I våras hörde jag för första gången talas om Thornquistzonen – dragspelet som går som en diagonal över Skåne. Det var som om jag började se på Skåne med nya glasögon.

Sedan dess letar jag platser att cykla på längs denna zon – för här finns Skånes uppförsbackar och nerförsbackar. Dessutom skapade kontinentplattornas rörelser spännande naturområden. Fast det stämmer ju inte riktigt – det var ju långt senare alla växterna kom dit.

Nåja, jag är inte kompetent nog att uttala mig om Skånes geologiska historia. Så jag nöjer mig med att cykla i området och delar med mig av bilderna.

Sätofta – Ovesholm

Från Ludvigsborg till Osbyholm passerade vi flera stengärden och stora ekar. Härlig – nästan helt bilfri – cykling.
Du har väl märkt att vi samlar på Stenbroar. Den här har tre valv, byggdes före 1890 och går över Hörbyån vid Osbyholm. Vägsträckan lades om 1952.
Bakom mognande rågfält anas Ringsjön
Sträckan mellan Ovesholm och Fogdarp kantas av hus, men eftersom vägen går parallellt med E22 är biltrafiken nästintill obefintlig.
Det behövs vatten. Sockerbetorna slokar – men där bakom anas Ringsjön

Elisefarm

Här kan du läsa mer om vår övernattning på Elisefarm

Övernattning på Elisefarm

Sträckan mellan Elisefarm och Hörby imponerade. Riktigt härlig cykling förbi slottsmiljön vid Sextorp, genom byn Lyby.

Hörby

I Hörby hittade vi ännu en vacker stenbro som vi var tvungna att föreviga.

Ska du proviantera så passa på att göra det i Hörby – därefter hittade vi inte någon söndagsöppen butik förrän i Ludvigsborg.

Det Stora Hotellet minner om en tid när järnvägen gick via Hörby.
På grindarna stod det Jordbrukskassan så vi antog att denna vackra byggnad en gång inrymde bygdens bank.

Råbyvång

Vägarna runt Råbyvång är riktigt fina. Härlig kupering, vackra vyer. Jag skulle gissa att området är en effekt av kontinentalplattornas rörelse för miljontals år sedan – men jag överlåter till geologerna att förklara hur det gick till och varför.

Älgört vid vägkanten intill Råbyvång

Köinge – Satserup

Länge cyklade vi slingrande skogsvägar i området söder om Äspinge. Vi tröttnar aldrig. Här gick det blandat uppför och nerför, men allt så där lagom som man sällan hittar. Efteråt har vi svårt att rekonstruera exakt var vi cyklade – men härligt var det.

Banvallen till Linderöd.

Sista sträckan av banvallen från Hörby till Linderöd är grusväg – tyvärr dåligt lagad med alldeles för grov sten. Den slingrar genom fin natur – så klart värd att cykla även om vi inte älskar banvallar.

Linderöd – Rickarum – Bjärröd

En av dagens absolut bästa sträckor. Nästan bilfritt – helt fantastiskt kuperat och massor av vyer som bara var så där wow att jag ville stanna och fotografera. Istället försökte jag manövrera cykeln med en hand i nerförsbackarna och tog en väldig massa filmklipp till en vLogg.

Humlalyckan

Det är ont om matställen i området – så vi hade bokat bord på Humlalyckan i förväg. Stället kan varmt rekommenderas – läs mer här.

De säljer även kravmärkt eko-glass.

Ljung – Bosarpasjön – Fundersed

Fantastiska småvägar så gott som bilfria. Kuperat men lättcyklat. Det här området vill vi utforska mer av.

Vid Bosarpssjön hittar du ett av få ställen som säljer glass en söndag.

Skylten mot Hagstad (efter Bosarpasjön) där vi gick på Sverigeleden

Den här sträckan erbjöd fin cykling på grusvägar. Nästan bilfritt.

Fundersted – Södra Rörum

Även om det här är markerat som Sverigeleden är det riktigt tråkig cykling. Rak väg och massor av biltrafik. Välj om möjligt annan väg om det inte är som transportsträcka.

Södra Rörum – Ludvigsborg – Sätofta

Den här vägen blev omedelbart en storfavorit när vi hittade den på vårt stopp i maj 2019. Hit kommer vi återvända ofta. Perfekt kuperad genom Thornquistzonen.

Resans rutt

Vi ställde bilen i Sätofta (det var enklare att ta bilen 6 mil invänta tåg och tågbyte som skulle gjort det omöjligt att komma till Elisefarm i tid för att hinna SPA och middag. Det går tåg till Höör från Hässleholm/Malmö/Lund m fl).

Från Sätofta följde vi Sverigeleden ner till Fulltofta – väldigt fin cykling. Efter Fulltofta cyklade vi vägen närmast Ringsjön till Osbyholm. Där följde vi banvallsleden en kort sträcka innan vi fortsatte på den gamla vägen mot Fogdarp, som kantas av många hus. Vid Fogdarp cyklar du under vägen (finns även en busshållplats) och får cykla tillbaka en liten bit innan du är vid Elisefarm.

Totalt 19 km riktigt härlig cykling nästan helt utan uppförsbackar.

Vi tillbringade natten på Elisefarm

Vägen från Elisefarm och österut var smal, slingrande och alldeles nyasfalterad. Vi mötte inte en enda bil. Högsta betyg! Den går via Sextorp och Lyby (små mysiga samhällen). Vi hade tänkt cykla via Raby till Hörbyslingan men fann en fantastisk nerförsbacke från Lyby och hamnade i Hörby.

Från Hörby hade vi svårt att hitta trevliga vägar ut, men hamnade så småningom på Gamla Ystadsvägen som går parallellt med väg 13. Delar var grusväg, men mysig cykling med många hus längs vägen. I Råby kom vi så på vägen vi planerat som går söder om Naturreservatet Råbyvång. Även om det är grusväg rekommenderas det här området verkligen. Underbara backar och unik natur.

Via Köinge cyklade vi slingrande skogsvägar söder om Äspinge. Härligt kuperat och så gott som bilfritt. Så småningom kom vi ut vid Benarp (vet inte riktigt hur det gick till och valde att cykla västerut mot Äspinge men hittade en spännande väg skyltad ”Gammalstorp. Även den riktigt mysig. Vi kom ut vid Råset och cyklade norrut via Satserup till banvallen mot Linderöd (4,7 km om jag minns rätt). Banvallen var tyvärr lagad med grova stenmaterial vilket drog ner cykelupplevelsen. Naturen var fin och klart cyklingsvärd (även om vi inte är några älskare av banvallar).

Från Linderöd cyklade vi sträckan märkt ”Linderödsåsens skogar” på cykelkartan. Tyvärr regnade det – ändå var det otroligt fin cykling genom bokskogar. Från Äsphult cyklade vi åt nordöst mot Rickarum – kanske resans absolut bästa cykling. Riktigt, riktigt härliga backar och vacker natur.

I Rickarum cyklade vi mot N Mellby men följde vägen mot Häglinge i Bjärrödskorset för att komma till Humlalyckan där vi åt en fantastisk buffé.

Humlalyckan – en fullpoängare!

Från Humlalyckan fortsatte vi vägen mot Häglinge (österut) och tog söderut vid skylten ”Bosarpasjön”. Ännu mer fantastisk cykling. Vid Bosarpasjön kom vi ut på Sverigeleden som inledningsvis var grusväg, men lättcyklad.

Efter Fundersted kom vi ut på asfaltsvägen mot Södra Rörum. Detta var helgens sämsta cykling. Rak tråkig väg med alldeles för mycket biltrafik. Som tur var nådde vi snart S Rörum där vi följde ”Rörumsslingan” tillbaka till Ludvigsborg.

Söndagens cykling landade på 73 km – riktigt, riktigt rolig cykling nästan hela tiden trots regnskurar.

Länkar

Humlalyckan

Elisefarm


4 kommentarer

Elisefarm: upplevelser för alla sinnen – Cyklat · juli 22, 2019 kl. 11:33 f m

[…] Här kan du läsa om cykelturen mellan Ringsjön och Linderödsåsen […]

Humlalyckan: massor av kreativa grönsaksrätter – Cyklat · juli 22, 2019 kl. 11:33 f m

[…] Här kan du läsa mer om cykelturen mellan Ringsjön och Linderödsåsen […]

Fem nybörjartips för cykling med övernattning – Cyklat · juli 31, 2019 kl. 2:14 e m

[…] 20-21 juli – 92 km och övernattning på Elisefarm […]

Bye-bye juli - andebark.se · juli 31, 2019 kl. 3:01 e m

[…] Månadens övernattning blev på Elisefarm […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *