SMHI varnade för stormen Ciara, regnet förväntades börja klockan ett. Nu gällde det att komma ut snabbt om vi skulle få något cyklat så det fick bli Söderåsen och middag i Åstorp.

Planen var vår vanliga tisdagsrunda, men grusvägarna var ovanligt bra så vi valde Bouvskogsvägen över Hallabäcken, genom skogen och nedanför åsen.

När vi svängde in på Bouvskogsvägen var grusvägen nästan lika slät som asfalt.
Hallabäcken – på våren är den magiskt vacker!
Tänk om ruiner kunde tala. Cykelhandlaren berättade att det antagligen var här hans morfar föddes. Som liten lämnades han bort och kallades hittebarn.
Efter skogen finns det en sträcka som ofta är svårcyklad. Ändå väljer vi att cykla här för utsikten mot Söderåsen.

28 april 2019 – Söderåsen när bokarna blommar

Uppförsbacken förbi Stenestads park är magiskt väcker på våren – nu syntes ravinen tydligt mellan kala bokstammar. Ner förbi Dragesholm rullade vi där bäcken rinner genom ravinen vid Klöva hallar – min absoluta favoritbacke nerför Söderåsen. Vi följde Skåneledens grusvägar genom Magla by och vidare på grusvägen ut till Wrams Gunnarstorpsvägen där uppförsbacken var extra jobbig i motvinden. Som tur var kunde vi ta oss in i skogen där vinden inte märktes.

Att cykla nerför backen vid Stenestads park skulle vara slöseri med energi. Grusvägen och den branta lutningen gör att du måste bromsa. Uppför är den riktigt jobbig men oj så vacker – oavsett årstid.
Den här delen av året ser du Hallabäcken mellan bokarnas kala stammar.
Nej, hur jag än försöker kan jag inte fånga den här vägens magiska skönhet. Den måste helt enkelt upplevas.
Här går det rejält uppför – men man kan alltid skylla stoppen på att man behöver tid att njuta av vyerna.

I Åstorp har vi två favoritrestauranger – Rosenberg som serverar stekt sill varje tisdag med kanske skånes bästa salladsbuffé. Som omväxling valde vi thairestaurangen med namnet vi alltid glömmer.

Hotell och Restaurang Rosenberg

Tontamrab

När vi hade ätit började duggregnet – men i hårda motvindar kändes det som småspik i ansiktet. Som tur var kunde vi cykla den största delen av sträckan i skogen längs Skåneleden, rulla nerför Wrams Gunnarstorpsvägen och svänga in i hjorthägnet. Vi lyckades undkomma nedfallande grenar, men rundans 45 kilometer kändes som minst det dubbla.

Medan stormen röt utanför njöt vi bastu och välförtjänt vila!

Förutom Nationalparken vid Skäralid finns det flera naturreservat på Söderåsen – en av de nyaste är Hallabäckens dalgång. En favorit på våren!
Det mest dramatiska området är Klöva hallar.
I skogarna runt Åstorp finns flera utmärkta slingor.

Soffebacken vintertid

Jag älskar informationsskyltar som den här!

1 kommentar

Söderåsen är magisk alla årstider - ANDEBARK · februari 10, 2020 kl. 9:31 e m

[…] Här kan du läsa inlägget – Söderåsen när det stormar […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *