Det är sju år sedan jag senast besökte Norrviken. Då var stället nergånget, slumrande.

Sedan dess har Norrviken genomgått en förvandling, vaknat ur törnrosasömnen och blomstrar nu. Det kommer inte gå sju år till nästa besök – nej, inte ens sju veckor. Med ett så fantastiskt kök, välskötta trädgårdar kommer vi återvända mycket snart.

Villa Abelin och stilträdgårdarna

1905 kom Rudolf Ablin till Båstad. Om honom och Norrvikens historia kan du läsa när du går från parkeringen till Villa Abelin.

Här hittade han den perfekta platsen för att anlägga en trädgård.

Platsen har ett särdeles gynnsamt odlingsklimat. Havet bidrar med fuktighet, medan Hallandsåsen ger skydd för vinden. Växtzonen är 1. Här planerade och anlade Rudolf en av Nordens största fruktträdgårdar med mer än femtusen fruktträd av hundratals olika sorter och minst dubbelt så många hasselnötsbuskar. Detta var tänkt att finansiera hela anläggningen, som också skulle ha trädgårdar för sin skönhets skull.

Citatet är hämtat från Norrvikens hemsida där du kan läsa mer om historien.

2012 var Villa Abelin nedgången, förvandlingen gör mig mållös och jag vandrar förundrad från rum till rum. Allt är så otroligt vackert. (Interiörbilder hittar du här.)

Victoriahuset

Fördelen med att besöka Norrviken på årets hittills varmaste dag var att vi nästan var ensamma. Nackdelen var att vi inte orkade njuta av allt det vackra. Mest höll vi oss i skuggen, liggande på rygg.

Här är ändå de höjdpunkter vi absolut måste utforska mer av snart.

Här – runt Victoriahuset finns en av de vackraste köksträdgårdar jag sett. Spaljerade äppelträd, upphöjda odlingsbäddar. En plats för nytta och njutning.

I skogen intill går en stig med information om ätliga vilda växter. Exakt vad jag tänkt göra i många år – men den stigen har vi sparat till nästa gång.

Bigården

En annan plats som fångade vårt intresse var bigården (så klart). Men först – se så vackra äppelträd de formar i bågar! Mellan bågarna växer rosor.

Inne i paviljongen kan du öppna luckorna till en bikupa och studera binas arbete. På väggen kan du trycka på knappar som för att lyssna till berättelser om bina. Verkligen pedagogiskt.

Sånt här älskar jag!

Utställningar

Förutom Rudolf Abelins stilträdgårdar anläggs nya trädgårdar varje år. Dessutom pågår flera utställningar – både inne i Villa Abelin och ute i parken.

Barockens år

En av utställningarna i parken består av kopior av kända konstverk på stora skärmar. Ljusets spel genom duken fick konstverken att lysa. Det gav konsten en ny dimension.

”Bilden av Garbo” av Lars Nordin

Inne i Villa Abelin pågick utställningen ”Bilden av Garbo”. Tyvärr gav jag mig inte tid att njuta av konstverken – all min uppmärksamhet gick till interiören. Så imponerad av det renoveringsarbete som gjorts.

Hit återvänder vi väldigt väldigt snart. Ännu en anledning att besöka Bjäre.

Här kan du läsa mer om cyklingen på Bjäre

Norrvikens hemsida


2 kommentarer

Orangeriet på Norrviken: vildplockat och vällagat i vacker miljö – Cyklat · juli 3, 2019 kl. 8:21 e m

[…] Norrviken, juli 2019 […]

Drömmen om en gul rosenträdgård - andebark.se · augusti 16, 2019 kl. 6:54 e m

[…] Norrvikens trädgårdar, Båstad […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *