På Söderåsen är vitsipporna snart utblommade, men norr om Klippan vänder de ansiktena mot solen. Vi valde vår favoritväg från Vedby kyrka till Örkelljunga. I Örkelljunga följde vi Pinnån och Skåneleden. Vilket vackert område!
Pinnån
Vi följde Skåneleden längs Pinnån och parkerade cyklarna. Vilket häftigt område, men här behövs det mtb för att ta sig fram med cykel.
”Pinnåns dalgång har till stor del formats under slutskedet av senaste istiden, för ca 13 000 år sedan. Endast kortare avsnitt har dock kvar en naturlig och relativt opåverkad fåra. För reservatet gäller det mellan Hjälmsjön och Ågatan.
Pinnåns källflöden finns mellan Skånes Värsjö och Skånes Fagerhult. Ån rinner genom Åsljungasjön och Hjälmsjön för att mynna ut i Rönne å nära Källan i Klippans kommun.
Vattnet i Pinnån är, liksom i flertalet vattendrag i Örkelljunga kommun, naturligt brunfärgat av bl a humus. Inom reservatet är vattnet obetydligt påverkat av försurande ämnen och föroreningar. Därför är det inte överraskande att man här har funnit en del lite ovanligare arter av bottenlevande insekter.”
Informationsskylt vid Pinnån
Biparadiset
Om du följder Skåneleden från Örkelljunga och söderut kommer du till Biparadiset.
Här kan du läsa mer om Naturskyddsföreningens projekt Biparadiset.
Grusvägen söder om Pinnån
Resans rutt
Vi parkerade vid Vedby kyrka och cyklade vår favoritväg via Bjärröd och Hillarp till Örkelljunga.
Här hittar du fler inlägg om vägarna runt Örkelljunga
Vi följde Pinnån mot Hjälmsjön längs Skåneleden.
På tillbakavägen följde vi Skåneleden mot sydväst, över E4, till Grytåsa. Slingrande grusvägar via Sjöbygget och Västra Flinka tog oss tillbaka till vår favoritväg.
Äta
Restaurang Stationen – vårt favoritställe – där vi alltid äter plankor
0 kommentarer