Fortfarande minns jag första gången jag cyklade genom Brunnby. Platsen under ekarna kändes speciell, men det var långt innan jag börjat leta spår efter Helfolket.

Idag stannade vi och läste på skylten – ”Högarna är anlagda under den äldre bronsåldern, men vissa högar har sitt ursprung till och med i den yngre stenålderns slutfas. De högar du står inför är Trulshög eller även Trollshög eller Trälahög.”

I min research för boken Vrede i Älvdalen har jag hittat teorier om att berättelser om trollen är en beskrivning hur ett senare folkslag gjorde ursprungsbefolkningen till trälar. Från den här platsen ser du långt ut över Kullabygden. Att detta skulle ha varit en kultplats förvånar mig inte.

Som författare har du frihet att fantisera. I min fantasi finns så mycket mer än det som skrivs i böckerna. Bland annat så har jag en teori om hällen var helig för folket. Därför föredrog de platser där urberget gick i dagen – som på Kullaberg eller Söderåsen.

”Inom Höganäs kommun finns ett stort antal gravhögar, vilka ensamma eller i grupper framförallt är koncentrerade till Brunnby socken. – Under bronsåldern (cirka 1800 – 400 f Kr), var ett ’vandrande’ jordbruk tillsammans med hudjurshållning fortfarande ett vanligt sätt att livnära sig.”

Detta är verkligen en plats för tidsresor.

Läs mer om cykelturen mellan Utvälinge och Krapperup här


1 kommentar

Utvälinge – Krapperup: 45 km när Kullhalvön är som vackrast – Cyklat · maj 9, 2021 kl. 9:07 e m

[…] Trälahög vid Brunnby […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *