Tåg och cykel är en fantastisk kombination!

Idag tog vi tåget klockan 9.49 från Tågarp till Lund. (Alla priser hittar du här.)

Lund är en av Sveriges bästa cykelstäder och du hittar bra skyltar vid Centralstationen som är lätta att följa till Botaniska trädgården.

Vi passerade Lundagård och universitetsplatsen och konstaterade att magnoliorna snart slår ut. Det slår aldrig fel – det är till Lund våren kommer först i Sverige.

Efter någon timme i Botaniska trädgården bestämde vi oss för att äta i Bjärred. På cykelkartan finns en skyltad cykelled via Fjelie och Flädie till Bjärred. Inledningsvis gick det bra att följa cykelskyltarna, men vid Nova Lund upphörde de och vi förvirrade oss in på köpcentrets parkeringar. Det tog ett tag innan vi hittade ut igen och slutligen fann den skyltade cykelleden.

Den följde anslutningen till E6, som var fruktansvärt trafikerad. Med cykelvägar som den här är det lätt att förstå varför människor väljer bilen. Jag blir så trött av avgaser och billjudet.

Denna sträcka rekommenderas INTE.

I Bjärred parkerade vi cyklarna på stranden och vandrade den långa bryggan ut, men vi fick återvända hungriga till cyklarna. Enligt personalen var det alltid fullbokat på Långa bryggan, så det omaket kommer vi inte att göra fler gånger.

Vi fortsatte de fem kilometrarna till Lomma och fiskbutiken. Betydligt trevligare personal och riktigt gott – en fullpoängare som vi varmt kan rekommendera (trots att det var trångt i restaurangen – men finns det hjärterum så finns det stjärterum som farmor alltid sa).

Därefter följde vi järnvägen från Lomma station till Alnarp och vårprakten i parken.

Med Google-maps hjälp höll vi på att hamna i Åkarp, men valde att vända för att fortsätta Cykelspåret/Fjärilsleden/Sydostleden mot Malmö via Arlöv.

Välskyltat och genomtänkt – så bra en cykelväg nu kan bli genom ett område smockfullt av bilar.

Cyklingen i Malmö imponerade! Jag vill påstå att Malmö gått om Lund som Sveriges bästa cykelstad. Fantastisk skyltning. Perfekt underlag där vi inte behövde köra över en enda gatkant. Massor av gator hade stängts av för bilar och därigenom gjort hela stadsmiljön vilsammare. Framförallt märktes det på antalet cyklister. Här finns nu en cykelinfrastruktur som kan jämföras med den i Amsterdam.

Vi avslutade på Slottsparken i Malmö – en plats jag kan besöka många gånger och ständigt upptäcka något nytt.

Resans rutt

Vi tog tåget till Lund och besökte Botaniska trädgården.

Vi valde den 19,1 kilometer långa vägen till Bjärred via Fjellie och Flädie, men jag avråder från den sträckan pga närheten till intensiv biltrafik. Pröva istället någon av följande.

  1. Via väg 103 – 11 km
  2. Via Hjärup – 12 km

Från Lomma till Alnarp är det cirka 3 km beroende på vilken väg du väljer.

Från Alnarp till Malmö är det 10 km längs den oinvigda Sydkustleden.

Länkar

Fiskeboden i Lomma

Botaniska trädgården i Lund

Alnarpsparken

Slottsträdgården

Resans kostnader

Kategorier: CyklaSydväst

2 kommentarer

Trädgårdsrunda på våren - andebark.se · april 7, 2019 kl. 8:55 e m

[…] Mer om var vi cyklade kan du läsa här. Där finns även länkar till de olika trädgårdarna vi besökte. […]

Tips på fyra cykelturer om våren – Cyklat · april 30, 2019 kl. 7:33 e m

[…] Hela turen hittar du här. […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *