SMHI hotade med kraftiga regnskurar och Cykelhandlaren googlade runt tills han kom till Sösdala där det inte skulle regna. Värderprognosen fick därför styra söndagens tur.

Norra Rörum

Vi parkerade vid kyrkan i Norra Rörum. Området ligger i Tornquistzonen och vi har cyklat i omgivningarna tidigare. Här finns gott om slingrande och kuperade skogsvägar, dock inte så många matställen som vi skulle önskat.

Här hittar du fler turer kring Norra Rörum

Här hittar du fler turer längs Tornquistzonen (det framtida GeoPark Skåne)

Matteröd

Norr om kyrkan i Norra Rörum går det in en väg till höger som går via Hjällaröd, Maglehult och Isakstorp till Matteröd. Den börjar som asfalt och går sedan över i grusväg. För dig som gillar grusväg är den att rekommendera. Vi hade tur – underlaget var perfekt!

I den här stugan bodde den ”kloka gumman” Agda. Det finns en fin informationsskylt vid vägen.

Brönnestad

Passerar du kyrkan i Matteröd står det en skylt till Brönnestad. Även här fina i stort sett bilfria grusvägar till Brönnestad.

På Brönnestads kyrkogård vilar ägarna till Hovdala slott. I kyrkan, som var öppen, fanns bilder med historik över två av dess präster. Tänk om det hade funnits informationsskyltar vid alla kyrkor om platsens historia? Så spännande det skulle ha varit – en form av infopoint – kanske i kombination med ny teknik som audioguider. Kyrkor syns på långt håll och ligger spridda över hela Skåne.

Hovdala slott

Mitt emot kyrkan går det in en liten grusväg mellan husen där endast behörig trafik får köra. Vi följde den och mötte vandringsleden från Hovdala slott. Tanken var att följa Skåneleden för att komma ut på väg 23, men efter att ha cyklat vilse i skogen beslöt vi cykla tillbaka och följa skyltningen mot Hovdala slott.

Här kan du läsa mer om Hovdala slott

Skåneleden går längs den här gamla vägen där bilar inte får köra.

Skyrup – Matteröd – Isakstorp – Tommaholma

Efter en promenad till orangeriet i Hovdala följde vi skyltarna till Trästället i Skyrup. Cykelhandlaren påstod att de annonserade massor. Jag hade aldrig hört talas om det. Klockan var halv fyra, men det gjorde oss inget att det bara var trettio minuter till stängning. 400 kvm prylar som gjorde mig illamående. Här fanns få nödvändigheter. Tänker människor inte på den kris vi befinner oss i. Fullständigt onödiga prylar som tillverkats av jordens resurser, fraktats hit med en massa utsläpp som följd och sedan ska kastas på sopberget. Jag blir förtvivlad.

Nåja, vi återvände ut i skogen … eller skogen och granplanteringar. Vi har bestämt oss för att definiera trädplanteringar som just planteringar. Skog är något som utvecklats under flera hundra år med en mångfald av olika växter. Faran med planteringar är att samtliga träd har samma ålder och art. Det innebär att skadeinsekter på kort tid kan angripa stora åter. I en skog är det enstaka träd som angrips för det finns en variation både i ålder och art.

Nåväl, det är sådan vi talar om när vi cyklar.

Tyvärr innebär krångligt regelverk att de småskaliga uppfödarna slutar. Följden blir att betesmarker planteras med skog. På Söderåsen sörjer vi två stora beteshagar som hade björnbärssnår och lavaklädda stenar. Nu är de uppkörda och granplantor inplanterade.
På vänster sida det vi kallar skog – på höger sida en granplantering.

Resans rutt

Området mellan Norra Rörum, Skyrup och Sösdala tycks vara fullt av slingrande grusvägar. Eftersom området ligger i Tornquistzonen är det kuperat och berget går i dagen på flera ställen. Vi följde inte alls planerad rutt – men hittade massor av fina grusvägar. Vägen mellan Tyringe och Norra Rörum är däremot rätad för bilar och tråkig – så letar dig in i skogen där finns riktigt härlig cykling.


1 kommentar

Hovdala slott – Cyklat · maj 17, 2021 kl. 7:49 f m

[…] Den 16 maj 2021 cyklade vi från Norra Rörum till Hovdala – turen hittar du här […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *