Mitt i Simrishamn ligger Österlens museum i spannmålsmagasinet Hafreborg som byggdes 1848 av skeppsredaren och spannmålshandlaren Lars Johan Björkegren. Han var en av de förmögnaste i Simrishamn och ägde en av de största handelsgårdarna – Björkegrenska gården. På den tiden var spannmålshandeln omfattande och bidrog till utvecklingen av Simrishamn.
Verksamheten utvecklades av sonen, Johan Daniel. När han avled övertog hans 25 år yngre hustru, Sigrid, verksamheten. Första världskriget bidrog till en kraftig tillbakagång och 1916 lades rederirörelsen ner.
Sigrid bodde kvar på gården tillsammans med dottern Elisabeth. 1949 skänkte Elisabeth det fem våningar höga spannmålsmagasinet till Föreningen för Fornminnes- och Hembygdsvård i Sydöstra Skåne.
Efter Elisabeths bortgång ärvdes Björkegrenska gården av hennes systerdöttrar, tvillingarna Hedvig och Sigrid Herrlin. De bodde permanent i Björkegrenska gården från mitten av femtiotalet och önskade att gården skulle bevaras. Strax före sin död 1991 bildade Sigrid stiftelsen Hedvig och Sigrid Herrlins stiftelse Björkegrenska gården.
Att gå på museum är något av det bästa jag vet, särskilt som avbrott en blåsig januaridag. På Österlens museum är det dessutom fri entré. Därför valde jag att koncentrera mig på utställningen på tredje våningen.
På första våningen pågår utställningen Skrabban om Simrishamns historia. Det finns audio-utrustning så att du kan lyssna på information om husen. Utställningen är barnanpassad med båtar att klättra i och ett enkelt språk.
Jag passade på att se filmen om de arkeologiska utgrävningarna av kvarteret bakom kyrkan.
På andra våningen pågår bland annat utställningen ”Design för folkhemmet” med hög igenkänningsfaktor. Bland annat kunde man läsa om hur de här glasskoporna kom till.
Basutställningen – Särken först – är verkligen sevärd! En härlig mix av traditioner, väl utvalda föremål och Lena Alebos underbara språk. Ingen kan som hon använda de gamla österlenska orden och kombinera dem med fakta komprimerad i få meningar. Här kommer spannmålsmagasinets bjälkar verkligen till sin rätt.
Enskilda levnadsöden, folkliga traditioner, folklivsskildringar vävs samman till en av de absolut bästa utställningar jag någonsin sett.
Om du besöker Simrishamn – gå och se den!
Eller varför inte ta tåget till Simrishamn?
Kombinera med en fika på något mysigt café. Jag ska se vad jag hittar här i morgon!
På Länsstyrelsens hemsida kan du läsa mer om Hafreborg
På Simrishamns kommuns hemsida kan du läsa mer om Österlens museum
5 kommentarer
Skrivretreat i Simrishamn - andebark.se · januari 2, 2019 kl. 6:14 e m
[…] har jag besökt Österlens museum (här kan du läsa mer) som ligger mitt emot Hotell Turistgården på […]
Fillos i Simrishamn – Cyklat · januari 13, 2019 kl. 6:20 e m
[…] Och det allra bästa var den klimatsmarta inriktningen. Ekologiskt, vegetariskt, småskaligt med trägafflar till take away. Sommartid lär kön ringla lång utan för butiken. När platserna inte räcker på uteserveringen går det bra att sitta och äta i trädgården på Hafreborg. […]
Österlen: 84 km längs blommande rapsfält – Cyklat · maj 7, 2019 kl. 8:04 f m
[…] Österlens museum, januari 2019 […]
Sydkustleden Simrishamn – Malmö – Cyklat · juni 24, 2019 kl. 11:46 f m
[…] Österlens museum […]
Research för Tidsresebyrån - ANDEBARK · augusti 13, 2020 kl. 10:46 f m
[…] Simrishamn på egenhand. Detta är en av Sydostledens vackraste sträckningar. I Simrishamn finns Österlens museum. Du kan köpa Filos mitt emot Österlens museum och äta i […]
Kommentarer är stängda.