Länge har jag drömt om att besöka den Engelska trädgården när rosorna blommar. I söndags hamnade vi här av en slump och fick uppleva en av de vackraste tulpanplanteringar jag sett.

I vanliga fall tänker vi oss tulpanplanteringar som på Keukenhof (som jag också har på min lista med platser jag vill besöka). Där sparas det inte på lökarna. I den Engelska trädgården var tulpanerna istället som glittrande diamanter i allt det gröna. Varje trädgårdsrum var som ett konstverk. Efteråt fick vi veta hemligheten. I flera år hade sorkarna ätit upp tulpanlökarna. Nu planterade de lökarna i en stor kruka som täcktes med nät och grävdes ner i rabatterna när lökarna började komma upp. När tulpanlökarna blommat ut ersätts de med dahliakrukor.

Vackert var det – obeskrivligt vackert. Vare sig ord eller bild kan göra trädgårdarna rättvisa.

Både entréns överdådiga plantering och butiksdelen kan du besöka utan att betala inträde, men snåla inte. Har du minsta intresse för trädgård är det ett måste att besöka hela trädgården.

Den här rosenpergolan har jag drömt om att besöka när rosorna blommar. Vi får se om det blir i sommar.

2008 besökte jag Svabesholms kungsgård flera gånger när jag deltog i projektet QlaraBesked. Då var trädgården rejält nedgången. Svabesholms kungsgård är förebilden för det jag drömt om att bygga i Billesholm – flera mindre verksamheter som tillsammans skapar ett besöksmål.

Det märks att Maria Nilsson och Anette Cato har ett genuint trädgårdsintresse. Varje rum har sin egen karaktär.
Så till tulpanerna. De finns nästan överallt – i rosenträdgårdarna, i Cottagegarden i de dubbla gångarna. Och jag kan inte titta mig mätt. Färgkombinationerna, hur de harmonierar med bladverket. Det måste helt enkelt upplevas.
Den varma delen av Rosenträdgården.
Den kalla delen av Rosenträdgården
Del av den dubbla gången.

Favorittulpaner

Vid ingången finns en stor plantering där du kan läsa tulpanernas namn på krukorna. Här är mina favoriter – vem vet – kanske dyker de upp i den egna trädgården. Här Blushing Lady
Abu Hassan
Dordogne
Purple Dance

Länkar

Här kan du läsa mer om cykelturen den 23 maj 2021.

Fler besöksmål på tema natur och trädgård hittar du här

Österlentulpaner

Den Engelska trädgårdens hemsida

8.30 in i den här filmen besöker vi den Engelska trädgården i november


1 kommentar

Simrishamn – Svabesholms kungsgård: 35 km längs Sydostleden t o r – Cyklat · maj 26, 2021 kl. 8:41 f m

[…] Den Engelska trädgården […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *