Nederländerna kvarnar

Att Nederländerna är världens bästa cykelland råder det ingen tvekan om. Vilken skillnad mot vår första cykelsemester på Teneriffa. I Nederländerna är cyklisterna hjältarna. Om du stannar för att läsa på kartan kommer lokalbefolkningen fram och ger goda råd om cykelvägar.

På bloggen www.andebark.se kan du följa cykelturen dag för dag med fördjupande länkar. Här på cyklat har jag fortfarande prestationsvånda. Jag vill hitta en form att beskriva resan där du både får en överblick och kan fördjupa dig i detaljer. Det finns massor att berätta, därför har jag delat upp det i olika områden så att du kan läsa vidare.

Längst ner hittar du länk till det sammanfattande inlägget på min blogg. Därifrån kan du klicka dig vidare, det kommer du snart kunna göra här också.

Vägarna

Nederländerna har tre separata transportsystem: båttrafiken, biltrafiken och långsamtgående fordon (dit cyklar och gångtrafikanter får räknas). Om du följer cykelvägarna kommer du nästan inte alls i kontakt med biltrafiken. Ofta går det en väg parallellt med bilvägen som delas av sällsynta traktorer och cyklister.

Vondelpark Amsterdam

Genom Vondelpark i Amsterdam löper en bred asfalterad väg som delas av cyklister, joggare, vandrare, skateboardåkare barnvagnar. Hit når inte billjudet. Ett sådant cykelstråk borde alla städer ha.

Nederländerna Holland, ko cykel

Fastän Nederländerna är tättbefolkat är det ofta som att cykla ute på landet. De har lyckats koncentrera biltrafiken på de stora vägarna. Imponerande!

Cykelväg 7 från Amsterdam till Utrecht går längs vattendrag och förbi överklassens sommarresidens. Kanske resans bästa cykelväg.

Jag planerar följande inlägg om vägar i Nederländerna;

Småorter längs Ijseelmeer västkust

Amsterdam och Vondelpark

Väg 7 från Amsterdam till Utrecht

Floderna Waar och Leek

På bloggen www.andebark.se kan du läsa om snabbcykelvägarna mellan Nijmegen och Arnhem …

Route 7 …

Byarna nordöst om Amsterdam…

Rhens flodarmar Lek och Waar …

Maten

Vi älskar verkligen att cykla. Ofta köper vi med oss mat och äter när vi är hungriga eller när vi hittar en plats med fin utsikt. I Nederländerna finns det många små specialiserade butiker. Vi älskar att botanisera i dem med manuell betjäning. Allra bäst är det när vi hittar marknader med lokalproducerad mat.

På bloggen www.andebark.se kan du läsa mer om maten i Nederländerna

Pannkakshuset i Nijmegen

Fiskrestaurangen i Amsterdam

Fler besökta restauranger

Marknader och Kibbeling

Sötsakerna

Upplevelserna

Den största upplevelsen var cyklingen – alla dessa fantastiska vägar!

Vi besökte endast ett museum – och den här cykeln blev avgörande för valet. Inte heller det särskilt genomtänkt.

Red-light district och Erotikmuseet

Slott och Borgar

På bloggen www.andebark.se har jag skrivit om vad man kan göra i Amsterdam…

och borgen i Nijmegen

Bästa boendet

Hälften av våra boenden bokades via AirBnB och hälften via booking.com och hotels.com. Sammantaget blev AirBnB klar vinnare när det gäller upplevelsen.

AirBnB

Hotell

På bloggen kan du läsa mer om hur vi väljer boende

Sammanfattning

Det hände att vi tappade bort cykelvägarna. Då är det inte kul alls att cykla i Nederländerna. Det hände att vi kom ut på tråkiga industriområden innan vi hade lärt oss systemet.

Det är enklast om du följer en led (som väg 7) eller de nationella lederna (mer om det hittar du här).

Cykling i Nederländerna kan varmt rekommenderas för glädjen att cykla på bra vägar!

På bloggen hittar du en sammanfattning av cykelresan med länkar. 

Mer om världens bästa cykelländer hittar du här.