När Cykelhandlaren vill ha nya upplevelser letar jag efter slingrande vägar med hus. En sådan hittade jag med utgångspunkt från Boarp (strax norr om Östra Ljungby) . Vad jag hade missat var att grusvägarna var leriga och gjorde de tre milen till Örkelljunga energislukande.

Vi svänga österut från väg 13 (mitt emot södra infarten till Össjö) och parkerade här.

När vägarna torkat upp ska vi cykla här igen. Än en gång kan vi konstatera att Thornquistzonen är fantastisk för cykling. Kuperat med slingrande vägar genom bokskog och nästintill bilfritt.

Varggrop och fornåkrar

Vägen vi valde gjorde en böj ner mot E4. Längs den slingrande vägen hade Hembygdsföreningen i Östra Ljungby Källna satt upp flera informationsskyltar om fornåkrar. Vid hemkomsten googlade jag fornåker Skåne och upptäckte att det en uppsats i Divaportalen om som behandlade utgrävningarna mellan Mölletofta – Rya.

Första fornåkern med tydliga rösen där stenarna lagts för att kunna odla marken emellan. Av den arkeologiska undersökningen framgick att marken ursprungligen varit täckt med lövskog. De flesta fornåkrarna hade odlats upp under romersk järnålder.
Den andra skylten berättade om att det varit en fornåker även här, men den kunde jag inte ana.

Den tredje skylten berättade om en offersten (som vi dock inte lyckades hitta). Därefter följde vi en stig in i skogen till en malsten och varggrop.

Vidare till Örkelljunga

Det kan vara lite knepigt att ta sig över E4:an – men det finns en överfart som är enkel att hitta vid Rya kyrka.

Rya kyrka
Semestervägen och Sommarlovsvägen inspirerade Cykelhandlaren att posera 🙂

Lunch på favoritstället i Örkelljunga – Stationen – som du kan läsa mer om här.

På tillbaka vägen prioriterade vi asfaltvägar och samlade som vanligt burkar. Det syns tydligt var det är mycket trafik. Kanske lyckades vi städa bort en tiondel av dem vi passerade innan våra pakethållare, korgar och väskor var fyllda.

Resansrutt

Vi började i Boarp och följde den Össjö-Boarpsvägen mot öster innan vi valde grusvägen som gick rakt fram (när Össjö Boarpsvägen vek av norrut). Vägen svänger söderut mot Björnkärr strax intill E4:an. Därefter går den norrut till Brekille. Från Brekille cyklade vi mot Persköp, Sjunkarmossa och Eket över motorvägen via Sjöbygget, över E4:an igen och upp till Örkelljunga.

På tillbakavägen följde vi Gamla Hallandsvägen ut till väg 114, missade första avfarten till Bassholma och körde istället in mittemot Tössjövägen. Efter Bassholma missade vi en korsning och hamnade på Aggarpsvägen ner mot Axtorp där vi kunde ta den gamla vägen (som går paralleller med väg 13) ner till Össjö – Boarpsvägen – en riktigt fin cykelväg.

Den här rundan cyklar vi gärna igen – men då när grusvägarna torkat upp.


1 kommentar

Tillsammans! - ANDEBARK · februari 28, 2021 kl. 10:19 e m

[…] Bild från dagens cykletur som du kan läsa mer om här. […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *