Bjärehalvön har allt som behövs för en bra cykelsemester; fantastisk natur, många bra småvägar, flera helårsöppna matställen och riktigt bra boenden.

Är du en av alla dem som bestämt dig för att sluta flyga 2019? Eller har du som jag kommit på att det är tråkigt att tillbringa ledig tid på flygplatser och transfers för att uppleva saker du lika gärna kan läsa om på nätet?

Du är inte ensam – allt fler upptäcker cykelsemesterns fördelar även om nästan alla resereportage fortfarande handlar om weekendresor med flyg så är det en förändring på gång.

Att tillbringa semestern på cykel blir allt mer populärt. Researrangören TEMA, som har arrangerat upplevelseresor sedan 1971, har sett ett rejält uppsving de senaste åren.

– Det ligger i tiden att röra på sig och vara ute i naturen. Och det finns ett sug efter att uppleva mer när man är på semester, säger Jesper Eriksson, som ansvarar för TEMAs cykelresor.

Aftonbladet den 16 oktober 2018

Bilden av cykelsemester är ofta att sova i tält och lågbudget. Idag erbjuder Temaresor sex dagars cykling runt Bodensjön för 16.000 kronor per person (och då ingår inte alla måltider).

Finns det inget mellanting?

Klart det finns! Du kan arrangera din cykelsemester själv.

Hur svårt är det att arrangera sin egen cykelresa?

När vi började med våra söndagscyklingar 2013 hade vi med oss egen matsäck. Så småningom blev matupplevelsen söndagens höjdpunkt.

På Kreta och Gran Canaria hyrde vi cyklar för tre dagar. Problemet var att det tog så lång tid att hitta bra cyklar. Dessutom var det dyrare att hyra cykel än att hyra bil.

I januari 2018 hittade vi billiga sista-minuten-flygbiljetter till Teneriffa och tog de egna cyklarna med på planet. Här kan du läsa inläggen från resan till Teneriffa.

Innan vi gav oss av på en längre cykelsemester hade vi gjort flera kortare cykelresor på hemmaplan. Att ta cykeln på tåget är enkelt. Bor du på hotell behöver du inte mycket packning med dig.

Här hittar du tips på tre weekend-resor  med cykel i Skåne.

Nordvästra Skåne

Ta tåget till Båstad och upptäck Bjäres myller av småvägar. Längs kusten kan du följa Kattegattleden ner till Ängelholm.

Bjäre är vår favoritdestination när det gäller cykling i Skåne. På min blogg hittar du massor av dagsturer. Sommartid är det tätt mellan mysiga fik och restauranger. Hela året är naturen magisk.

Hovs hallar är vårt favorithotell på Bjäre. Du klarar några mil i regn och motvind om du vet att du kan värma dig i bastun när du kommer fram. (Här kan du läsa om påskcyklingen 2018, när större delen av norra Europa hade snöstorm.)

Till helgen bär det av till Bjäre igen. Den här gången har vi bokat gåsamiddag på Pensionat Enehall – en favorit i repris.

 

 

Nordöstra Skåne

Våra weekend-resor bokar vi utifrån bra mat och boende. Bäckaskogs slott norr om Kristianstad är vårt favorithotell i nordvästra Skåne.

Slottet har en spännande historia – både som kloster och Karl XV:s kärleksnäste. Idag är det maten som lockar långväga gäster. Det finns badtunnor (som vi dock aldrig hann testa eftersom det var så härligt cykelväder).

Här kan du läsa mer om vårt veckoslut på Bäckaskogs slott. 

 

 

 

Sydöstra Skåne

Det var på Österlen vi gjorde våra första cykelturer. Där är det tätt mellan byarna och du hittar många konstgallerier, caféer och gårdsbutiker hela året. (Här hittar du en lista över favoritplatser som jag skrev när jag fortfarande bodde på Österlen.)

Sedan jag började vLogga om cykling har det bara blivit en tur till Österlen – mer om den kan du läsa här. 

2014 cyklade jag från Ystad till Simrishamn och tog tåget tillbaka till Ystad. Här kan du läsa om den fem timmar långa cykelutflykten. 

I början av november har vi bokat tre nätter på hotell i Sydöstra Skåne i samband med Österlen Lyser. Det fanns en tid när Österlen Lyser var min hösttradition. Det blir spännande att se hur det fungerar att cykla på Österlen i november. Gopro-kameran får följa med så att vi kan göra en ny vLogg.

Här hittar du programmet för Österlen Lyser 2018

 

Tillsammans med Cykelhandlaren i Billesholm har Annika Andebark utvecklat upplevelsecyklingen. I mer än fem år har de trampat mellan fem och åtta mil varje söndag. Sardinien, Teneriffa och Nederländerna har de utforskat på cykel. Hon gillar lyxiga cykelsemestrar med god mat och sköna sängar.  

 

Här kan du följa deras cykelresor

blogg: www.andebark.se

instagram: andebark_cykelinfluencer

youtube: andebark

 


2 kommentarer

Cykeltips – Cyklat · december 8, 2019 kl. 9:54 f m

[…] Tre tips på skånska weekendresor […]

Midsommarcykling - ANDEBARK · juni 25, 2021 kl. 8:08 f m

[…] För några år sedan tipsade jag om tre weekendresor i Skåne. Inlägget hittar du här. […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *