På våra cykelturer bojkottar vi Sibylla, McDonalds och Espressohouse – ja, alla de här ställena som saknar karaktär. Vi söker det genuina, det småskaliga eller mathantverk.

När vi cyklade genom Össjö by fick vi syn på skylten om ett café som var öppet lördagar och söndagar 13-17.

”Hit måste vi gå in när vi är tillbaka”, sa jag.

Medan Cykelhandlaren lastade in cyklarna promenerade jag bort till Café Korsvirkeshuset. Det blev en påse kakor att ta med hem – men framförallt engagerade samtal med caféets innehavare. Det visade sig att hon brann lika mycket för kvinnohistoria som jag.

Caféet ligger i ett hus från 1710 och jag får en lista över dem som bott i huset. En kvinna som fångar mig är Elsa Trana som flyttade in i ”Börsen” 1843 med barnen Hindric (f 1830), (Carolina f 1832), Greta (f 1835), Jöns Brandt, Johannes (f 1837). Enligt lappen hade Elsa Trana åtta oäkta barn och gifte sig aldrig. 1868 dog Elsa Trana (som då kallades ”inhyses piga”) och Per Olsson.

Tänk vilka livsöden som utspelats här.

I butiken finns en hylla med lokalproducerat – bl a torkade trattkantareller plockade av granntanten. Dessutom säljs ekologiska handdukar.

Innehavaren berättar att han köper handarbeten på loppisar för att hon vill lyfta fram det arbete kvinnor gjort genom tiderna. Medan hon gräddar våfflor till kaféets gäster tar jag några bilder till bloggen.

Riktig vispgrädde och hemkokt hallonsylt – jodå, hit ska vi återvända för fikastund.

Länkar

Här hittar du Café Korsvirkesbörsen på FB

32 km med utgångspunkt från Össjö den 15 mars 2020


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *