På Gran Canaria handlar turistinformationen om hyrbilar, motorcyklar och konstlade äventyrsland. De mer klimatsmarta upplevelserna är svårare att hitta. Här har jag försökt samla alternativ till de fossila upplevelserna.

Istället för hyrbil – ta lokalbussen

Gran Canaria har ett väl utbyggt nät av busslinjer. Varje by har sin egen turistinformation, där kan du få tips om vilken busslinje du ska ta.

I Gáldar låg ursprungsbefolkningens huvudstad. Idag finns där en arkeologisk park med guanchernas grottmålningar. Museet är stängt på måndagar (men du kan se bilder från vårt besök i Gáldar här.)

På kommunhusets innergård växer Gran Canarias äldsta Drakblodsträd.

Busslinjer

Istället för hyrbil – cykla

Nere i Playa del Ingles finns gott om cykeluthyrare. Framförallt är det landsvägscyklar eller MTB, men även elcyklarna blir allt fler. Med elcykel är det en enkel match att ta dig uppför branta berg. Och tänk så mycket mer du får uppleva när du slipper sitta instängd i en plåtlåda.

Free Motions hemsida

Vandra

Det finns många vandringsleder på Gran Canaria. Här har vi valt ut våra tre favoritplatser.

Cruz de Tejeda

Det finns massor av vandringsleder kring Cruz de Tejeda. När vi cyklade dit andra gången såg vi den här skylten vid korsningen med GC-150. Det såg lockande ut och vi hoppades kunna vandra hit från Cruz de Tejeda.

Vi valde vandringsleden som började bakom Hotel Paradores. Inledningsvis var den brant och stenig – värst var det när man skulle gå tillbaka.

Vilka vyer! Vi ägnade så mycket tid att beundra utsikten (eller borde kanske skriva jag) att vi inte hann så långt som vi tänkt oss.

Vackert var det – och väldigt varierad utsikt på en kort sträcka.

Roque Nublo

Att Roque Nublo var en helig plats för Gran Canarias ursprungsbefolkning är lätt att förstå. Med sina 1 803 meter över havet blir den ett märkligt landmärke.

Det är omkring 30 minuters vandring från parkeringsplatsen till Roque Nublo. Vi prioriterade cyklingen – men du kan läsa mer på sidan HejKanarieöarna nedan.

Här kan du läsa mer om vandringen till Roque Nublo

Valleseco

När vi cyklade kring Valleseco hittade vi massor av skyltar om vandringsleder. I detta område hittade vi Gran Canarias vackraste natur. Särskilt området kring Barranco de la Virgin skulle jag vilja utforska till fots.

Besök en marknad

Lördagar och söndagar är de stora marknadsdagarna på Gran Canaria. Där hittar du de bästa grönsakerna och den mest prisvärda osten.

Du kan läsa mer om Gran Canarias marknader här.

Museum

Medan kläderna torkade i solen besökte vi museet i San Bartolomé

Här kan du läsa mer om museum på Gran Canaria

Här kan du läsa mer om vår resa till Gran Canaria vintern 2019


2 kommentarer

Gran Canarias berg (1) – Cyklat · mars 8, 2019 kl. 6:06 e m

[…] Från Cruz de Tejeda utgår flera vandringsleder. (Här kan du läsa om en av dem.) […]

Att cykla på Gran Canaria – Cyklat · mars 26, 2019 kl. 8:27 f m

[…] Tips på upplevelser […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *