Under min uppväxt förändrades Österlen från en lantbruksbygd till en magnet för konstnärer och hantverkare. Jag minns när Nowags flyttade in i den gamla lanthandeln i Övraby. De var ovanliga. Keramiker.

Med åren kom jag att uppskatta konstlivet på Österlen och sakna det här på Söderåsen. Du anar inte vad glad jag blev när jag i helgen besökte Karsten och Anne Mone Eriksen mellan Billesholm och Kågeröd.

Vy från uppfarten med Böketoftagården vid horisonten.

Hitta dit är inte svårt – det står en rostig cykel ut till vägen. Sedan är det cirka femhundra meter grusväg upp mot Söderåsen.

Karsten är keramiker. I trädgården hittas massor av finurliga skapelser. Allt från den blå kotten vid entrén till taken som skyddar stolparna.

Eftersom jag själv älskar trädgårdar hade jag fått tips om deras trädgård.

”Nej, skriv inte om trädgården”, sa Anne Mone. ”Den bara finns där när man går mellan ateljéerna. Det är inte någon visningsträdgård.”

Så jag lovade att inte skriva om trädgården, inte om humlesurr och fågelbad.

Istället skriver jag om användbar keramik i mjuka former, om Anne Mones abstrakta konst, om en ateljé med korsvirkesväggar. Nu har jag så jag kan få en dos konsthantverk när jag behöver – för hit kommer jag återvända även om vi numera undviker konsumtion.

Anne Mone Eriksen utanför butiken med en av sina tavlor på dörren.

På Karsten Eriksens hemsida hittar du fler av hans föremål.

På Anne-Mones hemsida finns en del av hennes konst.

Här kan du läsa mer om Söderåsdagen


2 kommentarer

Konsten kring Söderåsen - andebark.se · juli 18, 2019 kl. 8:29 f m

[…] På https://www.cyklat.se hittar du fler bilder.  […]

Göra i Söderåsenkommunerna – Cyklat · juli 19, 2019 kl. 11:51 f m

[…] Makarna Eriksen i Kågeröd […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *