Söderåse, Linderödsåsen och Ringsjöarna ingår i Thornquistzonen. Om sjöarna söder om Perstorp gör det vet jag inte, men det skulle förvåna mig om de inte gör det. Härligt kuperat och ett sjösystem som måste vara unikt för Skåne. Hit kommer ta oss fler gånger för att cykla.

För den som älskar grus finns här ett myller av vägar. Torkan har tyvärr gjort dem ganska jobbiga att cykla på och vi föredrog de asfalterade vägarna.

Två riktigt bra asfaltvägar är sträckan från Spångens gästgiveri via Väsmantorp till Riseberga samt sträckan från Riseberga via Gundetorp till Perstorp.

Rönne å

Gångbro över Rönne å till Riseberga kyrka.
Riseberga kyrka
Det är lätt att föreställa sig hur djuren vallats längs Rönne å sedan urminnes tider.

Stenbron över Rönne å.

Farstorp

Första sträckan från Riseberga mot Farstorp är asfalterad men så småningom övergår den till grusväg. Här mötte vi inte en enda bil.

Sjön vid Hunseröd

Kyrkohallsvägen måste vara riktigt gammal. Vi vände emellertid då vagnen var avstängd längre fram.
Gamla vägar har en speciell känsla.

Bjärrödssjön

Vid Bjärrödssjön hittade vi ett vindskydd.
Ärtsoppa i termos. I de återanvända aluminiumlådorna finns sylt och grädde samt pannkakor.
Ganska risigt med kvarlämnade ölburkar.
Men vad gör det när när man kan njuta av den här utsikten.
Cykelhandlaren slarvar inte med hjälmen!

Håkanstorps Mölledamm

Ännu mera vatten! På flera ställen gick vägen över vattnet.

Store damm

Bakom den här bergsknallen finns Store damm. Det ser inte så hög ut, men är säkert fyra meter hög. Undrar hur den bildades?

Perstorp – Riseberga

Efter en tur genom Perstorp vände vi söderut via vägen som är skyltad ”Riseberga 9”. Vi valde grusvägen via Nytorp. En väldigt fin väg, men torkan har gjort grusvägarna svårcyklade.

Storarydsdammen

Vattnet till höger är Storaryds dammen.

Här hittar du inlägget från Storaryds dammen.

Riseberga

Kyrkan i Riseberga är troligen byggd av samma Cisterciensmunkar som kom till Skåne år 1144 för att bygga Herrevadskloster vid Rönne å. Enligt cisterciensorden skulle byggnaderna vara välbyggda och vackra, men aldrig pråliga.
Bron över Rönne å har tre valv, men är reparerad med cement och därför inte så imponerande som många andra stenbroar.
De här killarna berättade att de fångat aborre och gädda i Rönne å.
Den här vägen mellan Riseberga och Spångens gästgiveri känns som en gammal väg. Idag är den asfalterad och riktigt härlig att cykla.

Ljungbyhed

Vägen till Riseberga ansluter till Spångens gästgiveri. När det är dags att cykla längs Thornquistzonen är det inte omöjligt att vi sover första natten här. Spångens gästgiveri är mest känt för Edward Perssonfilmen Kalle på Spången.
Följ skyltning mot Skogsplantskola från Spångens gästgiveri så hittar du den gamla vägen till Riseberga.

Resans rutt

Vi parkerade vid torget i Ljungbyhed och cyklade söderut, men hamnade av misstag i Kolleberga. Där fick vi hjälp av boende att ta oss via traktorspår till Väsmanstorp .

Från Riseberga kyrka valde vi vägen mot Farstorp (till stor del grus). Ute vid asfaltsvägen svängde vi vänster för att ta första till höger mot Hunseröd och sjösystemet söder om Perstorp.

Guvarp, Håkanstorps mölledamm, Lillesjö och Perstorp innan vi vände söderut via vägen som är skyltad ”Riseberga 9”. Här valde vi grusvägen via Nytorp (men nästa gång blir det asfaltsvägen ända till Riseberga).

Från Riseberga kyrka cyklade vi österut via bron och tillbaka längs Rönneå via Väsmantorp. Längs vägen passerade vi Kolleberga skogsplantskola (om du ska slå upp vägen via gps) och kom fram till Spångens gästgivaregård.

Med några avstickare blev det 58 km.


2 kommentarer

Ljungbyheds konditori – Cyklat · april 19, 2020 kl. 8:59 e m

[…] Ljungbyhed – Perstorp 58 km […]

Matsäckstips - ANDEBARK · april 23, 2020 kl. 8:08 f m

[…] Förra helgen – ärtsoppa […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *