När jag tog initiativet till Söderåsdagen var visionen att lyfta helheten. Det finns så mycket mer än Skäralid att uppleva. Natur, mysiga caféer och en spännande historia. Men för att nå fram i mediebruset behövdes ett samlat evenemang.

Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat föreställa mig att det skulle behövas polistillstånd för detta evenemang. Det handlar inte om att samla människor på en plats – utan istället om att sprida ut människor över en större yta, lyfta fram hållbara upplevelser och företagens ordinarie verksamhet.

Eftersom Vandringens dag, Geologins dag och Kulturarvsdagen äger rum den 12/9 handlade det bara om att samla ihop evenemangen och även lyfta fram andra verksamheter på Söderåsen som caféer och restauranger.

Så jag får korrigera rubriken – det är inte tips för Söderåsdagen utan tips på vad du kan göra på Söderåsen den 12 september när många verksamheter har öppet med anledning av kulturarvsdagen och geologins dag.

Utforska TeamAlbert och Klåveröd med MTB

2019 var det premiärcykling i Norra Albert med Mats Karlsson. Det ledde till att Mats adopterade området under hösten och har sedan dess bildat TeamAlbertMTB och byggt flera kilometer spår.

På lördag guidar han på banan och på den nya blå leden vid Klåveröd.

Du hittar mer om evenemanget här – obs glöm inte anmäla dig.

Utforska Söderåsen med elcykel

I år finns TravelShop på plats vid Bjuvs gruvmuseum kl 10 för att lämna ut förhyrda cyklar. Här finns både elcyklar, sjuväxlade cyklar och touringcyklar. Om du inte är van vid att cykla rekommenderar jag elcykel om du tänker ta dig upp till Stenestad det ligger mer än 200 meter över havet.

Cyklar bokar du direkt via TravelShop.

Geologins dag

Vill du utforska Söderåsens spännande geologi föreslår jag att du börjar med den del av Bjuvs gruvmuseum som handlar om hur leran bildades. Därefter cyklar du det gamla järnvägsspåret från Bjuv förbi Findus och via Ljungsgård till Billesholms Folkets park. Där kan du äta medhavd matsäck och föreställa dig hur arbetarna skapade ett kulturellt centrum med teaterföreställningar, dans och bio. Föredrar du att äta på restaurang föreslår jag att du fortsätter till Söderåsens Golfklubb där du även kan beskåda slagghögen och den gamla hissanordningen från Schakt Malmros.

Klockan 13 – 15 kan du ta dig till botten av MTB-banan (obs inga bilar – endast till fots eller med cykel). Där finns naturguiden My Thorsén Myrenberg som kommer visa er hur forskarna gör när de letar efter växtfossil. Du får även möjlighet att själv gräva.

Anmäl dig i förväg via mail mysanification@gmail.com så återkommer hon med vägbeskrivning och kostnad för evenemanget.

På vägen tillbaka till Bjuv kan du cykla via Norra Vrams prästgård tillbaka till Bjuvs gruvmuseum. Museet stänger kl 16.

Resans rutt

1. Börja vid Gruvmuseet i Bjuv (om du kommer från All-livs står det en skylt innan järnvägsundergången). 2. Efter en introduktion på Gruvmuseet cyklar du till Billesholm – det är bara att följa vägen förbi All-livs men det finns även en banvall som går in bakom husen – tyvärr är den inte skyltad). Passa på att handla lunch på All-livs i Bjuv om du ska äta i Billesholms Folkets park. 3. Från Billesholms Folkets park finns gula små skyltar på lyktstolparna som visar vägen till Norra Albert. 4. Efter fossilletningen tar du höger när du kommer upp till asfaltsvägen och cyklar mot Norra Vram. Där hittar du prästgården på höger sida. 5. Tillbaka till Bjuv kan du äntingen cykla via Vrams Gunnarstorp och det gamla gruvsamhället Gunnarstorp eller så cyklar du tillbaka, förbi kyrkan, och svänger höger innan äldreboendet.

För den trädgårdsintresserade

I Billesholms Folkets park kan du lära dig mer om att binda buketter av närodlade blommor. Via slingrande grusvägar kan du ta dig till Karsten Eriksen. Fortsätt sedan upp till Stenestads park och Mormors bod. Njut av hembakade kakor innan du susar ner från tvåhundra meters höjd till Norra Vram. Besök prästgården innan du återvänder till Bjuv.

Söderåsdagens hemsida hittar du massor av andra spännande platser att uppleva med cykel!

Kategorier: Tips

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *