Tänk så mycket man kan lära på museum. Inte visste jag att Landskrona var Sveriges kolonitätaste stad (var 27:e landskronabo har koloni). Och här finns Sveriges enda kolonimuseum. Det står en skylt intill vägen och grinden är öppen.

Runt Citadellet i Landskrona finns de finaste koloniträdgårdarna vi vet. Vi läser att det fanns planer på att riva kolonierna för att kunna återställa området runt Citadellet. Men som tur var ändrades beslutet och kolonierna, som ligger på Sveriges äldsta koloniområde, räddades.

Rothoffska kolonistugan byggdes 1903 och är en av de äldsta bevarade stugorna på området. Från början bestod kolonilotten bara av ett rum, men byggdes sedan till i tre etapper.

Den första gräsmattan anlades på 1920-talet. Från 1940-talet tog Anton och Hilmas söner hand om kolonistugan. Under en period ska det ha funnit 212 rosenplantor.

I trädgården fanns gigantiskt stora humlor.

Här kan du läsa mer om söndagens cykeltur mellan Råå och Landskrona.


1 kommentar

Råå – Landskrona: 48 km i högsommarvärmen – Cyklat · augusti 9, 2020 kl. 8:51 e m

[…] dem som konstverk. Inte kunde vi missa möjligheten att kika in i en av de gamla kolonistugorna (se separat inlägg). Landskrona skulle kunna vara en riktigt mysig stad. Det finns flera gamla hus och massor av vatten, […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *