Hemligheten bakom en lyckad höstcykling är förberedelser.

Sommartid är det enkelt att vara spontan. Då är det tätt mellan caféer och restauranger. Dessutom är det enkelt att sätta sig i naturen och äta medhavd picknick.

På hösten är det annorlunda. Även om Bjärehalvön är fantastisk att cykla på hela året så stänger många krogar efter högsäsongen.

Det är inga problem att cykla några mil även om det är kallt – men du behöver ett mysigt ställe att längta till när vinden får kinderna så stela att det är svårt att prata utan att sluddra. Att komma fram till en stängd restaurang kan få hela min värld att rasa.

Därför handlar allt om planering. Ring gärna och boka bord så att du är säker på att kunna äta när du kommer fram. Men framförallt – välj ut ställen med hög mysfaktor där du kan sitta länge och äta.

På Bjäre har vi ett sådant ställe. Det finns säkert fler – men jag vill inte riskera att bli besviken. Därför återvänder vi till Salomon krog varenda gång – trots de branta uppförsbackarna dit. Fördelen med uppförsbackar är att man kan rulla ner oavsett vilket håll du ska på.

Vad är det som får oss att återvända till Salomon krog?

1. Personalen

Vi har blivit vänligt bemötta från den första gången vi kom dit. Det är en hjärtlighet som sitter i väggarna.

Tänk om fler insåg vad vänlighet betyder? Det har hänt att vi blivit otrevligt bemötta på stora hotell. Då spelar det ingen roll hur fint hotellet är – vi kommer inte att återvända.

Med ett vänligt bemötande har vi lättare att acceptera tillkortakommande. Om Salomon krog någon gång – mot förmodan – skulle misslyckas med maten skulle vi ändå återvända. Däremot gör ett otrevligt bemötande att vi bedömer maten mycket strängare. Det krävs helt enkelt extremt god mat för att vi ska återvända om vi blivit otrevligt bemötta.

Men det det är inte bara ett vänligt leende som behövs för att skapa den känslan. Det handlar om bekräftelse och att bli sedd.

Den bekräftelsen får du på Salomon krog. Maria far runt i lokalen. Än står hon bakom disken och tar betalt, än böjer hon sig fram över borden och frågar så att alla är nöjda. En vänlig klapp på axeln, ögonkontakt när man går. Det engagemanget skapar känslan som gör att du återvänder igen och igen och igen. Särskilt efter en lång och kall cykling betyder det mycket att någon frågar hur det varit. I alla fall känner jag mig väldigt stolt när jag jag får frågan hur cyklingen varit, hur långt vi cyklat och en massa annat.

När jag skriver det här inser jag att Maria säkert inte frågar om allt det där – men det känns som om hon intresserar sig och att hon verkligen skulle frågat om hon haft tid. Och det räcker – känslan av att hon bryr sig och är intresserad.

2. Maten

Vi värdesätter bra råvaror och lokalt odlad mat. På Salomon krog får du det och mer därtill. Sven äter numera massor av de två varmrätterna från buffén. Jag smakar från hans tallrik men håller mig i övrigt till den kalla buffén. Den är gigantisk och innehåller aldrig en tråkig skål med skuren sallad eller majs. Nej, här är varenda rätt en smakupplevelse. Här har vi fått smaka lokalodlade grönsaker som vi aldrig hört namnet på. Inger är en mästare på att använda grönsaker i säsong. Senast hade hon minst två helt olika rätter med fänkål.

Varför äta kött och potatis när du kan frossa i spännande grönsaksrätter?

Dessutom måste jag tänka på at lämna plats till efterrättsbuffén. För 50 kronor kan du köpa till efterrättsbuffén. Varför är det inte fler som hittar hit? I länken nedan hittar du en film från vårt senaste besök. Och det är likadant varje gång. Vi brukar ta en av varje och dela bara för att jag måste smaka av allt. Det hade aldrig funkat om vi båda skulle ta av allt. Det är så mycket och det är så gott.

Vi har ätit många bufféer på våra cykelturer – denna är den mest prisvärda! Även en jämförelse där man inte vägde in priset skulle denna vinna.

3. Miljön

På Salomon krog står några skinnfåtöljer framför en öppen kamin. Här brukar vi äta efterrätten. Senast tillbringade vi flera timmar där medan vi diskuterade allt mellan himmel och gjord med några andra gäster.

Sommartid har vi sällan tid för några längre måltider – då vill vi bara komma ut och cykla. Men när det är kallt ute blir måltiden en stor del av upplevelsen. Då är det härligt att tillbringa timmar framför brasan och sedan kunna rulla ner via Sinarpsdalen till Båstad.

 

Salomon krog är vår absoluta favoritrestaurang. Söndagsbrunchen är verkligen prisvärd. Råvarorna håller hög kvalitet och rätterna överraskar alltid positivt.

Här kan du se några filmklipp från besöket på Salomonkrog.  Här hittar du länkar till tidigare besök på Salomon krog.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *