska och skakar. När vi är ute på längre turer och flaskan börjar bli tom fyller vi på med vad vi kommer över – en påse nötter, en liten påse solrosfrön (eller så frågar vi på hotellet om vi kan ta lite extra från frukostbuffén till nödprovianten).
Apelsiner är bättre än bananer om du cyklar på skumpigt underlag. Passerar vi ett café brukar vi köpa med oss nödproviant för dagen. När du cyklar förbränner du och kan med gott samvete unna dig lite extra.
Wahlgrens bageri & café i Blentarp
4. Reparationskit
På våra längre resor har vi massor av reparationsgrejor med oss i sadelväskorna. De finns så klart med även på våra vanliga turer, men det är överkurs.
Vad man alltid bör ha med sig är ”punka-på-burk” (en spray som lagar däcket inifrån) och en cykelpump. Då kan du ta dig hem för att fixa till ev. punktering.
Vi cyklar många mil på ett år, men får sällan punktering sedan vi bytte till extra tjocka däck. Inser att vi saknar film om däck – däremot finns det en om dubbdäck.
5. Fortsätt cykla
Det går att cykla i nästan alla väder – det handlar om rätt kläder.
Vi cyklar varje söndag – på vintern blir rundorna kortare – stoppen längre och lyxigare. Men grejen är att vi cyklar varje söndag – då går förändringen långsamt – vi upplever naturens skiftningar. Om vi skulle gjort uppehåll några veckor hade det varit mycket svårare att komma ut.
Är det ösregn en söndag börjar vi att titta på SMHI – finns det någonstans det regnar mindre dit vi kan ta oss. Vädret kan skilja mycket mellan olika delar av Skåne.
Hittar vi inget bra ställe ger vi oss ut på en kortare runda mellan skurarna. Tricket är att verkligen göra det – oavsett hur det är. Och faktiskt – oavsett väder är det alltid lika härligt.
Tips på utrustning för vintercykling
En höstfavorit är Gås på Enehall. Bastun är uppskattad efter en kylig kvällstur innan middagen.
Cykling i augusti
4 augusti – 67 km Kågeröd – Rydebäck (Tycho Braheleden 3)
25 augusti – 60 km backar och dalar med utsikt mot Ven
4 kommentarer
Tack för en fantastisk augusti - andebark.se · augusti 31, 2019 kl. 11:16 f m
[…] Här hittar du länkar våra cykelturer i augusti. […]
En tur hemmavid – Cyklat · september 1, 2019 kl. 4:52 e m
[…] Tips för hur du kommer igång med regelbunden upplevelsecykling […]
Cykeltips – Cyklat · december 4, 2019 kl. 1:16 e m
[…] Fem tips för att komma igång att cykla […]
Midsommarcykling - ANDEBARK · juni 25, 2021 kl. 8:06 f m
[…] På sidan cyklat hittar du fler tips på hur du kommer igång med cyklingen. […]