För mig består matupplevelsen av flera delar. Så klart är maten en viktig komponent – men miljön runtomkring är också viktig och stämningen.

Det är en av anledningarna till att vi ofta föredrar att äta längs vägen – där hittar vi de vackraste vyerna, långt från bilar och buller. När vi var på Sardinen hade vi sett ut en restaurang med fantastisk utsikt i solnedgången. Problemet var bara att maten var helt värdelös – då spelar det inte någon roll hur bra utsikten är. Den risken finns alltid på turistorter.

Hotell Svea är inget flashigt turistställe. När jag bodde på Österlen besökte jag ofta Svea i samband med föredrag, föreningsmöten eller mingelfrukostar. Jag minns inte att maten stack ut, den var bara ”rejäl”, vällagad. Därför var det med spänning vi beställde in toast Skaten till förrätt, en rödspätta och en köttbullar. Vad skulle vi säga om maten efter alla de matställen vi besökt de senaste tre åren?

Toast Skagen var ordinär. Grovt bröd. God röra. Lagom med grönsaker. Heller inte något som stack ut (men jag kan å andra sidan inte påminna mig en enda Toast Skagen som stuckit ut – de håller måttet, är ett säkert kort oavsett var vi beställt dem.)

Så till huvudrätten. Spättan var supergod, potatis serverades som tillbehör i separat skål. Jag fick salta lite extra, men Cykelhandlaren tyckte den var perfekt (som vanligt bytte vi tallrik efter hälften). Köttbullarna var däremot utöver det vanliga. De hamnar helt klart överst på vår topplista med köttbullar. Rårörda lingon, god potatismos – ja här var allt perfekt.

Så till miljön; trevlig personal. Trots att det var en söndag utanför turistsäsongen var det fullsatt klockan 17.30, men vi erbjöds boka bord. Tyvärr gick det inte att få fönsterbord – men med all Österlenkonst på väggarna gjorde det inget. Det fanns bara en enda sak som hade höjt upplevelsen – ta bort plastblommorna. Antingen byts de ut mot någon enkel kvist eller så ta bort det helt.

Hit återkommer vi gärna!

På baksidan finns ett orangeri och utemöbler – köket är detsamma.

Länkar

Här kan du läsa mer om turen den 23 maj 2021.


1 kommentar

Simrishamn – Svabesholms kungsgård: 35 km längs Sydostleden t o r – Cyklat · maj 28, 2021 kl. 8:25 f m

[…] Rödspätta och köttbullar på Hotell Svea […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *