Att jag är en älskare av museum har väl inte undgått dig. Cykelhandlaren är dock inte lika förtjust. Därför har jag börjat fotografera av informationsskyltarna för att hinna läsa i lugn och ro hemma. Nu blir det ju inte alltid så, men här gör jag ett försök till att sammanfatta besökta och obesökta museum på Gran Canaria.

Grottmålningar i Galdar

En måndag tog vi bussen till Gáldar för att besöka Cueva Pintada. Tyvärr var museet stängt på måndagar så istället citerar jag Berlitz reseguide om Kanarieöarna.

Stanna till vid Gáldar, även känt som Ciudad de los Guanartemes eftersom det en gång var gulaschernas huvudstad. Iglesia de Santiago de los Caballeros, som ligger på ett skuggigt torg, byggdes på den plats där hövdingen Semidans palats antas ha legat. Guancherbosättninen Cueva Pintada (Målade grottan…) i närheten av centrum är en arkeologisk park med museum, som öppnades 2006 efter 20 års utgrävningar.

Cueva Pintada

På kommunhusets innergård i Gáldar växer Gran Canarias äldsta Drakblodsträd.

Här kan du läsa mer om grottor och fornlämningar på Gran Canaria

När européerna kom till Kanarieöarna på 1400-talet bodde redan Guancherna där. Enligt DNA-prover hade de kommit från nordafrika.

Är Kanarieöarna rester av det sjunkna Atlantis?

Medicinska örter i Tejeda

I Tejeda tittade vi in i museet om medicinska örter. I entrén ingick provsmakning av infusioner, men eftersom jag samlar på örter hemma valde vi att cykla vidare istället. Upplägget var inriktat på turistbussar.

Plantas Medicinales, Tejeda

Gofio-museet i Valleseco

På Gran Canaria finns det till och med ost med Gofio. Men vad är det som är speciellt med Gofio? Som jag förstått det handlar det om att spannmålen rostats innan det mals.

I Firgas besökte vi en gammal vattenkvarn. I Valleseco finns ett museum med beskrivningar av hur tillredningen gick till. Båda med fri entré

Rikemanshus i San Bartolomé

Efter klättringen från Fataga till San Bartolomé var mina kläder genomvåta. Vi hängde dem på tork och passade på att besöka museet på torget i San Bartolomé. Även här fri entré.

Min resa blir så mycket bättre om jag får kika in bakom planken, om jag får lära mig något om hur livet levdes förr på en plats.

Den här stenen användes för att rena vatten.

När vi skulle gå blev vi bjudna på apelsiner från träden.
3 kommentarer

Klimatsmarta upplevelser på Gran Canaria – Cyklat · mars 3, 2019 kl. 9:06 e m

[…] Här kan du läsa mer om museum på Gran Canaria […]

Gran Canarias södersida (2) – Cyklat · mars 8, 2019 kl. 7:49 e m

[…] I San Bartolomé flockas cyklister på uteserveringarna. Efter uppförsbackarna var min skjorta genomblöt. Vi hängde den på tork medan vi besökte museet vid torget. […]

Gran Canarias berg (1) – Cyklat · april 10, 2019 kl. 11:43 f m

[…] På höger sida cyklade vi runt Roque Bentayga om 1.403 meter över havet. Båda klipporna var heliga platser för guancherna (Kanarieöarnas ursprungsbefolkning som du kan läsa mer om här.) […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *