Om du bor i nordvästra Skåne behöver du inte åka långt för stora trädgårdsupplevelser. Krapperup, Norrviken, Fredriksdal, Stenestads park – men framförallt Sofiero. Nu i mitten av maj kan du njuta av slutet av tulpansäsongen och början av rhododendron.

I år tänker jag skaffa ett kulturkort så jag kan njuta ännu oftare. Även om Folkhälsomyndigheten skulle minska restriktionerna kommer vi stanna hemma i sommar (inte för att vi brukar åka långt – men några turer till Danmark och Halland brukar det bli). Men i år har vi satt oss i självvald karantän. Eftersom Cykelhandlaren träffar kunder i cykelaffären sex dagar i veckan finns alltid risken att han kan bli smittad – det kan vi inte göra mycket åt. Däremot kan vi undvika kontakter med andra och att sprida smitta till andra områden.

Då är trädgårdar perfekta utflyktsmål. Utomhus och stora ytor. Med cykel hinner du uppleva det lilla längs vägen.

Att fler har upptäckt cykelns fördelar i coronatider vittnar den ökade cykelförsäljningen om. Så tillhör du den stora gruppen nyblivna elcykelägare och bor i nordvästra Skåne kan du passa på att njuta av rhododendron nu – både i offentliga parker och i trädgårdarna du passerar.

Ravinen på Sofiero den 14 maj 2020.
Den 14 maj hade jag jobbmöte med Dottern på Sofiero. En kreativ plats där tankarna hinner landa. Vad vi gjorde? Färdigställde den nya sidan www.kvinnohistorier.se.
Detta är den enda doftande rhododendron som jag känner till. Just nu svävar doften över ravinen och anans ända upp till terrasserna nedanför restaurangen.
Vi hann även njuta av de sista tulpanerna.
Planteringarna runt restaurangen harmonierar både med växterna i ruinen och slottets färger. Älskar att studera kompositionerna i rabatter och krukor. Det är verkligen en konst att planera en lökrabatt.

Länkar

Fler rhododendron att njuta av

Botaniska trädgården i Lund

Hälsobacken i Helsingborg

Krapperups slott

Mellan kyrkan och värdshuset Tre Stjärnor i Kågeröd

En privat trädgård nära Laholm som du kan se från cykelvägen

Fler besök på Sofiero

17 maj 2017

2015 – vår i kruka


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *