Vi älskar att cykla längs vattendrag. I Nederländerna följde vi Rhens flodarmar Lek och Waar där stora pråmar seglade. Vårt första möte med Rhen, där hon rann ut i Bodensjön, imponerade däremot inte. I Österrike rinner hon genom Rhendeltat i spikraka kanaler. Där är cyklingen platt och tråkig. Fortfarande utgör Alter Rhein gräns mellan Schweiz och Österrike, men det var inte mycket mer vatten där än i Vege å hemma på Söderåsen.

När jag googlade information om Rhen upptäckte vi att Europas största vattenfall låg inom cykelavstånd från Konstanz. (Nåja, kanske inte cykelavstånd om man även vill uppleva Radolfzell och några andra orter, så vi bestämde oss för att kombinera cykling med tåg).

Rhen nedströms

Cyklingen till Rhenfallet blev en av resans absoluta höjdpunkter. Det är verkligen mäktigt att se kraften i vattnet. Dessutom blev cyklingen från Schaffenhausen till Konstanz en av resans finaste rutter.

Fakta Rheinfalls

Fakta Rhen

Rhen är Västeuropas största flod (1.230 km lång). Den rinner upp i Alperna och rinner ut i Bodensjön via Rhenkanalen och Alter Rhen. Från Bodensjön rinner Rhen genom Konstanz via Untersee och genom Europa.

Området där Rhen rinner ut i Bodensjön kallas Rhendeltat och är flackt. Den gamla Rhen utgör gräns mellan Österrike och Schweiz, men det mesta vattnet rinner genom kanalen.

Rhen utgjorde gräns mellan det romerska riket (väster om floden) och germanska stammar (öster om floden).

Innan Rhen når utloppet i Nordsjön delas den upp i flera flodarmar. (I oktober 2018 cyklade vi längs flodarmarna Lek och Waar som du kan läsa mer om här.)

EuroVelo 15 – Rhine Cycle Route

EuroVelo rutt 15 binder ihopa cykelvägarna i fyra länder till en 1.233 km lång cykelväg längs Rhen.

Här kan du läsa mer om olika cykelleder

Rutt

Här kan du läsa om hela resans rutt. Till Rhenfallet cyklade vi den fjärde dagen då vi kombinerade cykel och tåg.

Stein am Rhein var resans vackraste stad – som att träda in i en filmkuliss. Cyklingen från Schaffenhausen till Konstanz var en av resans vackraste sträckor.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *