Tidsresa i Kalmar

Kalmar slott OBS – efter en uppdatering på wordpress har jag svårt att lägga upp nya inlägg och länka. Vi fortsätter våra söndagsturer och du kan följa dem på mitt instagramkonto andebark_cykelinfluencer. På min blogg www.andebark.se fortsätter jag blogga i väntan på att jag fått hjälp att lösa problemet med den här sidan. Kalmar är verkligen en fantastisk cykelstad! Här finns gott om cykelvägar och bra skyltning. Den här gången besökte jag Kalmar för att Läs mer…

Vedby – Örkelljunga: 46 km på nygamla vägar

Vi har cyklat här så många gånger förr. Ändå upplever vi naturen på ett nytt sätt. Luften är fuktmättad, nästan dallrar. Dottern av granskog är starkare än någonsin. Vi väljer att svänga in vid Gyllsjö. När vägen delar sig svänger vi först höger och nästa gång vänster. Vi passerar skylten Ingeborrarp. I trädgårdarna blommar rosor och dofterna kommer som i stråk. Honungsros och Alchemisten har vi lärt oss känna igen. I Örkelljunga äter vi det Läs mer…

Nissanstigen – en historisk väg mellan Jönköping och Halmstad.

Sedan urminnes tider har människor följt vattendragen för att kunna orientera sig i landskapet. Så utvecklades Nissanstigen till en färdväg mellan Jönköping och Halmstad. Det är spännande att tänka vilka följen som passerat. Fram till 1645 markerades gränsen mellan Sverige och Danmark av det tio meter höga flyttblocket – Knystahall – i Rydöbruk. Längs riksgränsen utspelade sig många slag och fram till 1644 drog många krigshärar fram i området. För den bofasta befolkningen saknade det Läs mer…

Två dagar längs Hylteslingans slingrande skogsvägar (ca 177 km)

I flera år har Simlångsdalen funnits på vår to-do-lista. När Cykelhandlaren inte behövde jobba midsommardag bestämde vi oss för att utforska området. Vi började med att boka ett boende i Unnaryd, omkring sex mil från Snötorp som ligger nära motorvägen. På cykelkartan över Halland hittade vi Hyllteleden som vi bestämde oss för att följa. Men det blir sällan som vi planerar. Den här gången fick jag syn på en vandringsled längs Fylleån och vips hade Läs mer…

Alebo pensionat: sjönära med egen hälsobrunn

I sjön Unnens norra ände ligger samhället Unnaryd. I samhällets södra ytterområde finns en hälsobringande källa som användes redan på 1600-talet, troligen ännu tidigare. Vattnet är järnrikt och sägs ha hälsobringande egenskaper. 1889 byggdes ett badhus nere vid sjön där ett färgeri tidigare funnits. Badhuset hade fyra rum med badkar, två duschrum och ångbad. I en broschyr jag hittade på pensionatet står det följande. ”I rummet för uppvärmning fanns två bassänger, en större för kallvatten Läs mer…

Bjäre Fisk & Skaldjur: prisvärd buffé för fiskälskaren

Nere vid hamnen i Magnarp står några tält, en glasskiosk och en låg byggnad. Stället ser inte mycket ut för världen, men skenet bedrar. Här hittar du en riklig söndagsbuffé för endast 225 kronor. Fyra sorters lax, fyra sorters sill, räksallad, smörgåstårta, fyra sorters såser. Ja, redan här var vi mer än nöjda. Ändå var jag tvungen att smaka de ugnsstekta tomaterna, champinjonerna, crepsen med räkfyllning och som avslutning rabarberpaj med vaniljsås. Allt vällagat och Läs mer…

Ängelholm – Grevie: 53 km njutning

När det är varmt föredrar jag att cykla nära havet. Det är som om luften är friskare där. Fastän det bara gått fjorton dagar sedan vi cyklade på Bjäre var naturen helt förändrad. (Här hittar du bilderna från förra turen.) Inspirerade av Malin Lundskogs självkärlekschallenge diskuterade vi varför vi älskar att cykla. Att rulla ner för en lång backe mot havet medan lärkorna drillar är svårslaget. Glädjen sprider sig i kroppen till både kroppen och Läs mer…

En av Skånes bäst bevarade gånggrifter

1843 blev en bonde mäkta förvånad när en oxe sjönk ner genom åkern. Det visade sig att kullen innehöll en gånggrift från trattbägarkulturen (3.600-3.200 f Kr) Gravkammaren består av elva stenblock med tre gigantiska takblock. Gången består av sex stenar på vardera sidan och tre takhällar. Det är svårt att föreställa sig hur människor kunnat transportera hit dessa enorma stenblock. En förbipasserande berättade att hela gånggriften renoverades för några år sedan. Varje sten plockades ner Läs mer…

Hamnens Hörna – med egen fiskebåt guppande utanför restaurangen

I Borstahusens hamn ligger Tacitus förtöjd nedanför Hamnens hörna. I restaurangens uterum diskuterar vi konsekvenserna av fiskeindustrin som tömmer haven på fisk. Tänk om all fiske var småskaligt som Tacitus. Här säljs fiskgratänger färdiga att värma och jag väljer deras Wallenbergare. En perfekt rätt för att ta tillvara överskott. Vi kom innan kl 14 och kunde välja från helgens lunchmeny (130 kr). Maten är god och läget är perfekt, men den sista lilla snitsen saknas Läs mer…

Råå – Borstahusen: 43 km med rosor och hav

Med klarblå himmel föredrar jag att cykla vid havet. Därför tog vi bilen till Råå och parkerade vid Maxi innan vi cyklade söderut mot Landskrona. För trädgårdsälskaren är den här turen ett måste runt midsommar. I Råå blommar rosorna i gränderna. Längs havet cyklar du i vresrosdoft och koloniträdgårdarna runt citadellet i Landskrona är aldrig vackrare än nu. Som vanligt väljer vi att lämna Sydkustleden vid Fortuna och istället följa Skåneleden. Visserligen fick vi gå Läs mer…